Despre Fenomenul Piteşti, 70 de ani mai târziu. Un fragment din Zidul Berlinului, va fi plasat în curtea Memorialului Închisoarea Piteşti

0
0
Experimentul Piteşti este considerat cel mai mare şi mai intensiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul de Est
Experimentul Piteşti este considerat cel mai mare şi mai intensiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul de Est

Astăzi, 10 decembrie 2019, Memorialul Închisoarea Piteşti marchează trecerea a 70 de ani de la debutul Fenomenului Piteşti - cea mai violentă acţiune a regimului comunist împotriva studenţilor anticomunişti din România, dar şi împlinirea a 30 de ani de la căderea regimului comunist din România.

Dedicat publicului larg, evenimentul a debutat miercuri, la ora 16:00 cu o conferinţă internaţională ce îl aduce în prim-plan pe George Cuşa, supravieţuitor al Fenomenului Piteşti. Invitaţi din România şi Germania, foşti deţinuţi, precum şi ministrul culturii vor vorbi despre memorie, represiune şi căderea comunismului. 

Teroarea la care au fost supuşi studenţii în timpul Fenomenului Piteşti, în două volume

Cu acest prelij, astăzi vor fi lansate două volume de memorii ale supravieţuitorilor Fenomenului Piteşti: „Tăbliţele de săpun de la ITŞETIP (PITEŞTI)" – Mihai Buracu şi „Sub Vremuri. Memorii din detenţie" – Petru Cojocaru, reprezentative pentru teroarea la care au fost supuşi studenţii în timpul Fenomenului Piteşti şi o completare a activităţii de cercetare a Memorialului Închisoarea Piteşti.

Despre Fenomenul Piteşti „70 de ani mai târziu
Despre Fenomenul Piteşti „70 de ani mai târziu

Invitaţi de la Memorialul Zidul Berlinului 

În această seară, de la 18:30 va avea loc un moment de performance al artiştilor români, ce deschide expoziţia multimedia BINOM+1 – Andrei Bălan (sculptură), Andrei Muşat (frescă) şi Dan Adrian Ionescu (video mapping). Un fragment din Zidul Berlinului, martor al represiunii comuniste şi al căderii comunismului în Europa, va fi plasat în curtea Memorialului Închisoarea Piteşti şi va deveni parte din expoziţia permanentă în aer liber. Invitaţii de la Memorialul Zidul Berlinului vor prezenta detalii despre istoriile berlinezilor legate de existenţa zidului.

În încheierea evenimentului, vor avea loc tururi ale Memorialului, unde publicul va găsi materiale video şi audio inedite, dar şi imagini şi texte care vă vor purta în perioada comunistă.

Evenimentul se desfăşoară la Memorialul Închisoarea Piteşti din str. Negru Vodă nr. 30, într-o zonă special amenajată..Copiii sub 12 ani nu pot intra la eveniment sau tururi din cauza violenţei subiectului.

Citeşte si: Experimentul Piteşti - cel mai mare şi mai intensiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul de Est

Piteşti


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri