Cum încearcă cel mai apreciat spital de stat din Piteşti să ajungă la nivelul unor celebre clinici private
0
Spitalul Millitar de Urgenţă „Dr. Ion Jianu" din Piteşti, unul dintre cele mai apreciate din judeţ, a primit aprobare pentru realizarea unui nou corp. Este vorba de o investiţie care se ridică la 20 de milioane de euro şi care va începe în toamna acestui an.
Spitalul Millitar de Urgenţă "Dr. Ion Jianu" din Piteşti acordă asistenţă medicală de specialitate atât personalului militar şi civil din unităţile militare arondate în cele trei judeţe Argeş - Vâlcea şi Dâmboviţa - membrilor familiilor acestora, pensionarilor militari, veteranilor de război, cât şi celorlalţi asiguraţi ai Casei OPSNAJ sau ai celorlalte case de asigurări de sănătate, în limita locurilor disponibile.
Unitatea funcţionează cu mai multe secţii: Compartiment de primiri urgenţe, Chirurgie, A.T.I, Oftalmologie, O.R.L, Medicină Internă, Cardiologie, Endocrinologie, Chirurgie plastică şi reparatorie, Psihiatrie, Laboratoare, Urologie şi Neurologie, iar disciplina şi rigurozitatea specifice unei unităţi militare i-au adus încrederea a sute de mii de pacienţi.
„Pe mine mă bucură când lumea care vine pe aici şi vede spitalul zice <<Domnule, arată ca un spital privat! Aşa ar trebui să arate toate spitalele din ţară>>. În ultima vreme s-au făcut investiţii mari în spitale. Deci, toate spitalele au primit bani, au putut să facă... Acum ţine de fiecare ce urgenţe are pentru că, încă o dată o spun, fiecare are anumite lucruri care trebuie rezolvate urgent", spune, pentru "Adevărul", colonel medic Tudor Gheorghe, comandantul Spitalului Millitar de Urgenţă "Dr. Ion Jianu" din Piteşti.
Spitalul este dotat cu aparatură şi tehnică modernă - tomograf computerizat, ecografe performante, aparatură de chirurgie laparoscopică, bronhoscop, endoscop, aparatură laser pentru chirurgie oftalmologică. Laboratorul de radiologie beneficiază de aparatură rontgen de ultimă generaţie, iar laboratoarele de biochimie sunt dotate cu analizoare performante de biochimie şi hematologie etc.
„Te gândeşti nu dacă se întâmplă, ci când"
Spitalul funcţionează însă în clădiri construite pe baza unor planuri din primii ani de după Al Doilea Război Mondial (construirea primului pavilion a început în anul 1952 şi s-a terminat în toamna anului 1956). O situaţie care seamănă cu cea a multor spitale ridicate cam în aceeaşi vreme.
Spitalul Militar de Urgenţă "Dr. Ion Jianu" investeşte mult pentru a schimba lucrurile în direcţia aceasta, ştiut fiind că infrastructura veche înseamnă dificultate în organizarea circuitelor şi riscuri.
"Sunt nişte lucruri care se întâmplă astăzi, spitale care au luat foc... Este inevitabil la un moment dat să te gândeşti nu dacă se întâmplă ci când, pentru că în foarte multe spitale vorbim de instalaţii electrice care au 30-40 de ani. Clădirea în care suntem acum este o clădire construită în 1959, deci, vă daţi seama că tot ce a fost aici, a fost din 1959. Când am venit eu prima dată în spital, cred că era un singur televizor - în rest nu erau aparate... Vorbesc de epoca comunistă, când nu erau monitoare, nu erau injectomate, nu existau, la vremea respectivă, aparatele de azi, care sunt mari consumatoare de energie, tomograf, RMN, nu exista climatizare. Vă daţi seama că în momentul în care foloseşti instalaţia electrică subdimensionată şi vii şi pui toată aparatura asta nouă, este foarte riscant”, mai spune colonel medic Tudor Gheorghe.

Foto: Facebook Spitalul Millitar de Urgenţă "Dr. Ion Jianu" din Piteşti
Din fericire, în ceea ce priveşte instalaţia electrică, la Spitalul Militar lucrurile s-au mişcat. În ultimii doi ani s-au făcut suplimentări de putere de două ori.
“Am suplimentat pentru că noi avem acum angiograf, avem un RMN, avem tomograf, deci mari consumatoare de energie electrică, plus containerele care sunt alimentate cu energie electrică. Noi, la ora actuală, avem schimbată întreaga instalaţie electrică în tot spitalul, dar lucrul ăsta, vă spun, s-a făcut cu eforturi considerabile”, mai spune comandantul Spitalului Millitar de Urgenţă "Dr. Ion Jianu".
Săli de operaţie renovate în timp de pandemie
Un lucru poate greu de imaginat este faptul că, în vreme de pandemie, unitatea a reuşit să-şi renoveze sălile de operaţie. A fost un efort impresionant care a necesitat o organizare pe măsură.
"Am avut nopţi în care m-am tot gândit cum să facem aceste renovări, astfel încât muncitorii să nu vină în contact cu niciun tip de pacient, aşa că ne-am organizat accesul astfel încât să intre pe fereastră. În sălile de operaţie aşa s-a lucrat. Le-am deschis o fereastră şi au avut acces numai în zona respectivă izolată de restul spitalului”, explică Tudor Gheorghe.
Ne va aduce linişte din punct de vedere al infrastructurii
Vestea cea mai bună este că urmează o extindere a spitalului cu un nou corp, o construcţie aşteptată de mult timp şi foarte necesară.
“Ni s-a aprobat construcţia nouă, în continuarea acesteia, o construcţie pe care noi o promovăm - şi cred că nu exagerez - de 5 ani, cel puţin, o construcţie nouă care, într-adevăr, ne va aduce linişte din punct de vedere al infrastructurii şi aici mulţumesc conducerii MApN şi Direcţiei medicale, celor care ne-au sprijinit, o investiţie care se ridică undeva la 20 de milioane de euro... Va fi compartiment politraumă, chirurgical, cu săli de operaţie cu compartiment de primire urgenţe, laborator. Deci, un nou corp care este aprobat. Anul ăsta, sperăm (până în toamnă) să începem construcţia", mai spune comandantul Spitalului Millitar de Urgenţă "Dr. Ion Jianu" din Piteşti.
N-ar fi singurul viitor proiect al conducerii spitalului. "Noi mai avem nişte corpuri de neuropsihiatrie care sunt separate, mai avem un Ambulatoriu de specialitate care este vizavi de Hotel Muntenia şi pe care am vrea să-l aducem aici. Acolo aş vrea să facem o clinică stomatologică. Am cumpărat acolo scanner 3D pentru oral, imprimantă 3D, adică vine omul la noi, i-ai scos dintele vechi, i se pune pivotul şi pleacă cu dintele în aceeaşi zi", încheie colonelul Tudor Gheorghe.