Orașul unde se fabrică Dacia va avea colectare digitalizată a deșeurilor, cu cartelă și sistem anti-vandalizare

0
Publicat:

Până la finalul anului 2024, orașul Mioveni va avea colectare ecologică digitalizată. Proiectul va fi finanțat prin PNRR și a fost depus în această lună, având o valoare de peste 2 milioane lei.

Containerele vor fi montate până la finalul lui 2024 FOTO arhivă Adevărul
Containerele vor fi montate până la finalul lui 2024 FOTO arhivă Adevărul

Practic, vor fi construite 22 de insule ecologice digitalizate în oraș, fiecare urmând a avea câte cinci containere supraterane. Grație digitalizării, va putea fi determinată și cantitatea de deșeuri din fiecare container. Și tot grație acestui sistem ultramodern, costurile pe partea de salubritate vor scădea cu minimum 75%.

Concret, orașul Mioveni a depus un proiect pentru finanțare prin PNRR pentru „Construirea de insule ecologice digitalizate pentru colectarea separată a deșeurilor la nivel local”. Practic, orașul Mioveni va avea în cel mult doi ani colectare selectivă ultramodernă a deșeurilor, precum în orașele din Europa de Vest.

Valoarea totală a proiectului se ridică la 2.158.351 lei, fără TVA.

Practic, la Mioveni vor fi funcționale până la finalul anului 2024 nu mai puțin de 22 de insule ecologice digitalizate. Fiecare insulă este un amsamblu de cinci containere supraterane pentru următoarele fluxuri de deșeuri colectate separat: deșeuri de hârtie și carton, deșeuri de plastic și metal, deșeuri de sticlă, deșeuri biodegradabile, deșeuri reziduale. Sistemele au și protecție anti-vandalism.

Un detaliu important: accesul la cele 22 de ansambluri de containere va fi pe bază de cartelă. Practic, cei care vor arunca gunoiul menajer și pe cel reciclabil o vor putea face în baza unui card de acces, insulele ecologice digitalizate având și un cântar ce va contoriza exact cantitatea de consum aruncată de fiecare persoană. Iar facturile vor reflecta exact cantitatea de gunoi produsă în fiecare gospodărie.

„Este un proiect foarte important pentru orașul Mioveni, proiect ce va aduce numeroase avantaje. Respectivele containere vor fi ermetice, drept urmare nu există riscul să plouă în interiorul acestora. Tot ca urmare a realizării acestor insule ecologice digitalizate va putea fi determinată și greutatea de deșeuri din fiecare container. Un alt avantaj al acestor containere va consta în scăderea cu minimum 75% a costurilor în ceea ce privește salubritatea. Va fi și o scădere a tarifului pentru gunoiul menajer. La ora actuală, gradul de colectare selectivă a deșeurilor la Mioveni este puțin sub 50%. Iar dorința noastră este ca acest grad de colectare selectivă să aibă o creștere semnificativă după ce proiectul va fi implementat. În opinia mea, autoritățile de la București ar trebui să susțină mult mai mult localitățile unde colectarea selectivă este sub 50%, pentru ca gradul colectării selective să ajungă la o creștere semnificativă”, a precizat pentru „Adevărul” Ion Georgescu, primarul orașului Mioveni.

Aproape 14.000 de insule ecologice digitalizate pentru colectarea separată a deșeurilor trebuie puse în funcțiune în România până pe 30 iunie 2026. Bugetul din Planul Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR) alocat acestor insule ecologice digitalizate se ridică la 200,1 milioane euro.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite