De ce bărbatul analizează viitoarea parteneră de la gât în jos. Psiholog: „Are loc o descărcare masivă de testosteron şi devine pregătit pentru relaţia sexuală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hormonii masculini (testosteronul) şi cei feminini (estrogenul) acţionează în mod specific şi determină comportamente diferite atunci când vine vorba de sexualitate FOTO Arhiva Adevărul
Hormonii masculini (testosteronul) şi cei feminini (estrogenul) acţionează în mod specific şi determină comportamente diferite atunci când vine vorba de sexualitate FOTO Arhiva Adevărul

Chiar dacă suntem tentaţi să credem că deciziile noastre sunt controlate conştient şi voluntar, lucrurile nu stau chiar aşa, mai ales atunci când vorbim despre sexualitate şi comportamentul sexual. Zonele sexualităţii se activează în creierul bărbatului la evaluarea pozitivă a anumitor aspecte, diferite de cele pe care le evaluează femeia în perspective identice.

Hormonii joacă un rol esenţial în activarea şi ghidarea comportamentului în plan sexual, social şi relaţional. Hormonii masculini (testosteronul) şi cei feminini (estrogenul) acţionează în mod specific şi determină comportamente diferite atunci când vine vorba de sexualitate. În momentul în care bărbatul întâlneşte o femeie se concentrează pe aspecte de ordin fizic. 

Ce evaluează bărbatul 

Conştient sau nu, bărbatul îşi orientează privirea de la gât în jos. Analizează sânii, posteriorul şi/sau picioarele, iar acest acest comportamant este suficient pentru a activa zona sexualităţii din creierul masculin. 

“O simplă privire aruncată acestor aspecte, determină o descărcare masivă de testosteron, bărbatul fiind astfel pregătit pentru a intra într-o relaţie sexuală cu o posibilă parteneră. Pentru a stabili o relaţie de durată, bărbatul evaluează alte două aspecte importante: sănătatea şi fidelitatea partenerei. Aceste aspecte evaluate ulterior sunt importante pentru bărbat din perspectiva eredităţii, a trasmiterii propriilor gene”, explică, pentru Adevărul, psihologul Ionuţ Ghiugan. 

Femeia analizează alte aspecte 
 

Doamnele şi domnişoarele se orientează în mod opus, analizând bărbatul de la gât în sus.

„Aspectele ce ţin de fizionomie (privirea, zâmbetul, bărbia) sunt primele care activează interesul şi dorinţa de relaţie. Ulterior, sunt evaluate aspecte de ordin fizic, dar la un mod mai general (constituţia corporală, înălţime etc.). Această primă evaluare nu este suficientă pentru ca femeia să intre într-o relaţie de durată. Alte două aspecte vor cântări decisiv în luarea acestei decizii: personalitatea bărbatului şi puterea acestuia. Prin personalitate înţelegem prezenţa trăsăturilor masculine (siguranţă de sine, agresivitate, control al emoţiilor etc.), iar prin putere - capacitatea barbatului de a urca pe scara socială şi a genera resurse necesare întreţinerii unei familii”, mai spune psihologul Ionuţ Ghiugan. 

Practic, în relaţii de lungă durata, bărbaţii obţin mai multe avantaje din îmbunătăţirea personalităţii şi sporirea capacităţii de a genera resurse financiare, decât prin concentrarea pe aspecte de ordin fizic sau prin îmbunătăţirea performanţei sexuale.  
 

“Din aceeaşi perspectivă, femeile păstrează relaţia de cuplu pe termen lung axându-se pe elemente ce ţin de sănătate şi întreţinerea aspectelor fizice, precum şi menţinerea unui comportamanet sexual activ în relaţia de cuplu”, precizeaza Ionuţ Ghiugan.

PiteştiPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite