Bacalaureat 2022 Argeş. Peste 4.200 de candidaţi s-au înscris la sesiunea de vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook Ministerul Educaţiei
Foto: Facebook Ministerul Educaţiei

Prima sesiune a examenului naţional de Bacalaureat 2022 a început luni, 6 iunie, cu probele de evaluare a competenţelor, programate în intervalul 6 - 16 iunie. În Argeş, peste 4.200 de candidaţi s-au înscris la examenul maturităţii.

Un număr de 4.246 de candidaţi s-au înscris, în Argeş, la sesiunea din vară a examenului de Bacalaureat 2022.

Ar fi putut fi mai mulţi, pentru că, la nivel judeţean, peste 5.100 de absolvenţi din seriile curentă şi trecute îndeplineau condiţiile pentru înscriere. Din diverse motive, aproape 900 dintre ei nu au profitat de această sesiune.

Conform datelor înregistrate şi transmise de comisiile judeţene/comisia ISMB de organizare a examenului de bacalaureat, la nivel naţional.126.454 de absolvenţi de liceu (111.329 din promoţia curentă şi 15.125 din seriile anterioare) s-au înscris pentru a susţine probele (integral sau parţial, în funcţie de rezultatele obţinute în sesiunile anterioare şi recunoscute ca atare).

Probele de evaluare a competenţelor se vor susţine astfel:

6 - 8 iunie: Proba A - evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română;

8 - 9 iunie: Proba B - evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă;

8 - 10 iunie: Proba D - evaluarea competenţelor digitale;

14 - 16 iunie: Proba C - evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

Competenţele lingvistice şi digitale se evaluează de către doi profesori examinatori 

Evaluarea competenţelor lingvistice pentru limba română, limba maternă şi limba modernă, precum şi a celor digitale se face, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori (cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă şi un alt cadru didactic, de aceeaşi specialitate, din unitatea de învăţământ). În cazul în care nu există cadre didactice de specialitate în unitatea respectivă de învăţământ, care pot fi desemnate în comisia de bacalaureat de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale sau acestea se află în incompatibilitate, profesorii examinatori vor fi selectaţi din alte şcoli.

"Rezultatele obţinute de fiecare candidat la probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă şi într-o limbă de circulaţie internaţională nu se exprimă prin note sau prin calificative admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător, în funcţie de grilele naţionale sau europene. De asemenea, rezultatele evaluării la proba de evaluare a competenţelor digitale se exprimă tot prin stabilirea nivelului de competenţă, în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu şi în conformitate cu prevederile  metodologiei de examen", precizează Ministeul Educaţiei.

Dacă un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, se consideră că acesta nu a susţinut proba.

Monitorizare audio-video 

Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.


Trebuie precizat şi că probele sunt monitorizate audio-video. 

Reprezentanţii instituţiilor mass-media au acces în unităţile de învăţământ liceal care organizează probe de evaluare a competenţelor lingvistie şi digitale sau în centrele de examen numai cu avizul preşedintelui comisiei şi însoţiţi de un membru al comisiei, exclusiv înainte de începerea sau după încheierea probelor. Pentru realizarea materialelor specifice (înregistrări/fotografii/preluări de imagini etc.) este necesar acceptul persoanelor care apar în acele materiale.

Când încep probele scrise la Bacalaureat 2022

În sesiunea iunie-iulie 2022, probele scrise încep luni, 20 iunie, cu examenul la Limba şi literatura română. Proba obligatorie a profilului este programată marţi, 21 iunie, fiind urmată miercuri, 22 iunie de proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba si literatura maternă se va desfăşura joi, 23 iunie.

Afişarea rezultatelor 

Afişarea primelor rezultate va avea loc în ziua de 27 iunie (până la ora 12:00). Pentru depunerea contestaţiilor a fost alocat intervalul orar 12:00 – 18:00 în aceeaşi zi. Afişarea rezultatelor finale este prevăzută în ziua de 1 iulie.

Examenul naţional de bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii studiilor liceale care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise şi au fost notaţi cel puţin cu 5 la fiecare dintre acestea, obţinând cel puţin media 6 la probele scrise.
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Beneficiile fructelor de soc şi diferenţa dintre suc şi socată. Cât de periculoase devin dacă facem excese

Dr. Carmen Ungurean, coordonatoarea Programului naţional de screening pentru cancerul de col uterin: „Simpla testare nu are niciun efect“

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite