Refugiu montan refăcut de voluntari într-una dintre cele mai dificile zone din Făgăraș. Vechiul refugiu a fost vandalizat
0În această perioadă sunt pe final lucrările la noul refugiu montan Scara, amplasat în locul vechiului refugiu, în Șaua Scării, la altitudinea de 2.146 m, în apropierea Vârfului Negoiu (2.535 metri) și a Custurii Sărății (unul dintre cele mai expuse și dificile segmente din Munții Făgăraș).
Refugiul va fi deschis drumeților în luna august. Acesta va avea o suprafață de 36 metri pătrați, este împărțit în două zone – un vestibul și un spațiu comun cu loc de luat masa și dormit –, și va adăposti între 15 și 18 persoane.
Refacerea refugiului a fost inițiată de către Asociația Montană Carpați și Salvamont Argeș, inițiativa fiind sprijinită de Fundația Conservation prin susținerea costurilor de transport aerian pentru structura adăpostului și a pieselor din componența refugiului.
”Refugiul a fost ridicat cu ajutorul a 30 de voluntari și este montat în Șaua Scara, aproape de unul dintre cele mai dificile segmente din creasta Munților Făgăraș - Custura stâncoasă și îngustă a Sărății, spre Vârful Negoiu (2.535 metri) - și va putea fi folosit din luna august. Mai este însă de muncă, va urma și etapa învelirii lui cu o tablă specială și asamblarea panourilor fotovoltaice”, precizează reprezentanții Asociației Montane Carpați.
Lucrările pentru refugiul Scara au început în vara anului 2021 cu eliberarea platformei refugiului dezafectat și cu pregătirea fundației pentru amplasarea noului refugiu. Proiectul este rezultatul colaborării unei echipe care cuprinde arhitecți, ingineri, montaniarzi, ONG-uri, instituții publice și private. Vechiul refugiu Scara a fost distrus în 2018 de fenomenele meteorologice extreme.
„Protejăm ceea ce iubim atât de mult, natura sălbatică a Munților Făgăraș, însă ne dorim ca oamenii să vină pe munte pentru a se reconecta cu natura acestora prin drumeții sigure. Suntem alături de Asociația Montană Carpați și Salvamont Argeș în procesul de refacere a refugiilor din Munții Făgăraș, și îi susținem cu transportul aerian al acestora. Ne propunem să realizăm împreună cel puțin un refugiu pe an și să contribuim, astfel, la dezvoltarea infrastructurii viitorului Parc Național Munții Făgăraș”, spun Christoph și Barbara Promberger, directori executivi ai Fundației Conservation Carpathia.
Cum a fost distrus vechiul refugiu
Vechiul refugiu a fost distrus în 2018 din cauza unor persoane neidentificate până acum, persoane care au desfăcut şi au luat şuruburile de prindere a platformei metalice pe care era refugiul.
Cu şuruburile demontate, platforma şi refugiul au fost luate pe sus acum cinci ani de vânturile foarte puternice ce suflă în zonă. Pentru a preveni astfel de incidente, şuruburile de prindere ale platformei au fost acum şlemuite. Iar refugiul va fi supravegheat şi cu camere video ascunse, pentru a preveni alte incidente.
”Primul refugiu în Șaua Scării a fost montat în 1990 de Salvamont Argeș. A fost primul refugiu asamblat/montat complet cu elicopterul din țară. L-am montat în curte la Întreprinderea de Poduri Metalice și Prefabricate din Beton – I.P.M.P.B. Pitești. Cineva a desfăcut șuruburile în 2018, chiar în perioada în care se anunțau vânturi puternice. A fost ceva premeditat. Iar cei de la Asociația Montană Carpați au avut inițiativa refacerii refugiului. Iar actualul refugiu este unul foarte rezistent”, a declarat pentru ”Adevărul” Ion Sănduloiu, șeful Salvamont Argeș.
Munții Făgăraș sunt printre cei mai spectaculoși și mai dificili munți din Carpații României. Creasta Făgărașilor are o lungime de 95 de km și 7 vârfuri de peste 2.500 m. Refugiile montane asigură adăpost drumeților în caz de vreme nefavorabilă, accidentări, dar și pentru a se adăposti pe timp de noapte. La ora actuală, în Munții Făgăraș sunt aproape 20 de adăposturi montane.
Şaua Scara, locul unde va fi poziţionat refugiul ce va fi deschis în lung august, se află în apropiere de vârful Negoiu şi Custura Sărăţii, una dintre cele mai sălbatice şi greu accesibile zone din întregul masiv, iar existenţa refugiului va fi de mare ajutor în acţiunile Salvamont de intervenţie în cazul unor accidente în zonă.