Expoziţie cu cărţi, afişe şi obiecte personale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul Ion Focşa, de la Teatrul „Alexandru Davila” din Piteşti este aniversat la Muzeul Judeţean printr-o expoziţie temporară. Până în luna martie, vizitatorii pot admira atât obiecte personale, de la o pipă, până la un magnetofon, dar şi afişe cu spectacolele în care maestrul în vârstă de 86 de ani a jucat de-a lungul timpului.

„Ion Focşa, o viaţă închinată teatrului românesc”. Sub acest generic se desfăşoară, până în luna martie, la Muzeul Judeţean Argeş, cea mai nouă expoziţie temporară. Vizitatorii pot găsi în incinta muzeului vechi o sală în care stau la loc de cinste obiecte care i-au aparţinut marelui actor de pe scena piteşteană şi care au fost donate anul trecut muzeului chiar de maestru.

Autografele lui Arghezi sau Camil Petrescu

La cei 86 de ani de viaţă, împliniţi pe 14 februarie, Ion Focşa este un om împlinit. A jucat în peste o sută de piese de teatru şi în şapte filme. În toată activitatea sa dedicată scenei, a colecţionat diverse obiecte care să-i aducă aminte de meseria care a devenit o parte din el. Astfel că, vizitatorii muzeului pot găsi în cea mai nouă expoziţie fotografii, ochelari, o pipă, insigne, un aparat de radio, un magnetofon, afişe, dar şi cărţi cu autografele unor scriitori români celebri. Astfel că, la 12 iunie 1955, Tudor Arghezi îi scria actorului piteştean pe prima pagină a volumului „Din trecut” următoarele cuvinte: „Domnului Ion Focşa, o semnătură pe un volum al dumisale”. Cuvinte frumoase, de apreciere, i-au mai lăsat întru eternitate pe volumele „Desculţ” şi „Un om între oameni” autorii Zaharia Stancu, respectiv Camil Petrescu.

Magnetofon din anii 60

 Una dintre vedetele expoziţiei este un magnetofon Tesla, din anii 60. Alături îi stau benzi magnetice şi discurile cu piese în care a jucat marele actor.
„Sunt obiecte cu o însemnată valoare memorială. Am vrut să-i mulţumim în acest fel domnului Ion Focşa pentru amabilitatea de a ne dona aceste obiecte. Expoziţia se vrea a fi una aniversară, în care îi urăm la mulţi ani marelui actor la împlinirea vârstei de 86 de ani”,  ne-a spus istoricul Romeo Maschio, coordonatorul expoziţiei.

„Mă onorează acest gest, sunt obiectele mele de suflet, care îmi trezesc amintiri”, a declarat actorul piteştean Ion Focşa.

Un bilet, trei expoziţii

Cei interesaţi trebuie să ştie că reprezentanţii muzeului au luat decizia de a găzdui această expoziţie până la începutul lunii martie. Programul de vizitare este de marţi până duminică, între orele 9 şi 17 . Preţul este de 2 lei pentru elevi şi studenţi şi de  5 lei pentru adulţi. În plus, cei care îşi cumpără  bilet, au acces gratuit şi la celelalte două expoziţii, de istorie şi ştiinţele naturii, găzduite în corpul aceleiaşi clădiri vechi.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite