Măsuri stricte în Argeş pentru prevenirea gripei aviare. Raţele şi gâştele trebuie separate de găini în gospodării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Argeş nu a fost înregistrat până acum vreun caz de gripă aviară FOTO: Shutterstock
În Argeş nu a fost înregistrat până acum vreun caz de gripă aviară FOTO: Shutterstock

Având în vedere evoluţia gripei aviare în proximitatea graniţei României cu Ungaria, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Argeş a decis dispunerea unor măsuri stricte pentru prevenirea gripei aviare.

Una dintre măsurile dispuse de către DSVSA Argeş pentru prevenirea apariţiei focarelor de gripă aviară este aceea că în cadrul gospodăriilor se vor separa, în măsura posibilităţilor, raţele şi gâştele de alte păsări domestice precum găinile. În plus, se interzice adăparea păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafaţă accesibile păsărilor sălbatice. 

De asemenea, se va evita intrarea mai multor persone în zona de exploatare a păsărilor domestice, limitând mişcările la o singură persoană (proprietarul exploataţiei). 

O altă măsură anunţată de către oficialii DSVSA Argeş este aceea că se va folosi încălţăminte diferită în spaţiul de exploatare a păsărilor domestice sau se va amenaja un amplasament special pentru dezinfecţia încălţămintei.

„La nivelul fondurilor cinegetice s-a dispus intensificarea supravegherii oficiale a populaţiilor de păsări sălbatice, în special a păsărilor de apă, precum şi continuarea supravegherii păsărilor moarte sau bolnave, şi notificarea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş – Serviciul Control Oficial Sănătatea şi Bunăstarea Animalelor, a păsărilor descoperite moarte, precum şi o atenţie sporită şi o conştientizare asupra riscurilor introducerii şi diseminării bolii de către vânători, care pot transmite virusul sălbatic la domestic atât în exploataţiile non-profesionale cât şi în cele comerciale“, transmit autorităţile.

Nu se va interzice creşterea păsărilor domestice în aer liber” 

În ultimele zile au apărut zvonuri conform cărora ar urma să fie interzisă creşterea păsărilor domestice în aer liber, în scopul prevenirii apariţiei gripei aviare. Conducerea DSVSA Argeş dezminte însă aceste zvonuri. 

”Nu se va interzice sub nicio formă creşterea păsărilor domestice în aer liber. Se va evita contactul păsărilor domestice cu păsările sălbatice. Până acum nu avem cazuri de gripă aviară în Argeş, nici măcar suspiciuni. Însă oamenii trebuie să ia o serie de măsuri preventive pentru a evita contaminarea păsărilor din propriile gospodării”, a declarat pentru ”Adevărul” Sorin Sorescu, directorul DSVSA Argeş. 

Sorin Sorescu, directorul DSVSA Argeş FOTO: Denis Grigorescu

sorin sorescu director dsvsa arges foto denis grigorescu

Vă mai recomandăm şi:

Rusia avertizează că virusul de gripă aviară detectat poate suferi mutaţii şi s-ar putea transmite de la om la om

Europa se confruntă cu cea mai gravă epidemie de gripă aviară din istorie. Sunt afectate nu numai păsările, ci şi mamifere

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite