Cristian Cioacă mai stă câteva luni la închisoare. „A dovedit nepăsare faţă de memoria victimei“

0
Publicat:

Fostul polițist Cristian Cioacă mai rămâne cel puțin câteva luni la închisoare. Judecătoria Pitești a respins, la 19 iulie 2023, propunerea de liberare condiționată. Deținutul a contestat hotărârea instanței.

Cristian Cioacă a contestat hotărârea Judecătoriei Pitești Foto: arhivă personală
Cristian Cioacă a contestat hotărârea Judecătoriei Pitești Foto: arhivă personală

Deși Comisia Penitenciarului Mioveni (Argeș) l-a propus pentru liberare condiționată, instanța a respins cererea, considerând că nu au fost îndeplinite în totalitate cerințele. Unul dintre motivele care au condus la această decizie este faptul că deținutul nu a plătit niciun bănuț din despăgubirile civile datorate familiei Elodiei Ghinescu.

Hotărârea Judecătoriei Pitești nu este definitivă și a fost deja contestată de Cristian Cioacă. Dacă apelul acestuia va fi respins, atunci următoarea cerere de liberare condiționată va putea fi făcută după data de 10 noiembrie 2023. 

Concluziile instanței

Cristian Cioacă a stat peste 10 ani la închisoare din pedeapsa de 16 ani și 8 luni pe care a primit-o pentru uciderea soției sale, avocata Elodia Ghinescu, al cărei cadavru n-a fost găsit niciodată. Deși executarea pedepsei urmează să expire abia la data de 2 august 2028, fostul polițist vrea să fie liber pentru că a ispășit trei pătrimi din pedeapsă. A fost a doua cerere de liberare condiționată depusă de acesta în anul 2023, ambele fiind respinse.

Judecătoria Pitești a constatat că persoana privată de libertate a executat până în prezent fracţia din pedeapsă prevăzută de dispoziţiile legale. S-a luat act și de faptul că acesta a avut un comportament corespunzător pe întreaga perioada a executării pedepsei, dovedit prin multiple recompense şi participare constantă la activităţi lucrative.

Însă, sub aspectul oportunităţii, instanţa apreciază că nu s-a făcut dovada îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege: de a da dovezi temeinice de îndreptare.

Deţinutul a dovedit de-a lungul timpului nepăsare atât faţă de memoria victimei, prin neasumarea faptelor sale, cât şi faţă de victimele colaterale, prin faptul că nu a depus minime diligenţe de diminuare a consecinţelor infracţiunilor săvârşite, prin achitarea fie și parţială a despăgubirilor civile la care a fost obligat faţă de familia victimei (fiul minor al acesteia și al inculpatului, mamă, frate), cu toate că din caracterizarea depusă la dosar reiese că persoana condamnată a beneficiat de sprijin financiar pe tot parcursul executării pedepsei, realizând totodată venituri şi ca urmare a muncii prestate în penitenciar (...), astfel că, în opinia instanţei avea posibilitatea de a achita cel puţin parţial sumele ce i-au fost puse în sarcină, dacă dorea să facă dovada bunei credinţe în acest sens”, se arată în dosarul de la Judecătoria Pitești.

Magistrații au considerat că procesul de reeducare şi prevenţie nu a fost finalizat. Iar concluzia instanței spune tot: „Deţinutul nu a conştientizat consecinţele faptelor sale, nu le asumă, nu a făcut progrese reale pe calea reintegrării sociale din această perspectivă şi nu prezintă garanţii suficiente că punerea sa în libertate nu constituie un pericol pentru societate, impunându-se ca acesta să-şi intensifice eforturile în ceea ce priveşte formarea unei atitudini de respect faţă de valorile sociale şi ordinea de drept”.

Cristian Cioacă a fost condamnat pentru uciderea Elodiei Ghinescu Foto: arhivă Adevărul
Cristian Cioacă a fost condamnat pentru uciderea Elodiei Ghinescu Foto: arhivă Adevărul

Fostul polițist din Pitești execută la Penitenciarul Mioveni pedeapsa de 16 ani şi 8 luni închisoare pentru săvârșirea infracţiunilor de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, profanarea de cadavre sau morminte şi acces ilegal la un sistem informatic.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite