Bacalaureat 2016 Argeş. La final de Bac, absolvenţii LPS Piteşti scot din calcul varianta unei facultăţi de profil: „Niciun sport nu mai are viitor în România”
0Emoţii ceva mai puţine la ultima probă a Bacalaureatului 2016 pentru elevii Liceului cu Program Sportiv Piteşti. Mulţi dintre ei ai au ales ca disciplină pentru examenul de astăzi, Geografia, iar subiectele li s-au părut accesibile. Trist este că după patru ani de sport, un număr mare de absolvenţi ai acestui liceu sportiv renunţă la visul de a face performanţă.
Daniel Stoica a ieşit zâmbind, alături de colegul său, Mihai Scurtu, de la ultima probă de Bacalaureat. Geografia nu le-a dat de furcă, spun ei, aşa că Bac-ul e ca şi luat. Absolvenţi ai LPS Piteşti (Fotbal), cei doi băieţi exclud din calcul varianta unei facultăţi de profil.
"Nu ştiu ce o să fac mai departe. Nu sport, oricum. Nici nu prea mai pot, fiindcă am acumulat câteva kilograme în plus. Mă gândesc, deocamdată, să lucrez într-o afacere de familie. Văd cum e şi, mai târziu, iau o decizie”, spune Daniel Stoica.
Colegul său, Mihai, e şi mai intransigent. “N-are rost să mai facem sport. Am facut 3 ani şi am terminat cu fotbalul. Nu ai viitor în fotbal. De fapt, niciun sport nu mai are viitor în România. Probabil o să stau o vreme acasă, n-am luat în calcul o facultate. Poate, poate, o să merg pe Geografie, fiindcă e singura care imi place şi care imi foloseşte”, spune Mihai Scurtu.
Bacalaureat 2016 Argeş
Nici fetele care au stat de vorbă cu noi nu sunt prea entuziasmate de ideea continuării studiilor la o facultate de profil.
“Am făcut handbal, dar m-am cam lăsat. Şi nu pentru că nu îmi place, ci pentru că a trebuit ca, anul acesta, cel puţin, să mă focusez pe celealte materii de Bacalaureat. N-am mai ţinut pasul cu sportul, nu cred că sunt chiar în formă şi recunosc că mă bate gândul să fac altceva, cred că tehnică dentară”, spune Mădălina Vintilă, absolventă a LPS Piteşti.
Mădălina şi Lavinia, absolvente LPS Piteşti
Subiectele de Geografie prin care a trecut astăzi i s-au părut relativ uşoare şi crede că va obţine o medie bună. “Primele două subiecte au fost simple chiar, următorul mi-a dat ceva bătăi de cap, pentru că a presupus şi calcularea unor hectare, dar, per ansamblu, am făcut bine”, mai spune adolescenta.
Şi prietena ei a ieşit cu fruntea sus din examen. Lavinia Roşu este la rândul ei handbalistă a LPS Piteşti, însă una care merge mai departe. “Voi continua cu handbalul pentru ca mă regăsesc în sportul ăsta. Nu renunţ!”, spune Lavinia.
Este printre temerarii LPS Piteşti care spun, din convingere, că vor să facă performanţă în sport. Realitatea tristă (sau nu neapărat) este că după ani de muncă, la examenul maturităţii,
mulţi dintre aceşti copii decid să se reorienteaze.
Maria Zamfir o mămică emoţionată care îşi aşteaptă copilul la poarta liceului mărturiseşte că îşi doreşte pentru fiica ei ceva mai pragmatic
“E o fetiţă cuminţică. A învăţat bine şi, chiar dacă a făcut atâţia ani de sport, mi-aş dori pentru ea ceva pe Medicină. Poate, la început, o postliceală, ca să aibă banii ei, pentru că ne e greu s-o trimitem la facultate, iar apoi şi studii universitare, de ce nu, pentru că e capabilă.”, spune femeia.
Maria Zamfir, mama unei eleve de la LPS Piteşti
Ca Maria Zamfir sunt mulţi alţi părinţi ai absolvenţilor de LPS. Şi Iuliana Costache ar vrea ca traiectoia fiicei sale să se schimbe după Bacalaureat. "S-a descurcat foarte bine în condiţiile în care nici măcar nu a făcut meditaţie. E un copil bun. O să vedem ce va face mai departe, nu a luat încă o decizie. Cert este că nu va mai face sport, fiindcă sportul nu mai are viitor dacă nu eşti foarte, foarte sus”, spune femeia.
Iuliana Costache, mama unei absolvente a LPS