Profesoară din Argeș, obligată să-i achite daune morale unui elev pe care l-a lovit cu capul de perete
0O profesoară de matematică din Argeș, judecată pentru purtare abuzivă, a scăpat de procesul penal pentru că s-au prescris faptele. Profesoara a fost acuzată că a lovit doi elevi și că i-a dat cap în cap. Va plăti daune morale de 5.000 de lei.

În mai 2020, procurorii argeșeni au trimis-o în judecată pe inculpată pentru săvârșirea infracțiunii de purtare abuzivă. Profesoara este acuzată că în decembrie 2017, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu în cadrul Școlii Gimnaziale „Mircea Eliade” din Pitești, a agresat fizic doi elevi, în vârstă de 13 ani (la momentul săvârșirii faptei). Cadrul didactic a încercat să aplaneze un conflict iscat între cei doi elevi, de clasa a VII-a, dar a ajuns să îi ia la bătaie.
„În drept, faptele inculpatei S. C. A. care, în data de 12.12.2017, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu în cadrul Școlii Gimnaziale Mircea Eliade din Pitești a agresat fizic persoanele vătămate …, pe primul lovindu-l cu palmele în zona capului și lovindu-l cu capul de perete, iar pe al doilea lovindu-l cu piciorul în zona membrelor inferioare, precum și dându-i cap în cap, fiindu-le provocate suferinţe fizice, întrunesc elementele constitutive a două infracțiuni de purtare abuzivă”, se arată în rechizitoriul procurorilor.
Judecătoria Pitești a condamnat-o pe inculpată, la începutul anului 2023, la un an și o lună de închisoare, cu suspendare. Instanța a dispus ca profesoara să plătească și daune morale în valoare 15.000 de lei către unul dintre elevii pe care i-a lovit.
Cadrul didactic a contestat hotărârea, iar dosarul s-a mutat la Curtea de Apel Pitești.
Fapta a împlinit termenul de prescripție în luna februarie
Pe 10 mai 2023, după trei ani de judecată, Curtea de Apel Pitești a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatei, ca urmare a intervenţiei prescripţiei răspunderii penale. De asemenea, în loc de 15.000 de lei daune morale, instanța a stabilit ca profesoara să plătească doar 5.000 de lei către fostul său elev. Decizia este definitivă!
„Desfiinţează în parte sentinţa şi rejudecând: Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 1 an şi 1 lună închisoare în pedepsele componente de 10 luni închisoare şi 9 luni închisoare pentru câte o infracţiune prev.de art.296 alin.2 rap.la art.193 alin.1 Cod penal, pe care le repune în individualitatea lor, înlăturând sporul de 3 luni închisoare. Înlătură dispoziţiile art.83 Cod penal privind soluţiile de amânare precizate mai sus, cu toate consecinţele. În baza disp.art.16 alin.1 lit.f Cpp, dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatei S.C.A., pentru infracţiunile de purtare abuzivă, (…) ca urmare a intervenţiei prescripţiei răspunderii penale. Reduce de la 15.000 lei la 5.000 lei despăgubirile pentru daune morale acordate părţii civile”, se arată în hotărârea instanței.
Fapta a împlinit termenul de prescripție în luna februarie a acestui an.
Reacția Inspectoratului Școlar Județean Argeș

Cazul, petrecut în anul 2017, a fost cercetat disciplinar și de către Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Argeș. S-a constatat că la momentul săvârșirii faptelor, profesoara era detașată la Școala Gimnazială „Mircea Eliade” din Pitești. În prezent, aceasta predă la școala gimnazială din orașul Costești.
„Dacă doamna profesoară a trecut printr-un proces penal, iar instanța a decis că este găsită vinovată, pentru asta trebuie să plătească. Pentru mine, hotărârea instanței nu se comentează! Nu cunosc, la acest moment, datele legate despre ce anume a dispus și a decis instanța. Inspectoratul Școlar Județean Argeș nu a fost parte în proces.”, a declarat inspectorul școlar general Dumitru Tudosoiu.
La nivelul ISJ Argeș există în acest moment o sesizare privind o altă posibilă agresiune fizică. Un profesor, de la o școală dintr-o comună din județ, este acuzat că ar fi lovit un elev.
„Echipa mea de inspectori a fost acolo, săptămâna trecută, și a obținut puncte de vedere de la toți cei implicați: părinți, copii, profesori. Lucrurile sunt, încă, în cercetare. Nu am cum să mă exprim înaintea raportului final”, a mai adăugat șeful ISJ Argeș.
Conform celor precizate de Dumitru Tudosoiu, din anul 2017, de la cazul profesoarei de matematică, nu au mai existat, la ISJ Argeș, situații confirmate de elevi care să fie agresați de profesori.