Petre Măsală, cel mai vârstnic călușar al Argeșului
0Se cutremură pământul sub pașii frenetici ai dansului lor fascinant, venit din negura vremurilor. Copii stau și urmăresc umiți și toată lumea privește impresionată acest dans viguros. Este Călușul, obicei încă păstrat și dus mai departe la Stolnici, acolo unde, Petre Măsală, cel mai vârstnic și priceput călușar al județului, instruiește și conduce formația de Călușari a comunei.
S-a legat să joace Călușul „în credință" pe vremea când era un adolescent, şi dacă nu va face astfel, „să curg apele pe el ca apa gârlii". Cuvintele fac parte din jurământul pe care căluşarii îl făceau an de an, lângă râu, la Dezlegarea Căluşului. „Se întâlneau mai multe cete de căluşari şi jucau, era ca o întrecere. Se făcea şi un jurământ ca fiecare să asculte de vătaf în orice, să fie curaţi şi să joace Căluşul în credinţă. Aşa se făcea mai demult", spune Petre Măsală, căluşarul de 71 de ani.
Căluşul „l-a furat" de la cetele care străbăteau satele de Rusalii şi odată ce l-a învăţat nu s-a mai putut lăsa de el. Este o tradiţie pe care o va duce mai departe cât trăieşte. Este celebru în comunitatea lui şi chiar în ţară, performând cel mai viguros şi frumos Căluş la vărsta de 71 de ani. „În 1962 am înfiinţat ceata de Căluşari din Stolnici, Atunci, când am venit eu, era un alt văraf, foarte priceput, Radu Zarii, care după ce s-a retras, m-a lăsat pe mine. Atunci eram în formație 12 călușari, opt din Vlășcuța și alți patru din Stolnici.", îşi aminteşte Petre Măsală.
Timpul a trecut, iar el a jucat, an de an Căluşul, faţă de care a făcut un legământ la tinereţe. Acum el este cel care intruieşte generaţia tânără, elevii din comuna Stolnici, pe care îi ia şi-i învaţă acest dans încă din clasa a doua. „Sunt 30 de copii acum în grupă, au fost şi în Letonia anul ăsta, cu Şcoala Populară de Arte de la Piteşti", spune vătaful Petre Măsală. Şcoala de Căluşari a fost înfiinţată acum câţiva ani, când autorităţile judeţene şi Primăriia din Stolnici au decis că trebuie ca acest obicei să fie păstrat şi transmis cât mai bine.
„Lumea mă întreabă: Mă, mai poţi?"
Petre Măsală are 71 de ani şi joacă alături de ceata lui de Căluşari de câte ori are ocazia. Cu liniile feţei adâncite de timp, cu vorba blândă şi jovială, Petre Măsală îşi promite să nu se lase de Căluş decât când nu-l mai ţin picioarele. „Eu, la etatea mea, joc mai bine decât aia tineri uneori. Lumea mă întrebă mereu: mă, mai poţi? Da' mie mi se pare uşor şi am să joc cât oi putea, până m-or ţine picoarele nu mă las de Căluş", spune omul. Nu caută celebritate şi nici răsplată materială. Îşi duce viaţa modest, aşa cum a făcut de-o viaţă. Cu toate acestea, de câte ori ceata lui urcă pe scenă, aplauzele curg. „Pe unde ne ducem toată lumea ne respectă şi ne iubeşte Păcat că nu am avut sponsorizări să mergem mai mult să ne vadă şi străinii." , spune vătaful căluşarilor stolniceni. „Dacă eşti căluşar şi ai dragoste de joc, căluşar rămâi toată viaţa", adaugă Petre Măsală.
Profil
Data și locul nașterii: în 1940 comuna Hîrsești
Experienţă: de la 15 ani este căluşar
Familie: este căsătorit, are patru copii şi şapte nepoţi
Ce-i place:
Căluşul, munca, cinstea, oamenii curaţi şi serioşi, cei care ştiu să se poate şi să poarte respecte.
Ce nu-i place
Minciuna, nepăsarea, lipsa de seriozitate, vorbele urâte aruncate fără rost şi răutatea.
Întrebări şi răspunsuri:
Cum aţi învăţat Căluşul?
Am învăţat de copil. Mergeam după cetele de căluşari să-i vedem cum joacă. E un obicei din moşi strămoşi, şi aşa l-am învăţat şi eu, de la alţii, de la bătrâni.
De câţi ani jucaţi Căluşul?
Cred că mă apropii de 60 de ani. Nu am stat să mă gândesc, dar am început pe la 14 ani şi acum am 71. Mai e niţel şi se fac şase decenii.