Ioana Căţăloiu joacă într-un costum de peste 100 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra face parte din ansamblul de dansuri populare “Plaiuri Muscelene”, iar la concursuri poartă un costum unic primit de la bunica. În plus, studenta încearcă să vină şi în ajutorul sărmanilor.

Ioana privea cu admiraţie dansatorii din ansablul Grupului Şcolar Forestier Rucăr şi îşi dorea încă de mică să le calce pe urme. I-ar fi plăcut să urce pe scenă şi prin dansul popular să aducă în sufletele românilor tradiţiile din zona Muscelului.

“Pe atunci eram în clasa a şasea, prea mică, îmi spuneam eu, dar de fapt eram prea timidă şi prea puţin încrezătoare în mine. Iată că, mai tarziu, când am intrat în clasa a noua la acelasi liceu datorita doamnei profesoare de română şi coordonator al activităţilor

A reprezentat România la concursuri internaţionale
După pregătiri îndelungate timp de mai mulţi ani, Ioana a reuşit să devină pasionată din ce în ce mai mult de dansurile populare, reprezentând cu succes ţara noastră la concursuri Internaţionale de acest gen, alături de ansamblul Plaiuri Muscelene din Câmpulung. Sub îndrumarea maestrului Dumitru Trabă, în 2007 şi în 2008, talentata dansatoare a participat în Turcia la un concurs.

“M-am îndrăgostit de folclor, am învăţat să lucrez în echipă, să fac performanţă şi mai ales am învăţat că nimic nu e mai frumos decât momentul în care vezi bucuria oamenilor când le oferi un spectacol minunat de acolo de pe scenă. Deşi ne aflam de fiecare dată în competiţie cu ţări ca Turcia, Albania, Kosovo, Bulgaria, Macedonia şi multe altele, de fiecare dată era sărbătoare şi o atmosferă de prietenie în cadrul ansamblului“, spune dansatoarea.

Ioana Căţăloiu a continuat să danseze pe cântecele populare şi a participat la festivalul „Florile Dalbe”, care prezintă obiceiurile, tradiţiile, colindele şi urările de Crăciun şi Anul Nou, specifice fiecărei zone din judeţul Argeş. Nu de puţine ori ansamblul din care ea face parte a obţinut locul I. Ioana va urca pe scenă din nou, pe 17 decembrie la finala aceluiaşi concurs la care speră să aducă titlul la Rucăr din nou.

Poartă un costum de la bunica sa
Costumul pe care dansatoarea îl îmbracă este vechi de peste 100 de ani şi este unic, Ioana fiind foarte mândră că a fost binecuvântată să îmbrace portul tradiţional muscelean, acesta transmiţându-se din generaţie în generaţie. 

“Costumul pe care îl port este conceput manual de către străbunica mea, are o vechime de peste 100 de ani. Este specific zonei Muscel şi l-am purtat cu mare drag la diferite concursuri, fie cele legate de obiceiurile din zona Rucăr, fie la evenimentul Expopastoralis, organizat în fiecare toamna în sat. Costumul a fost purtat cu mare drag în zile de sărbătoare de către străbunica mea, de bunica mea, de mama şi mi-a fost daruit cu drag de bunica. “

Strânge fonduri pentru săraci
În puţinul timp liber care îi mai rămâne, Ioana Căţăloiu este implicată într-o campanie umanitară care are ca scop strângerea de fonduri pentru ca oamenii săraci să poată beneficia de o masă îmbelşugată de Crăciun.


“Alături de colegii mei de facultate am iniţiat o campanie pentru a aduce bucuria în sufletele oamenilor nevoiaşi. “Fii şi tu un Moş Crăciun” este un îndemn pentru noi toţi să le oferim spiritul Crăciunului şi o atmosferă caldă celor săraci, întrucât Moşul n-a ajuns niciodată la unii dintre ei. Cine doreşte să ne ajute sau să afle mai multe detalii despre această campanie poate intra pe site-ul www.fiisitu1moscraciun.wordpress.com”, încheie emoţionată tânăra.


Profil:
Născută
: 14 decembrie 1988, Câmpulung
Studii: Studentă în anul III la Facultatea de Relaţii Internaţionale şi Studii Eurpene
Experienţă profesională: Bursa Erasmus Plasament, 14 februarie - 14 mai 2009 Lille, Franţa
Familie: necăsătorită, mai are o soră mai mare.

Ce-i place: Când am timp merg la teatru, nu pentru că e la modă “cooltura”, ci pentru că apreciez frumosul. Îmi place folclorul românesc şi am certitudinea că şi prin asta ne putem afirma în lume.

Ce nu-i place: Nu-mi place când oamenii te judecă înainte să te cunoască, nu-mi place că astăzi, potrivit unora, trebuie să fie la modă tot ce faci şi nu-mi place să vorbesc prea mult despre mine, să lăsăm, mai bine, faptele să vorbească pentru noi.

Întrebări şi răspunsuri:
Cum reuşeşti să împaci toate activităţile tale?

I.C. : Uneori sunt prinsă în activităţile zilnice, încât uit să fac ce-mi place. Alerg între facultate, licenţă, promoţii şi când am timp, fug repede acasă la Rucăr să mă încarc cu energie. Prietenii de acasă îmi spun că sunt o fire ambiţioasă şi, zic eu, mi-am luat rolul în serios, astfel că încerc să-mi ating obiectivele pe care mi le propun.

Ai fost privită cu scepticism pentru că faci dansuri populare?
I.C. : Dacă fac ceva diferit e pentru că am convingerea că fiecare poate schimba ceva şi aşa că de ce să nu fim noi schimbarea pe care vrem s-o vedem lângă noi. Dansurile populare sunt o pasiune pentru mine şi o să le practic până la adânci bătrâneţi.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite