FOTO Opt elevi români au pledat la Haga în faţa judecătorilor Curţii Penale şi ai Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie
0
La invitaţia Justice Resource Center şi Fundaţiei Olanda - România, în perioada 21-27 ianuarie 2018, opt elevi ai Colegiului Naţional Pedagogic ”Carol I” - Câmpulung (Argeş) au reprezentat România la concursul International Moot Court organizat la Haga. Competiţia, la care au luat parte tineri din 14 ţări, face parte din demersurile CJCE de a organiza concursuri internaţionale simulate pentru studenţi şi elevi, în domeniul dreptului comunitar.
Concursul de la Haga (Olanda), desfăşurat la nivel internaţional din doi în doi ani, interval în care au loc diferite etape zonale, are ca obiectiv promovarea, în rândul studenţilor şi elevilor, a dreptului comunitar european, mai ales din perspectiva aspectelor ce ţin de practica în materie.
Echipa României, sub îndrumarea avocatei Brânduşa Popescu, a fost formată din opt elevi ai Colegiului Naţional Pedagogic ”Carol I” - Horia Bârloiu, Luiza Şofri Duţescu, Şerban Florescu , Vlad George Popescu, Maria Magdalena Enache, Teodora Pătrăşcan, Olivian Stoica şi Teodora Savu - însoţiţi de prof. Laura Căciulă.
Puştii câmpulungeni au răspuns cu brio tuturor provocărilor, fie că au fost în rundele în care erau de partea apărării, fie că au fost în cele în care erau parte a acuzării. Aveau deja exerciţiu, pentru că una din etapele zonale ale concursului s-a desfăşurat, anul trecut, între 1 si 7 iunie 2017, în România, la Câmpulung, chiar la Colegiul National Pedagogic, cu susţinerea de specialitate a Centrului de Resurse Juridice din New York.
"Participarea la International Moot Court 2018 de la Haga a constituit, din punctul meu de vedere, o ocazie deosebit de importantă de a lua parte la cel mai important concurs de procese simulate adresat liceenilor de pe întreg globul. Sutele de participanţi veniţi din 13 ţări au fost deschişi conversaţiilor, am împărtăşit idei împreună şi am concurat cot la cot cu cele mai puternice echipe, totul sub atenta supraveghere a zecilor de judecători şi avocaţi, care s-au arătat profund impresionaţi de modul în care am pledat şi ne-am susţinut argumentele. Pentru mine a fost a doua provocare de acest gen, după Moot Court Europe 2017, care s-a organizat la Câmpulung Muscel şi pot afirma, fără îndoială, că experienţa frumoasei noastre echipe şi-a spus clar cuvântul în cadrul acestui proiect", a mărturisit, pentru Adevărul, Şerban Florescu, unul dintre elevii participanţi.

"Haga a însemnat emoţie! A fost o experienţă în care noi ne-am dat seama că putem lupta cot la cot cu cei care sunt vorbitori nativi de limba engleză şi ne-am putut reprezenta cu mândrie şcoala şi ţara fără a ne simţi inferiori din niciun punct de vedere. Am cunoscut adolescenţi din diferite ţări şi am format legături cu oameni cu care nu mă aşteptăm vreodată. O astfel de experienţă te face să renunţi la prejudecăţi şi personal, m-am simţit foarte bine şi mi-a crescut încrederea în mine după conversaţiile cu ceilalţi pentru ca am putut vorbi liber, am râs, ne-am distrat şi ceea ce mi se pare cel mai important, am putut fi eu! M-am bucurat de fiecare moment şi am plecat cu o stimă de sine mai ridicată. Mă bucur că aceasta este generaţia de mâine si ştiu că vom schimba lumea într o zi!", a declarat, pentru Adevărul Teodora Savu, participantă.
Cazul dezbătut de elevii români în concursul International Moot Court a fost elaborat de avocaţii din Haga şi din S.U.A., folosind regulile şi legile Curţii Penale Internaţionale, iar judecătorii în faţa cărora a fost susţinut sunt membrii proeminenţi ai Curţii Penale Internaţionale (ICC) şi ai Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (ICYT).
"Am luptat cu mândrie şi emoţie alături de cei mai buni, simţindu-ne şi chiar fiind egalii tuturor. Moot Court este cea mai prestigioasă competiţie de procese simulate adresată elevilor de liceu. Competiţia a avut un nivel extrem de ridicat, iar echipa noastră a reprezentat cu brio România. Sunt mândră de echipa noastră! Au reprezentat România nişte copii minunaţi. Au fost pasionaţi, serioşi, frumoşi, veseli, prietenoşi, generoşi! Au fost remarcaţi şi felicitaţi de gazde şi de către judecători pentru elocvenţa şi pasiunea cu care au pledat. Ne-au reprezentat pe noi, ca români, aşa cum ne dorim să fim cunoscuţi: inteligenţi, generoşi, spirituali, extraordinari!”, spune avocatul Brânduşa Popescu, coordonatorul grupului.
Finaliste au fost echipele din America şi Olanda, care au desfăşurat runda finală la Palatul Păcii, iar echipa Haga a fost marea câştigătoare.
"Cele 14 ţări participante venite de pe 5 continente au luptat cu pasiune şi încrâncenare în fiecare rundă. Avem motive să ne mândrim de carolişti, deoarece la finalul fiecărei runde au fost felicitaţi pentru felul în care au pledat în acuzare şi apărare. Comunicarea fluentă în limba engleză, limbajul academic, atitudinea şi persuasiunea au fost dublate de imensa pasiune şi dorinţa de a câştiga. Atât de bine au intrat în pielea personajului avocat/procuror încât mulţi dintre juraţi au afirmat că sunt uimiţi de felul cum aceşti elevi, fără studii în domeniu, reuşesc să pledeze la modul profesionist. Majoritatea au fost încurajaţi să urmeze cariera de avocat, şi dacă se poate, la Universitatea Leiden din Haga", spune prof. Laura Căciulă.
Evenimentul a reprezentat un forum în care studenţii şi elevii au obţinut experienţă în pregătirea şi susţinerea argumentelor juridice în faţa CJCE, precum şi un cadru de dezbatere a problemelor actuale juridice, sociale etc. legate de integrarea europeană şi de schimbările politice şi juridice care marchează la această etapă Europa. Câmpulungeanca Maria-Magdalena Enache a fost desemnată cel mai bun orator el echipei româneşti.

Concursul de la Haga a fost organizat pentru a treia oară, prin Centrul de Resurse pentru Justiţie (JRC), în parteneriat cu Primăria din Haga şi s-a înscris în demersurile Curţii de Justiţie a Comunităţilor Europene (CJCE) încă din anul 1983 de a organiza concursuri internaţionale simulate pentru studenţi (iar mai nou, şi pentru elevi), în domeniul dreptului comunitar. De-a lungul timpului, paleta de participanţi s-a extins foarte mult, studenţii fiind cetăţeni nu doar ai ţărilor din UE, ci şi din statele Europei Centrale şi de Est, SUA, Canada şi chiar Australia.









