De ce nu poate fi deschis mai devreme Transfăgărăşanul. Soluţia pentru a se putea circula pe el mai mult timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zăpada depăşeşte o jumătate de metru pe Transfăgărăşan FOTO: Salvamont Argeş
Zăpada depăşeşte o jumătate de metru pe Transfăgărăşan FOTO: Salvamont Argeş

Transfăgărăşanul, unul dintre cele mai importante obiective turistice din România, descris de cei de la Top Gear ca fiind cel mai frumos drum din lume, este închis timp de opt luni pe an pe o porţiune de 27 de kilometri.

Din 25 octombrie 2021, circulaţia rutieră a fost închisă pe DN 7C (Transfăgărăşan) de la km 104+000 (Piscu Negru) până la km 130+800 (Cabana Bâlea Cascadă).

În ultimele zile, mai multe utilaje ale Direcţiei de Drumuri Argeş au acţionat pentru a deszăpezi mai multe porţiuni din Transfăgărăşan, unde zăpada a depăşit o jumătate de metru.

Deszăpezeşti şi de sus cad stânci dislocate de dezgheţ”

Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş, care merge des în zona Transfăgărăşan, explică de ce nu poate fi deschis Transfăgărăşanul până la sfârşitul lunii mai. Tot Ion Sănduloiu spune că în schimb autorităţile ar putea lăsa toamna drumul deschis mult mai mult timp, cu aproape două luni mai mult faţă de obicei. „Până la sfârşitul lunii mai nu este vreo şansă să fie deschis Transfăgărăşanul circulaţiei. Deszăpezeşti şi de sus cad stânci dislocate de dezgheţ. În schimb, toamna da, se poate prelungi termenul de deschidere al Transfăgărăşanului până când autorităţile nu mai pot deszăpezi. În ultimii ani au închis drumul când era uscat şi afară era soare. Aproape în orice toamnă se poate prelungi cel puţin până la 1 decembrie, dacă nu chiar până pe 15 decembrie, în funcţie de stratul de zăpadă”, a declarat pentru „Adevărul” Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş.

Iată cum a motivat în octombrie 2021 CNAIR închiderea respectivei porţiuni de drum din Transfăgărăşan: „Din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile (polei şi zăpadă), pentru siguranţa participanţilor la trafic, CNAIR şi Poliţia Rutieră au decis ca circulaţia autovechiculelor să se menţină închisă pentru toate categoriile de autovehicule pe DN 67C (Transalpina), între Rânca şi Obârşia Lotrului şi pe DN7C Transfăgărăşan, între Piscul Negru şi Bâlea Cascadă".

Jeremy Clarkson, unul dintre realizatorii Top Gear, afirma, în 2009, după parcurgerea Transfăgărăşanului, că s-a plimbat pe „cel mai spectaculos drum din lume”.

Având o lungime totală de 92 de kilometri şi realizat cu preţul multor vieţi, Transfăgărăşanul a fost inaugurat în 1974 de către fostul dictator comunist Nicolae Ceauşescu.

Vă recomandăm să mai citiţi:

47 de ani de la inaugurarea Transfăgărăşanului. Cu ce denumire i-a fost prezentat lui Ceauşescu şi cum a reacţionat „cel mai iubit fiu al poporului”

Transfăgărăşanul, închis circulaţiei rutiere. Până unde se mai poate şofa

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite