ÎPS Calinic, bănuit, la întronizarea sa la Curtea de Argeş, că era fie rudă cu Ceauşescu, fie copilul din flori al Patriarhului Iustin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ÎPS Calinic. Foto: Facebook Arhiepiscopia Argesului şi Muscelului
ÎPS Calinic. Foto: Facebook Arhiepiscopia Argesului şi Muscelului

ÎPS Calinic, arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, a făcut online câteva mărturisiri cu tâlc de la întronizarea sa, la Curtea de Argeş, ca arhiereu, în istorica mânăstire ctitorită de Neagoe Basarab.

 

Membru al Uniunii Scriitorilor din România, ÎPS Calinic a făcut un obicei din a publica istorisiri, în volume, dar şi pe Facebook. Fostul stareţ al Mânăstirii Sinaia (între 1 august 1977 şi 1 martie 1981), apoi, de la 1 martie 1981, stareţ al Mânăstirii Cernica, iar din toamna anului 1985, arhiereu vicar al Episcopiei Râmnicului şi Argeşului, ÎPS Calinic povesteşte şi câteva experienţe dinainte de 1990, an în care a fost ales episcop al nou înfiinţatei Episcopii a Argeşului şi Muscelului.

"Întronizarea, la Curtea de Argeş, ca arhiereu, în istorica şi prea frumoasa ctitorie a Sfântului Voievod Neagoe Basarab, n-a rămas neobservată de cei care erau puşi pentru aceasta. Pentru argeşeni era o bucurie şi un semn bun că începeau să se vindece rănile sufletului din anul 1517, când mitropolia a fost mutată la Târgovişte şi din 1949, când s-a desfiinţat de către comunişti Episcopia Argeşului, cea mult încercată pe dinlăuntru şi pe dinafară, precum se cunoaşte din istoria timpului", povesteşte IPS Calinic.

"Gura lumii este slobodă până mănâncă şi lobodă"

Arhiepiscopul Argeşului mărturiseşte şi despre suspiciunile care au planat asupra sa la "întronizare".

"Stabilirea reşedinţei noului arhiereu Calinic Argeşanul la vestita Mănăstire, prin intervenţia stăruitoare a Patriarhului Iustin, a dus la convingerea unora, că noul arhiereu ar fi din familia lui Ceauşescu sau copilul din flori al Patriarhului Iustin. Aşa aveam să aud mult mai târziu.  Dacă prima poveste nu mă ispitea, cea de-a doua mă amuza de-a binelea. Ce să faci? Gura lumii este slobodă până mănâncă şi lobodă. Poţi lupta împotriva imaginaţiei unora?", spune ÎPS Calinic.

"Mi-au interzis să mai fac slujbă în catedrala monument istoric"

IPS Calinic povesteşte şi cum a reuşit, cu argumente măsurate în decibeli, să ţină slujbele chiar în interiorul Mânăstirii Curtea de Argeş.

"După întronizarea îndătinată, m-am gândit să fac slujbă permanent în Catedrala unde am fost hirotonit. Văzând aceasta, autorităţile mi-au interzis să mai fac slujbă în catedrala monument istoric, pretextându-se că se degradează. Bine, mi-am spus. Voi ieşi afară şi voi face slujbă în aghiasmatarul din faţa Catedralei. Mai mult, am pus şi staţia de amplificare la maxim", povesteşte arhiereul.

"S-au lecuit de a mă mai scoate din biserică de la slujbă"

După o vreme a fost chemat de Patriarhul Iustin şi luat la întrebări. Dialogul redat de IPS Cainic e, ca de obicei, savuros.

   

" -Mda, ce te-ai apucat să faci la Curtea de Argeş?

-Lucrări zilnice şi slujbe după datina străbună.

-Mda, spui că faci slujbă?

-Da, slujbă frumoasă, aşa cum se cade, potrivit cu locul unde mi-aţi hotărât reşedinţa.

-Dar unde faci tu slujbă?

-În aghiasmatar, afară. Autorităţile m-au avertizat că nu mai am voie să fac slujbă în Catedrală.

-Mda, deci faci slujba afară. Dar de ce foloseşti staţia de amplificare şi o dai la maxim, de se aude până la Primăria Oraşului?

-A! Deci ei s-au plâns. Cei care m-au izgonit din biserică.

-Mda! Să dai staţia foarte încet, ca să nu tulburi lumea!

M-am întors la Argeş plin de mânie. În duminica următoare, slujba fiind tot afară, am spus să se dea staţia la ultimul decibel. A doua zi primesc permisiunea să fac slujbă în Catedrală, dar fără staţie.

Aşa s-au lecuit de a mă mai scoate din biserică de la slujbă!", spune Calinic.

Istorisrea făcută pe Facebook este un fragment din mărturisirile făcute în cel de-al treilea volumul său

"Toată vremea-şi are vreme", publicat de Editura Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului.

De precizat că ÎPS Calinic a devenit arhiepiscop în septembrie 2009, odată cu ridicarea Episcopiei Argeşului şi Muscelului la rang de arhiepiscopie.

Din anul 2006 ÎPS Calinic este membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Vă recomandăm să mai citiţi:

O femeie de 94 de ani dată dispărută a fost găsită de poliţişti cu ajutorul unui câine de urmă. Ce păţise bătrâna 

O maşină a luat foc lângă o sondă şi o benzinărie de pe DN7, după un accident cu patru autovehicule implicate. Două persoane se aflau în interior | adevarul.ro

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite