Peste 70.000 de lalele la cea mai mare expoziție florală din România. Soiul de lalea unic în lume ce poate fi admirat FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mare expoziţie florală din țara noastră se desfăşoară, între 21-23 aprilie, în Parcul Lunca Argeşului, din Piteşti. Prima zi a înregistrat un record de vizitatori.

Simfonia Lalelelor atrage sute de mii de vizitatori anual FOTO Denis Grigorescu
Simfonia Lalelelor atrage sute de mii de vizitatori anual FOTO Denis Grigorescu

Vineri 21 aprilie, în prima zi a expoziţiei florale, peste 30.000 de vizitatori au mers să vadă ”Simfonia Lalelelor”. În cadrul expoziţiei au standuri numeroși peisagişti şi comercianţi de flori din toată ţara. Zeci de şcoli şi licee din Piteşti au amenajat grădini cu flori, iar pentru copii au fost amenajate spaţii speciale, inclusiv ateliere de creație. Ediția a 46-a a „Simfoniei Lalelelor” găzduiește și grădini de flori amenajate cu pasiune și creativitate de școlari, preșcolari și cadre didactice din 28 de unități de învățământ din Pitești.

Copii și tineri plini de energie și talent s-au implicat voluntar în acest proiect eco-friendly și au utilizat materiale prietenoase cu mediul pentru a crea grădinile lor unice.

În total, în Parcul Lunca Argeşului din Piteşti sunt peste 70.000 de lalele, dintre care un procent important din soiul Tulipa Piteşti, unic în lume, de culoare roz. Soiul „Tulipa Piteşti” a fost realizat special de cultivatorul olandez Frank Timmerman. Oraşul Pitești este primul din afara Olandei ce dă numele unei lalele. „Tulipa Piteşti” este tranzacţionată şi la Bursa de Flori din Olanda, cea mai mare din lume.

În Pitești au fost plantate în total peste 130.000 de lalele.

Cine a avut ideea Simfoniei Lalelelor

Istoria Simfoniei Lalelor a început în 1972. Pe 27 noiembrie 1972, la Piteşti au ajuns de la Arad - de la un floricultor amator pe nume Weill Alois - şi din Piaţa de Flori de la Oradea, 3.000 de bulbi de lalele şi 100 bulbi de zambile, cumpăraţi pentru a fi plantaţi în centrul urbei.

Prima ediţie a Simfoniei Lalelelor a fost în 1978, iniţiatorul expoziţiei fiind Ilarie Isac, unul dintre cei mai mari specialişti în horticultură şi pomicultură din România.

Prima ediţie a fost organizată la Casa Sindicatelor din Piteşti şi la ea au participat zeci de expozanţi din toată ţara, plus mii şi mii de vizitatori. „Acea primă ediţie a expoziției Simfonia Lalelelor a fost o adevărată revelaţie pentru suflet. O revelaţie de asemenea pentru numeroșii vizitatori să poată admira la Piteşti sute de specii şi varietăţi de flori şi arbuşti ornamentali, cu toate nuanţele de culori şi forme”, precizează Ilarie Isac.

Vineri 21 aprilie, Cristian Gentea, primarul Piteștiului, a anunțat că lui Ilarie Isac i se va acorda în luna mai titlul de Cetățean de Onoare al Piteștiului.

Impactul primei ediţii a Simfoniei Lalelelor a atras atenţia şi autorităţilor din Capitală. Drept urmare, la ediţia din 1979 printre cei care au venit la expoziţie s-au numărat Ion Ceauşescu, fratele lui Nicolae Ceauşescu şi Ion Gheorghe, primarul de atunci al Bucureştiului.

În 2020 și 2021, din cauza pandemiei de SARS-CoV-2, expoziția nu s-a mai ținut.

Piteşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite