Piteşti: Elevii obligaţi să poarte semne distinctive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniformele revin în şcolile argeşene. Elevii şi liceeni vor fi obligaţi să poarte semne distinctive la intrarea în unităţile şcolare.

În cel mai scurt timp, toate unităţile şcolare din Argeş trebuie să elaboreze un regulament de ordine interioară pentru siguranţa elevilor. Şcolile trebuie să stabilească anumite semne distinctive care să le deosebească pentru ca elevii să fie recunoscuţi.


Lega nr. 29 din 4 martie 2010, care completează legea nr. 35 din 2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ, impune noi reguli care permit accesul elevilor şi liceenilor în sălile de curs. Astfel, Prefectura Argeş, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, Poliţia şi Jandarmeria Argeş au elaborat sistemul- cadru de asigurare a protecţiei în unităţile şcolare.


Concret, pentru a fi uşor de identificat, elevii şi liceenii vor fi obligaţi să poarte semne distinctive, însemnând uniforme şcolare, embleme sau ecusoane. Fiecare unitate de învăţământ a primit din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean directive pentru emiterea unui regulament de ordine interioară care să prevadă semnul distinctiv propriu.


Inspectorul general Gabriel Bratu s-a întâlnit ieri, după- amiază, cu toţi directorii de şcoli şi licee din Argeş cărora le-a transmis că în cel mai scurt timp trebuie să intre în legalitate. “Legea nr. 29 a intrat deja în vigoare, astfel că nu mai este timp de pierdut. Fiecare unitate de învăţământ trebuie să comunice în două- trei zile semnul distinctiv pe care l-au stabilit prin regulamentul propriu”, spune “generalul” Gabriel Bratu.

Fără semnul distinctiv nu se intră la ore

Fiecare unitate şcolară este liberă să-şi aleagă semnul distinctiv. Decizia va fi luată de consiliile profesorale însă un cuvânt de spus vor avea şi comitetele de părinţi. Fiecare elev sau liceean va fi obligat să poarte semnul distinctiv ales când va merge la şcoală. Controlul se va face de către perosnalul de pază, la intrarea în fiecare unitate şcolară.


“ Cei care nu vor purta semne distinctive vor avea o mare problemă, pentru că nu vor avea cum să demonstreze că este elevul unităţii şcolare respective şi nu vor fi lăsaţi să intre la cursuri”, completează inspectorul Gabriel Bratu.


Reprezentanţii Poliţiei şi Jandarmeriei vor efectua controale perioadice pentru a umări respectarea legii. “ Noi participăm la ordinea şi siguranţa în exteriorul şcolii. În primul rind, vom verifica dacă se face paza la intrarea în coli aşa cum trebuie. Ne interesează în mod deosebit dacă cei care intră pe poartă sunt verificaţi.” , spune Miron Tănase, colonel în cadrul Jandarmeriei Argeş.

Preferă ecusoanele în detrimental uniformei
Directorii de licee se gândesc deja ce semne distinctive să aleagă pentru a se diferenţia de alte unităţi şcolare. Uniformele însă nu sunt o variantă luată în calcul de mulţi.


“Am avut uniformă acum vreo patru ani de zile, dar nu s-a putut impune, n-a rezistat. Vom găsi ecusoane, semne distinctive pentru liceul nostru. Nu văd uniforma a fi nici în asentimentul colegilor. Sunt sceptic pentru că ştiu ce atitudine au avut atunci cu uniforma. Au plătit-o elevii, dar n-au purtat-o.Trebuie să stau de vorbă şi cu colegii în consiliul profesoral. Va fi o muncă grea să găsim un element distinctiv, dar uniformă nu se va mai putea impune elevilor.”, a declarat Constantin Biriboiu, director al Liceului Teoretic “Ion Barbu”, din Piteşti.


Colegiul Economic “Maria Teiuleanu” are însă de ani buni o uniformă care îl reprezintă, iar elevii pot fi recunoscuţi cu uşurinţă.
“Eu cred că uniforma şi ecusoanele pe care le avem sunt suficiente. Pe ecusoan apare poza elevului, clasa şi numărul matricol. Uniformele sunt formate din cămăşi bleu, pantaloon sau fustă închise la culoare şi cravat albastre cu emblema liceului. Cred că suntem singurul liceu din Piteşti cu uniformă.”, spune Iulia Mielcescu , directoarea colegiului.


Elevii nu sunt de acord cu introducerea uniformelor şi preferă ecusoanele. “E bine că nu vor mai lăsa pe oricine să intre la noi în liceu, dar nu sunt de acord să port uniformă. Nu se mai poartă de ani de zile, e demodată şi ne îngrădeşte libertatea. Să introducă legitimaţii sau ecusoane.”, este de părere Mihaela, elevă la liceul “Ion Barbu.”

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite