Judecătoare suspendată şase luni pentru tergiversarea soluţionării dosarelor. Cele mai vechi aveau peste zece ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Bărbulescu este magistrat la Judecătoria Piteşti de mai mulţi ani FOTO: Google Maps
Elena Bărbulescu este magistrat la Judecătoria Piteşti de mai mulţi ani FOTO: Google Maps

Consiliul Superior al Magistraturii a decis pe 16 februarie ca o judecătoare din Piteşti să fie suspendată din funcţie şase luni pentru că a tergiversat în mod repetat să soluţioneze dosarele, unele pe rol de peste zece ani. Elena Bărbulescu, de la Judecătoria Piteşti, nu este la prima abatere.

Ca urmare a unei acţiuni disciplinare formulate de către Inspecţia Judiciară, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM a sancţionat-o pe judecătoarea Elena Bărbulescu pentru „nerespectarea în mod repetat şi din motive imputabile a dispoziţiilor legale privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor ori întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor, din motive imputabile”. Decizia nu este definitivă, judecătoarea sancţionată având drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Conform prevederilor articolului din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, dacă abaterile comise de către judecătoarea Elena Bărbulescu se vor repeta aceasta riscă două sancţiuni şi mai grave: retrogradarea în grad profesional şi excluderea din magistratură.

Dosare nesoluţionate de peste zece ani

Din 2016 şi până în prezent, judecătoarea Elena Bărbulescu a fost sancţionată de patru ori de către Consiliul Superior al Magistraturii. În februarie 2020, CSM a sancţionat-o pe judecătoarea Elena Bărbulescu de la Judecătoria Piteşti cu reducerea indemnizaţiei lunare brute de încadrare cu 25% pe şase luni pentru mai multe abateri: nerespectarea în mod repetat şi din motive imputabile a dispoziţiilor legale privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor ori întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor, din motive imputabile; respectiv exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, dacă fapta nu întruneşte elementele constitutive ale unei infracţiuni. Concret, judecătoarea Elena Bărbulescu a fost sancţionată pentru tergiversarea dosarelor. Sancţiunea a venit după ce, în februarie 2019, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu în legătură cu activitatea profesională a judecătoarei Elena Bărbulescu de la Judecătoria Piteşti, care, conform reprezentanţilor Inspecţiei Judiciare, „la 15 ianuarie 2019 înregistra trei dosare cu vechimea mai mare de 10 ani, prin raportare la data primului act de sesizare la instanţa de fond, toate aflate în primul ciclu procesual”.

„În perioada septembrie 2017-iunie 2019, doamna judecător Elena Bărbulescu nu a respectat, în mod repetat şi din motive imputabile, dispoziţiile legale privind soluţionarea cu celeritate a cauzelor şi a nesocotit din culpă, în mod grav, neîndoielnic şi nescuzabil, normele procesuale referitoare la administrarea probei cu expertiză, cu consecinţa prelungirii nejustificate a procedurilor judiciare şi a nesoluţionării cauzelor în termene rezonabile”, declara, în urmă cu trei ani, Lucian Netejoru, inspector-şef al Inspecţiei Judiciare.

„Se aplică principiul prezumţiei de nevinovăţie”

În 2016, Inspecţia Judiciară i-a dat judecătoarei Elena Bărbulescu două avertismente. „Similar răspunderii penale, şi în cazul răspunderii disciplinare se aplică principiul prezumţiei de nevinovăţie. Împotriva hotărârilor secţiilor Consiliului Superior al Magistraturii prin care s-a soluţionat acţiunea disciplinară se poate exercita recurs în termen de 15 zile de la comunicare de către judecătorul sancţionat. Competenţa soluţionării recursului aparţine Completului de 5 judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Ne rezervăm dreptul de a nu comenta deciziile adoptate de Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii în materie disciplinară în legătură cu magistraţi din cadrul instituţiei noastre, având în vedere obligaţia de rezervă ce revine magistraţilor”, a precizat pentru „Adevărul” judecătorul Mihai Drăgan, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Piteşti.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Alegeri în CSM. Consiliul are de ales între doi magistraţi cu viziuni diferite: Andreea Chiş şi Gabriela Baltag

Tensiuni în CSM după ce un membru s-a retras: „Să vedem dacă scenariul încă se scrie”/„Tristă încercarea de a transforma în scandal public o decizie personală”


 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite