Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer – Cumpăna” din Piteşti e în curs de restaurare şi protejare

0
0
Galeria de Artă "Rudolf Schweitzer – Cumpăna foto CJ arges
Verificarea stadiului lucrărilor în ultima decadă a lunii iunie 2022 Foto: CJ Argeş

Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer – Cumpăna” este în curs de restaurare, protejare şi valorificare a patrimoniului cultural, graţie unui proiect în valoare de 16 milioane lei cu TVA, din care 85% sunt fonduri europene. Lucrările au început cu stângul, dar executantul a fost schimbat.

Ridicată în 1886, opera arhitectului Ioan N. Socolesc - primul sediu al Primăriei Municipiului Piteşti (până în 1970) şi monument istoric de importanţă naţională, înscris în Lista Monumentelor Istorice de categoria A - beneficiază acum de lucrări prin proiectul „Restaurarea Galeriei de Artă „Rudolf Schweitzer - Cumpăna” - consolidarea, protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural”.

Procedurile, reluate în primăvară

Proiectul a pornit la drum cu sincope, în primăvara anului 2021, dar a intrat pe făgaşul normal, cu unele întârzieri însă.

„Am predat amplasamentul pentru executarea proiectului unei firme care nu a fost serioasă. Din această cauză, am fost nevoiţi să încetăm contractul şi să reluăm procedurile pentru achiziţie şi asistenţă la proiectare”, explica, în urmă cu câteva luni, Marius Nicolaescu, vicepreşedinte C.J. Argeş.

În martie 2022, amplasamentul a fost predat firmei care se ocupă şi de restaurarea Cetăţii Poenari, un alt proiect al Consiliului Judeţean Argeş finanţat din fonduri europene, câştigătoarea licitaţiei publice, care s-a şi apucat de lucrări.

În prezent, cea mai dificilă parte a lucrărilor - care a inclus şi rezolvarea problemei infiltraţiilor - e aproape gata.

Galeria de Artă "Rudolf Schweitzer – Cumpăna foto CJ arges
Galeria de Artă

Lucrări iunie 2022 Foto: CJ Argeş

„Lucrările de consolidare a fundaţiei se apropie de sfârşit. De fapt, aceste lucrări sunt şi cele mai dificile, alături de lucrările de restaurare a pieselor de artă. Stadiul lucrărilor este undeva 15-20% şi avem promisiunea că ne vom încadra în termenele prevăzute în contract”, spune acum Marius Nicolaescu.

Lucrările urmează să se mute la interior, unde deja s-a început consolidarea, pentru ca partea umedă a intervenţiei să aibă timp să se usuce. 

Galeria de Artă "Rudolf Schweitzer – Cumpăna foto CJ arges
Galeria de Artă

Lucrări iunie 2022 Foto: CJ Argeş

„În ultimele etape, vor fi finalizate lucrările de exterior şi restaurare în interior", precizează CJ Argeş.

Termenul de execuţie este de 21 de luni. 

Galeria de Arta "Rudolf Schweitzer-Cumpana" FB
Galeria de Artă

Vedere din Piteşti cu Primăria, acum  Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna" Foto: Facebook

Patrimoniu de peste 1.000 de lucrări

Galeria are un patrimoniu de 1.100 lucrări de pictură şi sculptură clasică şi contemporană. În sălile de la etaj au fost şi vor fi expuse (după finalizarea lucrărilor) lucrări de Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Theodor Pallady, Gh. Petraşcu şi Nicolae Tonitza, însoţite de explicaţii referitoare la momentele importante din istoria plastică a fiecărui artist.

De asemenea, tot la etaj vor funcţiona, ca şi până la începerea lucrărilor, două săli dedicate picturii lui Rudolf Schweitzer-Cumpăna (mai 1886, Piteşti - februarie 1975, Bucureşti) pictor şi grafician, român de origine germană.

Galeria de Arta "Rudolf Schweitzer-Cumpana" FB
Galeria de Artă

Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna" Foto: Facebook

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Viorica Vodă, noi declaraţii despre hărţuirea sexuală de pe platourile de filmare: „Un regizor mi-a smuls sutienul”

Primar acuzat de hărţuirea sexuală a unei tinere: „Dacă vreau să fiu cu tine o oră-două într-o zi, să fii la dispoziţia mea”. Reacţia edilului şi a PSD | adevarul.roUltima oră

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite