Cum a învins o judecătoare Consiliul Superior al Magistraturii, după ce i-a fost refuzat în mod repetat transferul

0
Publicat:

Președintă a secției penale de la Judecătoria Pitești și o foarte apreciată tânără judecătoare, Alina Marilena Oprea a cerut în mai multe rânduri să fie transferată la Tribunalul Argeș.

Tribunalul Argeș, instanța unde judecătoarea a obținut transferul FOTO Denis Grigorescu
Tribunalul Argeș, instanța unde judecătoarea a obținut transferul FOTO Denis Grigorescu

Numai că, deși Tribunalul Argeș fusese de acord cu transferul, având nevoie acută de judecători, cererea acesteia a fost respinsă atât de către Judecătoria Pitești, cât și de către Consiliul Superior al Magistraturii. Asta deși Judecătoria Pitești recunoscuse că activitatea judecătoarei este una foarte apreciată. Drept urmare, Alina Marilena Oprea a contestat la Înalta Curte de Casație și Justiție respingerea transferului de către CSM, iar Înalta Curte i-a dat dreptate.

CSM a respins în două rânduri cererile de transfer ale judecătoarei Alina Marilena Oprea, în martie 2023 și noiembrie 2023.

Cum a motivat cererea de transfer

În motivarea solicitărilor de transfer formulate, ca și a contestației trimise la Înalta Curte de Casație și Justiție, judecătoarea a invocat, argumentat și detaliat, motive de ordin profesional, respectivul faptul că are o vechime de peste opt ani ca judecător în cadrul Judecătoriei Pitești și că deține gradul profesional corespunzător instanței la care solicită transferul.

Mai mult, Alina Marilena Oprea a apreciat că cererea sa este admisibilă, ținând cont de faptul că manifestă disponibilitate de a asimila noi cunoștințe și de a se dezvolta permanent profesional, situație dovedită și de faptul că a participat la numeroase seminarii și conferințe de formare profesională, are un master în Drept Penal, precum și un doctorat în Drept, în domeniul dreptului procesual penal.

În plus, judecătoarea și-a exprimat foarte clar ”disponibilitatea de a activa în oricare dintre secțiile la care cerințele Tribunalului Argeș o impun”.

Atât Tribunalul Argeș, cât și Curtea de Apel Pitești au avizat favorabil cererea judecătoarei, având în vedere deficitul de judecători, volumul mare de activitate și încărcătura pe judecător cu care se confruntă instanța la care s-a solicitat transferul, clasată pe locul patru la nivel național raportat la încărcătura de dosare per judecător.

Înalta Curte i-a aprobat transferul

În schimb, Judecătoria Pitești i-a dat aviz nefavorabil, motivând faptul că se confruntă cu o situație dificilă generată de fluctuația de judecători ce a afectat negativ durata medie de soluționare a cauzelor și încărcătura mare de dosare pe judecător.

În ceea ce privește conduita judecătoarei Alina Marilena Oprea, atât Judecătoria Pitești, cât și Curtea de Apel au avut numai cuvinte de laudă.

Numai că Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a respins de fiecare dată cererea de transfer, motivând că nu este oportună admiterea cererii.

Drept urmare, judecătoarea Alina Marilena Oprea, care are o vechime de peste 11 ani ca judecător, a contestat deciziile de respingere la Înalta Curte de Casație și Justiție, care i-a admis contestația, obligând Consiliul Superior al Magistraturii să emită o hotărâre prin care să dispună transferul judecătoarei de la Judecătoria Piteşti la Tribunalul Argeş şi să îi recunoască vechimea în cadrul acestei instanţe din data de 28 martie 2023.

Astel, din luna martie a.c, judecătoarea Alina Marilena Oprea activează la Tribunalul Argeș. Anterior, aceasta a fost timp de peste doi ani președinte al Secției penale de la Judecătoria Pitești.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite