O piaţă din Israel a primit numele Reginei-Mamă Elena a României. Mesajul Majestăţii Sale Margareta VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă TVR
Foto: Arhivă TVR

Oficialităţile oraşului Petach Tikva din Israel au dat numele Reginei-Mamă Elena a României unei pieţe inaugurate în weekend.

Duminică, 4 aprilie 2021, în oraşul Petach Tikva din Israel a avut loc inaugurarea Pieţei Regina-Mamă Elena a României.

Regina-Mamă Elena a împiedicat deportarea evreilor către lagărul de exterminare de la Belzec

Evenimentul a reunit oficiali israelieni, supravieţuitori ai Holocaustului şi familiile lor, precum şi reprezentanţi ai comunităţii israelienilor originari din România.

"Au luat cuvântul dl. Rami Greenberg, primarul oraşului Petach Tikva, E.S. dl. Radu Ioanid, Ambasadorul României în Statul Israel, E.S. dl. David Saranga, Ambasadorul Statului Israel în România, dna. Nava Boker, Preşedintele organizaţiei Yad Ezer Lechaver, dl. Eyal Fabian, reprezentantul Uniunii Evreilor Originari din România (AMIR), dl. Moni Seinstein, preşedintele Organizaţiei Centrale a Evreilor din România (HOR) din Petach Tikva. Iniţiativa de a denumi o piaţă în memoria Reginei-Mamă Elena reprezintă un gest cu o semnificaţie simbolică deosebită, care reflectă legăturile strânse între România şi Israel", se arată într-o postare făcută luni pe pagina de Facebook a Familiei Regale a României.

Regina-Mamă Elena a primit din partea Yad Vashem titlul „Drept între popoare”, în anul 1993, pentru curajul său în salvarea evreilor în timpul Holocaustului din România, în special pentru acţiunea ei hotărâtoare în împiedicarea deportării evreilor către lagărul de exterminare de la Belzec, în toamna anului 1942, precum şi pentru pledoariile ei, între anii 1943-1944, pentru a permite întoarcerea evreilor şi rromilor deportaţi din Transnistria.

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a transmis un mesaj video înregistrat:

VIDEO

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite