Cei mai cotroversaţi candidaţi din Argeş la fotoliul de primar: Tudor Pendiuc, Cornel Ionică şi Florin Frătică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul în funcţie al Piteştiului, social-democratul Tudor Pendiuc, trimis în judecată în dosarul ”Publitrans”, candidează ca independent la Primăria Piteşti. Asta după ce PSD l-a anunţat pentru cursa la Primăria Piteşti pe actualul viceprimar Cornel Ionică, abia declarat incompatibil de ANI.

Şi Florin Frătică primarul comunei Bradu, cel mai bogat edil şef din Argeş, candidează şi el pentru un nou mandat, al treilea (acum, din partea PAM), deşi are probleme cu legea.

Pendiuc, inculpat în dosarul „Publitrans” 

Actualul primar  fost PSD-ist al Piteştiului, inculpat în dosarul „Publitrans”, dosar în care DNA îl acuză de fapte de corupţie, a anunţat, săptămâna trecută, că va candida la un nou mandat la conducerea primăriei Piteşti, al şaptelea, ca independent, în condiţiile în care partidul a anunţat că nu mai vrea candidaţi cu probleme în justiţie. PSD va merge în cursa pentru fotoliul de primar în municipiul reşedinţă de judeţ cu unul dintre cei doi actuali viceprimari, Cornel Ionică, cel lângă care, ani la rând, Pendiuc a făcut echipă. Tudor Pendiuc a şi deminionat, de altfel, zilele trecute, din PSD.

Primarul în funcţie al Piteştiului, Tudor Pendiuc, este trimis în judecată într-un dosar în care este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată. Problemele sale cu justiţia au început pe 6 noiembrie 2014, când procurorii DNA au descins la Primăria Piteşti, la vila edilului din municipiu şi la locuinţele unor alte persoane din acelaşi dosar suspectate de fapte de corupţie săvârşite în perioada 2007-2014, dar şi la sediile unor firme. 

Faptele de care îl acuză procurorii vizează încheierea, executarea şi prelungirea contractului de asociere în participaţiune între societatea Consiliului Local Piteşti, Publitrans 2000 S.A. şi societăţile comerciale private CNCD şi Girexim Universal S.A, asociere care ar fi prejudiciat bugetul local al Municipiului Piteşti cu 6,3 milioane euro. Tudor Pendiuc a petrecut 9 luni în arest, timp în care a acuzat probleme grave de sănătate şi a slăbit aproape 20 de kilograme. În martie 2015, dată la care Tudor Pendiuc era încă arestat, edilul a fost trimis în judecată cu propunerea de menţinere a măsurilor preventive şi asigurătorii dispuse în cauză şi, odată cu el, alte 12 persoane din acelaşi dosar. Pe 14 august 2015 edilul a fost eliberat din arestul preventiv, sub măsura controlului judiciar, iar o lună mai târziu şi-a reluat activitatea de primar. 

Pendiuc este primar al Piteştiului din 1992 (când a câştigat alegerile sub sigla PD) şi este cel mai longeviv edil şef de municipiu din ţară.

Ionică: protocoale în favoarea firmelor ginerelui său

Cornel Ionică, unul dintre cei doi viceprimari ai Piteştiului, acum candidat din partea PSD la conducerea Primăriei Piteşti, a fost declarat, luna trecută de ANI, în incompatibilitate, ca urmare a validării, în precedentul său mandat, a unor protocoale de care ar fi beneficiat firmele ginerelui său.

Concret, Ionică este acuzat de ANI că “a participat la deliberarea şi adoptarea a două hotărâri ale Consiliului Local al municipiului Piteşti din data de 24 septembrie 2009, având ca obiect validarea unor protocoale încheiate între Centrul Cultural al municipiului Piteşti cu societăţi comerciale la care ginerele său este asociat şi administrator (prin validarea protocoalelor, societăţile comerciale au beneficiat de folosinţa unor spaţii puse la dispoziţie de Centrul Cultural)”, după cum se arată într-un comunicat al ANI.    

Tot potrivit  Agenţiei Naţionale de Integritate, Cornel Ionică a participat la deliberarea şi adoptarea unei hotărâri a Consiliului Local al municipiului Piteşti din data de 08 iulie 2010, în baza căreia a fost încheiat un contract de asociere între Serviciul Public de Exploatare a Patrimoniului municipiului Piteşti şi S.C. D&D GENERAL INVEST S.R.L., societate comercială la care ginerele său este asociat unic şi administrator. ANI arată că prin încheierea contractului de asociere, societatea comercială a beneficiat de folosinţa unor suprafeţe de teren aparţinând domeniului public “în vederea exploatării neîngrădite pentru publicitate”. 

Cornel Ionică are la activ patru mandate de viceprimar, pe parcursul cărora a stat în umbra actualului primar, Tudor Pendiuc, alături de care a făcut  echipă la conducerea Primăriei Piteşti, devenit acum, principalul său contracandidat.

Frătică - dosar de evaziune şi spălare de bani

Florin Frătică, primarul comunei Bradu, cel mai bogat edil şef din Argeş, candidează şi el pentru un nou mandat, al treilea (de data aceasta, din partea PAM), deşi are probleme cu legea. 

În 2013, Florin Frătică a fost acuzat că le-ar fi oferit în perioada campaniei electorale, mai multor zeci de familii care împliniseră 50 de ani de căsnicie, sume de bani - plătite, potrivit declaraţiilor sale, din buzunarul propriu - , dar recuperate ulterior de la bugetul comunei. În plus, zeci de cetăţeni ar fi beneficiat de mutaţii fictive în Bradu, mulţi dintre ei, chiar în vila primarului. În faţa anchetatorilor, Frătică a motivat că… are o casă mare.

Pe 3 februarie 2015, edilul a fost reţinut într-un dosar de evaziune şi spălare de bani cu un prejudiciu de 30 milioane de euro. Mascaţii au descins atunci la proprietăţile edilului. În locuinţa primarului au fost descoperite mai multe arme de foc, iar la o parte dintre firmele percheziţionate, mai multe sume mari de bani a căror provenienţă nu a putut fi justificată.

Edilul a stat în arest timp de o jumătate de an. După ce s-a împlinit termenul maxim de 6 luni în care un acuzat poate fi ţinut în arest fără ca procurorii să-l trimită în judecată în dosarul în care a fost arestat, instanţa a decis punerea sub control judiciar a primarului. Pe 29 iulie 2015, Florin Frătică a fost eliberat din arestul Capitalei şi s-a putut întoarce în fotoliul de primar.

Edilul şef al comunei Bradu, care mai vrea un mandat, este cunoscut încă din vremea în care era primar sub umbrela PDL, ca cel mai bogat edil-şef din judeţ. Declaraţiile sale de avere enumeră bunuri în valoare de milioane de euro. În ultmii ani a achiziţionat 90 de hectare de pădure la Călineşti, 90.000 de metri pătraţi de alte terenuri, case, apartamente, spaţii comerciale şi patru maşini. Cu toate că nu apare în declaraţia de avere, presa locală a scris că primarul şi-ar fi luat, anul trecut, şi elicopter. 

Mai puteţi citi:

Un blogger din Băicoi candidează la primăria oraşului

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite