Cum poţi renunţa la alcool cu ajutorul fitoterapiei. Câteva plante care te vor face să uiţi mai uşor de licorile bahice
0Consumul excesiv de alcool daunează grav sănătăţii. Nu mai pune nimeni la îndoială adevărul din spatele acestei avertizări. Un ajutor, dincolo de clasica psihoterapie, poate veni din fitoterapie.
„Alcoolismul este o boală ce afectează viaţa biologică, spirituală, socială şi psihologică a celui care a intrat în acest cerc vicios. Dezalcoolizarea nu este un proces uşor, însă beneficiile ulterioare arată că merită tot efortul! Important este, în primul rând să iei decizia de a renunţa la acest viciu! Tratamentul acestei stări patologice înseamnă un stil de gândire şi de viaţă sănătos, consiliere şi psihoterapie! Există şi o serie de plante medicinale care ajută în acest sens datorită rolului lor în detoxifierea organismului şi în inhibarea dorinţei de a bea”, explică, pentru Adevărul, Elena Badea, fitoterapeut.
Ardeiul iute, cimbrişorul, ghinda, ţelina şi pătrunjelul sunt doar câteva dintre plantele care ajută în combaterea acestui viciu. Din start trebuie precizat că e nevoie însă de răbdare şi că minunile nu se întâmplă peste noapte.
Cimbrişorul provoacă repulsie faţă de alcool
“Cimbrişor are efecte benefice în intoxicatiile alcoolice, datorită capacităţi sale de a proteja şi curăţa de toxine ficatul. În plus, provoacă şi repulsie faţă de băuturile alcoolice”, spune fitoterapeutul. Se administrează sub formă de infuzie, un preparat uşor de obţinut. “Se pun 3 linguri de plantă uscată la un litru de apă. Cura durează două săptămâni şi presupune să iei câte o lingură de ceai la fiecare 15 minute, pe timpul zilei. Atenţie însă, pentru că pot apărea efecte adverse, precum transpiraţie, greaţă şi vomă”, spune Elena Badea.
Fiototerapeutul recomandă cimbrişorul nu doar separat, ci şi în completarea tratamentul cu pedicuţă, o altă plantă cu puteri vindecătoare în cazul alcoolismului. Administrarea pedicuţei se face sub formă de tinctură sau de pulbere.
“Pentru tinctură avem nevoie de 50 g de plantă mărunţită, care se pun în jumătate de litru de alcool alimentar de 70 grade, unde se lasă timp de 15 zile, după care se strecoară. Se administrează câte o linguriţă de trei ori pe zi, diluat cu puţină apă, înainte de mese. Cura trebuie să dureze minim 3 luni,”spune fitoterapeutul.
Efectul consumului de tinctură de pedicuţă este acela de intoleranţă a organismului la alcool
Acelaşi efect are şi ceaiul din această plantă. “Se recomandă câte o cană cu ceai în fiecare dimineaţă, cu 30 de minute înainte de masă timp de trei săptămâni”, spune specialistul care recomandă, de asemenea, şi administrarea plantei sub formă de pulbere: o jumătate de linguriţă rasă de pulbere de pedicuţă de trei ori pe zi. Pulberea se ţine sub limbă 15 minute, după care se înghite cu puţină apă, pe stomacul gol”, spune Elena Badea.
Specialistul avertizează că tratarea alcoolismului cu pedicuţă are şi efecte adverse. Dincolo de vomă şi diaree, pot apărea dureri de cap, furie, accese de violenţă şi pesimism. “Este vorba însă de efecte ale dezintoxicării, care trec pe măsură ce organismul se curăţă”, precizează Elena Badea.
Ardeiul iute şi-a dovedit şi el eficienţa în lupta cu tentaţiile bahice
“Se administrează sub formă de tinctură de ardei iute: o jumătate de linguriţă diluată în circa o jumătate de pahar cu apă, de până la 6 ori pe zi, în special când apare dorinţa de a consuma alcool, asociat cu tinctura de pedicuţă şi cu ceai de sunătoare (administrate de 4 ori pe zi)”, spune specialistul.
Cura cu ardei iute durează între 6 şi 8 săptămâni, dar înainte de a începe trebuie efectuat un test de alergie la tinctura de ardei iute.
“Testul se face prin aplicarea pe piele, în zona anterioară a antebraţului a câtorva picături de tinctură diluată. În cazul în care apar mâncărimi intense şi pete roşii în afara zonei aplicate, cura cu ardei este contraindicată”, spune Elena Badea.
Cătina, eficientă în mai multe direcţii
Cătina este o plantă de mare ajutor în toate fazele tratamentului dependenţei de alcool, datorită efectelor sale vitalizante, revigorante şi tonice. “Se utilizează sub formă de macerat la rece (30 de grame de pulbere din plante la 1000 ml de apă) recomandat fiind câte un litru pe zi”, spune Elena Badea.
Pătrunjelul este o plantă recomandată pentru problemele ce decurg din abuzul de alcool, pentru că, spune fitoterapeutul, acţionează asupra sistemului nervos central, înlesnind renunţarea la alcool şi refacerea echilibrului hormonal, grav afectat de consumul de alcool.
Se administrează sub formă de pulbere din seminţe de pătrunjel: o jumătate de linguriţă de 2-3 ori/zi, pe stomacul gol, cu puţină apă, timp de 3 săptămâni, între cure fiind recomandate pauze de câte o săptămâna“, explică Elena Badea. “Din preparatul obţinut se consumă câte 2-3 ceşti/zi, în caz de delirium tremens”, precizează Elena Badea.
Sucul proaspăt de ţelină este şi el indicat în tratamentul acestei afecţiuni patologice.
“Se amestecă o jumătate de cană de suc de ţelină crudă cu o jumătate de cană de apă şi se consumă. Tratamentul durează timp de 30 de zile”, recomandă specialistul.
Ghinda apare în lista plantelor care combat intoxicaţia alcoolică. “Se consumă sub formă de cafea de ghindă pisată obţinută dintr-o linguriţă, la o ceaşcă de apă, câte 3 ceşti/zi, după masă”, mai spune Elena Badea.
Măcrişul este şi el indicat în depăşirea dependenţei de alcool. “Se administrează sub formă de decoct. 30 de grame de rădăcina uscată de măcriş se fierb în 1,2 litri de apă. După o oră se lasă la infuzat pentru 30 de minute. Indicat este consumul a 50 de grame din acest preparat, de două ori pe zi”, recomandă fitoterapeutul Elena Badea.