CCR, sesizată în cazul unei foste judecătoare a ÎCCJ care a contestat în instanţă hotărârea de plagiat a CNATDCU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cceeeeee

Curtea Constituţională a României a fost sesizată cu privire la legalitatea constituirii comisiei CNATDCU de verificare a doctoratelor, în cazul unei fost judecătoare a ÎCCJ care a constat verdictul de plagiat dispus de Consiliu.

Fostul magistrat a contestat la Curtea de Apel Ploieşti decizia Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor, Certificatelor Universitare, prin care s-a stabilit că a plagiat în lucrarea de doctorat. În cadrul procesului, s-a pus în discuţie sesizarea CCR, solicitare admisă de instanţă.

“Admite cererea de seizare a Curţii Constituţionale. Sesizează Curtea Constituţională cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.170 alin.1 lit.b din Legea nr.1/2011 privind educaţia naţională, raportat la dispoziţiile art.1 alin.5, art.21, art.52 şi art.126 alin.2 din Constituţia României. Amână cauza la data de 22.03.2022, ora 12,30 în vederea administrării probatoriului”, a stabilit instanţa.

Astfel, potrivit unor surse citate de ziarulincomid,ro, sesizarea CCR ar viza legalitatea constituirii unei comisii care a verificat respective teză de doctorat şi a dispus verdictul de plagiat.

Articolul asupra căruia se cere clarificări prevede:

“În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite, după caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etică şi management universitar sau de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, poate lua următoarele măsuri, alternativ sau simultan:
a) retragerea calităţii de conducător de doctorat;
b) retragerea titlului de doctor;
c) retragerea acreditării şcolii doctorale, ceea ce implică retragerea dreptului şcolii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenţi-doctoranzi”.

Corina Jîjîie s-a pensionat în 2015, anterior fiind magistrat al instanţei supreme. În intervalul 2012 – 2015 a fost preşedinte al Secţiei penale a ÎCCJ.

Teza de doctorat al Corinei Jîjîie se numeşte “Prevenirea si combaterea criminalitatii in domeniul mediului înconjurator”, coordonator fiind Gheorghe Toma, din cadrul Academiei National de Informatii ”Mihai Viteazul”. Titlul de doctor a fost restras în anul 2020, după ce comisia de etică a stabilit, ca urmare a unei sesizări din 2019, că suspiciunile de plagiat se confirmă.

 
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite