Operaţiune inedită de salvare, miercuri, pe Transfăgărăşan. Salvamontiştii argeşeni au coborât în siguranţă un căţel blocat, de câteva zile, pe Valea lui Stan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Captură video
Captură video

Doi turişti au anunţat, miercuri, Serviciul Salvamont Argeş că în Munţii Făgăraş, zona Valea lui Stan, într-un canion, se află un căţel blocat între scări. Un echipaj de salvatori montani a reuşit să recupereze animalul speriat şi lihnit de foame. Patrupedul a primit numele Stan, după denumirea spectaculosului traseu din Munţii Argeşului.

Animalul, un căţel de stână, a fost văzut de cei doi turişti în jurul orei 13. Unul dintre ei a ieşit din Valea lui Stan pentru a ajunge într-o zonă cu semnal, de unde a sunat la Salvamont. 
 

“Am plecat imediat,  împreuna cu Relu Nica şi Sorin Gane, după căţel. L-am găsit în canion, între scarile 4 si 5. Căzuse, probabil, de undeva de sus si nu mai putea iesi. Se pare că animalul era de ceva vreme acolo. Luasem mâncare la noi, pentru că bănuiam că e hămesit de foame. De apă nu avea nevoie, evident, pentru că pe Valea lui Stan e din abundenţă. Operaţiunea de salvare a fost simplă. I-am pus hamul de abrupt al lui Helios (n.r. câinele salvamont Argeş specializat în salvări din avalanşă) şi l-am coborât pe scări, cu hamul în spate”, a declarat, pentru Adevărul, Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş.
 

După ce l-au adus jos, în siguranţă, salvamontiştii i-au găsit patrupedului, împreună cu cei doi turişti, un nume – Stan –după locul în care a trăit experienţa vieţii lui. Mai dificilă decât salvarea a fost convingerea patrupedului să urce în vehiculul turiştilor  care au vrut să-l ia acasă.
 

“Nu voia să intre sub nicio formă în maşină. Fiind un câine de stână, probabil că nu intrase niciodată nici măcar într-o casă, iar într-o maşină, nici atât. După cum se ştie, câinii de stână nu sunt lăsaţi să stea nici măcar la uşa stânii! L-am luat în braţe şi l-am băgat în autovehicul băieţilor care s-au hotărât să-l adopte”, mai spune şeful Salvamont Argeş.

Stan a ajuns în comuna argeşeană Bascov şi a început “aclimatizarea”, în curtea casei lui Florin, unul dintre turiştii care au cerut intervenţia Salvamont, unde se simte în siguranţă.

Operaţiune inedită de salvare, miercuri, pe Transfăgărăşan

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite