Enigmele din hărțile vechi, dezvăluite publicului. Istoria unui oraș din inima României

0
Publicat:

Septembrie 2022 este la Câmpulung Muscel, Argeș, luna unei aventuri pline de enigme dezvăluite de hărți vechi și rare, grație unei expoziții inedite: „Pe drumul dintre țări - Câmpulungul în hărți“.

Expoziția e amenajată la Secția Istorie. FOTO Facebook Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi
Expoziția e amenajată la Secția Istorie. FOTO Facebook Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi din Bucureşti este una dintre printre puţinele instituţii culturale cu acest specific din lume, despre care cei mai mulți musceleni abia acum află. Muzeul îi provoacă pe vizitatori, în septembrie, la Muzeul Municipal Câmpulung - coorganizator și gazdă a evenimentului - la o expoziție cu o tematică aparte. Aici, publicul are ocazia să descopere o selecție de opere cartografice din secolul al XVI-lea până în secolul al XX-lea, care vorbesc despre Câmpulung și istoria sa.

„Publicul vizitator are ocazia de a păși pe calea unei excelente aventuri plină de enigme și mistere dezvăluite treptat de hărțile vechi și rare expuse în muzeul câmpulungean în cadrul expoziției: Pe drumul dintre țări - Câmpulungul în hărți. De la fragmente din Cosmografia lui Sebastian Münster până la hărți ale Automobil Clubului Român, Câmpulungul își afirmă importanța în sistemul de comunicații dintre Transilvania și Țara Românească”, precizează organizatorii.

Curioșii pot identifica, de exemplu, printre altele, pe o hartă celebră a Evului Mediu, Câmpulungul de odinioară. 

Câmpulungul, pe o hartă din Evul Mediu, FOTO Facebook Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi
Câmpulungul, pe o hartă din Evul Mediu, FOTO Facebook Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

Expoziția, amenajată în holul principal al Secției de Istorie, Artă Plastică și Științele Naturii, cuprinde și o secțiune educativă, menită să vină în întâmpinarea publicului tânăr, mai puțin familiarizat cu domeniul istoriei cartografiei și să încurajeze o explorare interactivă.

Pe urmele trecutului

Deschis pentru public în anul 2003, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre puţinele instituţii culturale cu acest specific din lume.

„Instituția, care promovează cercetarea, interactivitatea, educaţia pe tot parcursul vieţii, dialogul şi angajarea creativă, și-a propus ca, prin grija pentru patrimoniu şi interpretarea lui, prin activităţi destinate specialiştilor şi comunităţii, să devină un muzeu relevant pentru public şi pentru cultură. Dacă vreți să explorați întregul univers al hărților vechi, puteți merge pe urmele trecutului, în clădirea din strada Londra nr. 39 sector 1 - București, unde puteți descoperi un patrimoniu muzeal format din peste 1000 de lucrări realizate în perioada secolelor XVI – XX, constituit  atât din hărți ale regiunilor locuite de români și de strămoșii lor, cât și din hărți ale continentelor, hărți astronomice și planuri de oraș“, transmit cei de la muzeu.

Sâmbătă, 17 septembrie și duminică, 18 septembrie, de la ora 16:00, publicul este așteptat la „EFFI / PYM”, o  expoziție-eveniment inspirată de o grefare între figura aristocratic-dramatică a lui Effi Briest din romanul lui Theodore Fontane și cea aventuros-fantastă a marinarului Gordon Pym din romanul lui E. A. Poe.

„Această fuziune evocă suduri imaginare și mentale care trec deasupra coordonatelor geografice și temporale, pentru a contura hărțile posibile ale unor teritorii sinestezice foarte reale și intime, imposibil de formulat altfel decât artistic”, se arată în invitația făcută publicului de muzeu. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite