EXCLUSIV. Detalii revoltătoare privind ferma de sclavi din Argeș. Tânăr cu retard mental, vândut pe un litru de țuică și o bucată de brânză

0
Publicat:

După ce în urmă cu opt ani făcea ocolul lumii cazul teribil al sclavilor din Berevoești, în județul Argeș a fost descoperit un caz asemănător, cu șapte persoane fără adăpost ținute în sclavie la o fermă. Iar proprietarul fermei de animale și de sclavi din Argeș este un om bogat.

Petre Popa, fermierul care lua cerșetori care să muncească neplătiți FOTO Ziarul Actualitatea
Petre Popa, fermierul care lua cerșetori care să muncească neplătiți FOTO Ziarul Actualitatea

”Adevărul” a obținut în exclusivitate, atât de la vecini, cât și de la surse judiciare, detalii de la acest caz ce deja a făcut ocolul României.

În urma a patru percheziții domiciliare, efectuate pe 27 iunie de către polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, împreună cu procurorii DIICOT Pitești, în județul Argeș și în municipiul București, Petre Popa, patronul unei ferme din comuna Albeștii de Argeș, a fost reținut inițial pentru 24 de ore pentru trafic de minori și trafic de persoane, în formă continuată, fiind plasat ulterior în arest la domiciliu.

În total, conform anchetatorilor, Petre Popa ar fi recrutat șapte persoane, inclusiv una minoră, pe care le-ar fi adăpostit la ferma sa, ”unde prin constrângere fizică și psihică le-ar fi supus la executarea unor munci în mod forțat, aducând victimele în stare de aservire”.

Toate victimele au fost recrutate din zona Gării de Nord București și obligate să muncească la stâna lui Petre Popa.

Autoritățile au fost sesizate în 2023 de unul dintre sclavii care a reușit să fugă de la fermă că Petre Popa recruta persoane fără adăpost sau care provin din medii defavorizate, respectiv din familii dezorganizate, sau cu probleme fizice sau psihice, pe care ulterior le transporta la ferma sa din Albeștii de Argeș, unde le obliga să presteze diferite activități agricole, cu precădere îngrijirea animalelor de la fermă, fără ca acele persoane să fie plătite pentru munca depusă. De cum ajungeau la fermă, Petre Popa le oprea actele de identitate. Ulterior, un investigator sub acoperire a ajuns la fermă.

Petre Popa are aproape 1.000 de oi și vaci la ferma sa din comuna argeșeană.

În urmă cu trei ani, Petre Popa era prezentat în mass-media ca ”primul fermier care a achiziționat un abator mobil”, făcând subiectul mai multor reportaje pozitive.

Însă realitatea de la ferma de animale și de sclavi era una cruntă.

Sclavii, recrutați și aduși de taximetriști din București

”Adevărul” a aflat în exclusivitate că pentru a se asigura că victimele nu pleacă de la ferma unde erau exploatate, Popa Petre le deposeda de actele de identitate, precum și de eventualele telefoane mobile pe care le au asupra lor, după care le creea acestora o stare de temere prin amenințări și comportament violent.

Pentru a-și recruta viitoarele victime, Popa Petre apela la mai mulți taximetriști din București și cărora le plătea diferite câteva sute de lei pentru fiecare persoană pe care o aduceau la fermă. Respectivii taximetriști abordau victimele, pe care le găseau la cerșit în zona Gării de Nord, și le întrebau dacă doresc să muncească la o fermă din Argeș, promițându-le în schimb salarii lunare și masă și cazare.

Petre Popa le cerea taximetriștilor să aducă victimele în Curtea de Argeș, într-un loc izolat din zona stadionului din oraș, pentru a nu fi observați de către polițiști. Printre cei recrutați și puși să muncească zi lumină a fost și un tânăr de 17 ani ce are retard mental.

15 ore de muncă pe zi fără salariu

Ajunși la ferma lui Petre Popa din Albeștii de Argeș, cele șapte persoane au ajuns efectiv sclavi, fiind puși să muncească de la șase dimineața până cel puțin la ora 21, primind hrană foarte puțină și locuind în condiții insalubre, inclusiv în bena unei autoutilitare și într-o cameră mică unde mișunau șobolanii. Un alt bărbat a trebuit să doarmă patru luni pe un pat de scânduri, cumva asemănător cu condițiile de ”cazare” la Auschwitz.

La audieri, mai mulți foști sclavi le-au spus anchetatorilor că unul dintre ei a fost lovit cu picioarele în spate și că Petre Popa a lovit un alt sclav cu un bidon în cap.

La un moment dat, într-o discuție avută cu un taximetrist din București, Petre Popa i-a cerut acestuia să îi aducă noi cerșetori din zona Gării de Nord din București pentru a lucra neplătiți la ferma sa din Albeștii de Argeș. Taximetristul respectiv i-a spus că îl va ajuta cu siguranță cu mai mulți cerșetori, cerând în schimb o bucată de brânză și un litru de țuică. Iar Petre Popa a acceptat imediat prețul cerut pentru un sclav.

Un sclav care a vrut să fugă a fost prins pe o stradă din apropierea fermei și bătut cu un lanț de un complice al lui Petre Popa. Ulterior, sclavul a ajuns la spital, iar după ce a fost externat a mai lucrat încă trei luni la ferma lui Petre Popa pentru a acoperi costurile spitalizării.

Foștii sclavi vor cere daune de câteva zeci de mii de euro în instanță pentru traumele suferite și munca neplătită.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite