Pedepse definitive reduse drastic pentru stăpânii de sclavi din Berevoeşti. Doi au primit cu cinci ani de puşcărie mai puţin comparativ cu sentinţa iniţială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cerasela Onică a primit cea mai mică pedeapsă  FOTO: Denis Grigorescu
Cerasela Onică a primit cea mai mică pedeapsă  FOTO: Denis Grigorescu

Curtea de Apel Piteşti a dat astăzi sentinţa definitivă în cazul a şapte stăpâni de sclavi din localitatea argeşeană Berevoeşti, care au îngrozit o ţară întreagă prin metodele de tortură folosite, au primit pedepse cu închisorea. Faţă de sentinţa iniţială dată în ianuarie 2018 de către Tribunalul Argeş, condamnările cu închisoarea au fost reduse semnificativ, chiar şi cu aproape cinci ani în cazul a doi stăpâni.

 Pedepsele pentru cei şapte stăpâni de sclavi condamnaţi sunt cuprinse între 4 ani şi 8 ani şi 8 luni  de închisoare cu executare. Iată cu cât au fost reduse pedepsele stăpânilor de sclavi: Grancea Petre – de la 10 ani şi 8 luni închisoare cu executare la 8 ani şi 6 luni; Grancea Maria – de la 7 ani şi 4 luni închisoare cu executare la 6 ani şi două luni; Grancea Laurenţiu – 13 ani închisoare cu executare la 8 ani şi 8 luni; Grancea Alin – de la 7 ani şi 4 luni închisoare la 5 ani şi 2 luni; Onică Cerasela – de la 4 ani şi 8 luni închisoare cu executare la 4 ani; Furdui Ilie-Valentin–13 ani închisoare cu executare în regim de detenţie la 8 ani şi 8 luni; Grancea Vasilica – de la 7 ani şi 4 luni închisoare cu executare la 6 ani şi 2 luni. Mai trebuie spus că la Cerasela Onică acasă a fost găsit sclavul în lanţuri a cărui imagine a făcut ocolul lumii. Toţi cei şapte condamnaţi sunt în prezent în arest la domiciliu. Stăpânii de sclavi trebuie să achite la trei victime daune de 60.000 de euro.


Cei şapte condamnaţi definitiv miercuri fac parte din al doilea lot de inculpaţi trimişi în judecată în urma descinderilor făcute de DIICOT în anul 2016 la Berevoeşti. În luna septembrie a anului trecut, un prim grup format din cinci inculpaţi deferiţi justiţiei în acest caz a fost condamnat definitiv la pedepse de până la cinci ani şi patru luni de detenţie.

Acum o lună, Tribunalul Argeş a dat verdictul în ultimul proces al stăpânilor de sclavi de la Berevoeşti. Încă opt persoane au fost condamnate în acest dosar, fiind dată şi cea mai mare pedeapsă de până acum: 20 de ani şi 8 luni. Cei opt stăpâni de sclavi rămân în arest la domiciliu până când sentinţa va rămâne definitivă. Iată ce pedepse au primit cei opt stăpâni de sclavi: Nicolae Feraru-20 de ani şi 8 luni, Mihaela Feraru-13 ani, Cerasela Brumaru-9 ani şi 8 luni, Alin Brumaru-9 ani, 1 lună şi 10 zile, Costel Feraru-13 ani şi 8 luni, Liliana Feraru-8 ani şi 4 luni, Vasile Feraru-8 ani şi o lună şi Elena Murşavela-8 ani şi 4 luni. Cei opt trebuie să achite victimelor şi daune morale totale de 140.000 de euro.

Tot luna trecută, alţi şase stăpâni de sclavi din localitatea argeşeană Berevoeşti au primit pedepse cu închisorea. Sentinţele pronunţate de Tribunalul Argeş nu sunt definitive. Stăpânii de sclavi, aflaţi în prezent în arest la domiciliu, trebuie să achite către nouă victime daune totale de 820.000 de lei. Până când condamnarea rămâne definitivă, cei şase stăpâni de sclavi rămân în arest la domiciliu.

Iată ce pedepse cu închisoare cu executare au primit cei şase stăpâni de sclavi: Ursu Iosif - 11 ani, Ursu Florica - 8 ani, Furdui Costinel Ionuţ - 14 ani, Marinoiu Marian - 10 ani, Păun Lenuţa - 5 ani şi 4 luni, Daniel Grancea - 9 ani. Ca măsură complementară a sentinţei date pe 2 mai, cei şase nu au voie să părăsească România timp de cinci ani.

În martie a.c., alţi şapte stăpâni de sclavi au fost condamnaţi la pedepse cu închisoare cuprinse între 5 ani şi 2 luni şi 18 ani şi 10 luni, trebuind să plătească şi daune de 180.000 de euro la opt victime. Pedeapsa cea mai mare, de 18 ani şi 10 luni, a primit-o Bădală Costinel, pentru trafic de persoane şi trafic de minori. Acesta a torturat timp de mai multe luni doi minori. Iată care au fost şi celelalte pedepse la închisoare cu executare: Traian Păun (fiul)-10 ani; Păun Petruţa Minuca-8 ani şi 6 luni; Florin Feraru-8 ani, 5 luni şi 10 zile; Feraru Ancuţa Mariana-5 ani şi 2 luni; Păun Traian-11 ani şi 6 luni şi Vasilica Păun-7 ani şi 4 luni. Condamnaţii nu au voie timp de cinci ani să ia legătura cu foştii sclavi sau cu familiile acestora.

În februarie a.c., alţi patru stăpâni de sclavi au primit pedepse cu închisoarea cuprinse între 9 ani şi 8 luni şi respectiv 16 ani. Este vorba de Furdui Ovidiu-16 ani, Furdui Vasile-10 ani şi 10 luni, Furdui Maria-9 ani şi 8 luni şi Feraru Maria-9 ani şi 8 luni. Minora Furdui Roxana, şi ea stăpână de sclavi, a primit 3 ani şi 6 luni de internare într-un centru de detenţie. Cei cinci stăpâni de sclavi trebuie să plătească victimelor daune morale de 180.000 de lei. Pedeapsa nu este definitivă şi a fost deja atacată, fiind în prezent pe rol la Curtea de Apel Piteşti.

La sfârşitul lunii ianuarie a.c., alţi şapte stăpâni de sclavi au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între 4 an şi 8 luni şi 13 ani de închisoare cu executare. Stăpânii de sclavi condamnaţi acum patru luni trebuie să plătească câte 20.000 de euro daune morale la trei dintre victime: Bratu Ion Cristinel, Arsene Daniel şi Stan Marcel. În septembrie 2017, alţi cinci stăpâni de sclavi de la Berevoeşti au primit pedepse cuprinse între 3 ani şi 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, din care li se va deduce perioada petrecută în arest preventiv. În cazul lor sentinţa e definitivă. Pe rol mai este încă un proces cu alţi 13 de stăpâni de sclavi judecaţi.

Satul Gămăceşti din comuna argeşeană Berevoeşti a devenit cunoscut în lumea întreagă după ce în iulie 2016 au ieşit la iveală ororile comise de 38 de romi din nouă grupări interlope asupra a zeci de persoane racolate, multe cu dizabilităţi psihice

Pe 13 iulie 2016, după luni întregi de investigaţii, sute de jandarmi şi mascaţi au descins la Berevoeşti şi au înconjurat satul Gămăceşti. Nu mai puţin de 38 de romi, membri ai nouă grupări interlope care acţionau în reţeaua ce racola, în comuna Berevoeşti (judeţul Argeş), persoane vulnerabile, printre care săraci, copii sau persoane cu dizabilităţi fizice ori psihice, au fost iniţial arestaţi preventiv. Anchetatorii vorbesc despre un dosar în care faptele de violenţă depăşesc orice închipuire. Romii sunt acuzaţi că pe parcursul a 12 ani au exploatat şi torturat 40 de persoane, inclusiv minori şi persoane cu dizabilităţi. Victimele erau bătute cu parul sau cu biciul, lăsate fără mâncare, legate cu lanţuri şi puse printre altele să strângă fecalele romilor.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite