Mesaje de durere transmise de familia lui Kemenici: „Ne-a fost tată, bunic, străbunic, soţ, comandant, camarad”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Silvia Sandu / Facebook
FOTO: Silvia Sandu / Facebook

Marţi, 10 august 2021, generalul în retragere Andrei Kemenici, a murit la vârsta de 85 de ani. Familia a anunţat tristul eveniment, pe Facebook.

„A fost, este şi va rămâne în sufletele noastre. La bine şi la greu, ne-a fost tată, bunic, străbunic, soţ, comandant, camarad. A ales să părăsească această lume la fel de demn cum a trăit. În linişte.  Golul rămas în urma lui nu se poate măsura în cuvinte. Se simte şi se trăieşte cu fruntea sus, bărbăteşte şi demn, aşa cum ne-a învăţat întotdeauna.

Rămas bun, tataie! Să ne veghezi în continuare”, a transmis Silvia Sandu, nepoata sa.

Născut pe 25 noiembrie 1936 în localitatea Bicaz, judeţul Neamţ, a fost membru al Filialei Judeţene Dâmboviţa a A.N.C.M.R.R, de la trecerea în rezervă şi pâna astăzi.

Andrei Kemenici era în decembrie 1989 comandantul garnizoanei din Târgovişte. Fostul comandant al U.M. 01417 Târgovişte a povestit în cartea „Ceauşescu la Târgovişte“, a lui Viorel Domenico, modul în care au reacţionat cei doi condamnaţi la moarte.

„Vă spun că cel mai greu moment pe care l-am trăit în această perioadă l-a constituit clipa în care i-am văzut pe paraşutişti cum se zbat şi se chinuie să-i lege în sfori pe Nicolae şi pe Elena Ceauşescu. Elena cerea îndurare, se împotrivea chiar. Nicolae Ceauşescu nu s-a opus. A acceptat inclusiv această umilinţă. Însă plângea. Îi şiroiau lacrimile pe obraz. Şi suspina. În acel moment, când l-am văzut suferind sincer şi profund, m-am retras, m-am ascuns de ochii şi privirile lui. Mi-era ruşine, o imensă ruşine. Dacă el a plâns până la zid, în momentul când a căzut, strigând „Trăiască Republica Socialistă România, liberă şi independentă”, mi-au dat mie lacrimile. M-am trezit cu obrazul ud!... Poate şi de sudoare... Oricum, nu ştiu dacă eroii comunişti mureau strigând lozinci, cum încerca să susţină literatura din epocă, dar Nicolae Ceauşescu a murit exact ca în cărţile alea, ca în filme... Şi această moarte, în mine cel puţin, a lăsat urme...“, spune Andrei Kemenici.

Care a fost ultimul dialog între Elena şi Nicolae Ceauşescu?

– La ieşirea din comandament, Nicolae Ceauşescu era în faţă, flancat de doi paraşutişti, iar în spate, la circa un metru, tot astfel era condusă spre zid Elena Ceauşescu. Când a dat cu ochii de Stănculescu, aflat deja afară, lângă scări, a întrebat într-un fel ambiguu, viclean: „Nicule, în România se împuşcă oameni?” Eu eram lângă general şi întrebarea fusese pusă atât de provocator încât mă aşteptam să răspundă acesta, dar a intervenit Nicolae Ceauşescu, care, săgetându-l cu privirea pe Stănculescu, a răspuns: „Încă o trădare naţională!”

    

Vă recomandăm să mai citiţi:

Amintirile tinerei care a fluturat steagul de pe clădirea CC la Revoluţie: „Se dădeau arme cu buletinul. Am luat şi eu una, deşi nu ştiam să trag“

VIDEO Iadul prin care a trecut o tânără la Revoluţie, pe 21 decembrie 1989: „Vreţi libertate? Vă dăm noi libertate în pământ

Tânăra care la Revoluţie a fluturat steagul la Comitetul Central: „Mă înfurie faptul că la 17 ani mi s-a dat o armă cu gloanţe adevărate pe ţeavă“

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite