Bacalaureat 2016. Profesor: „Dacă subiectele astea nu le rezolvi la geografie, cum ai terminat liceul?!“
0Bacalaureat 2016. „Frumoase“, „uşoare“ şi chiar „banale“ au catalogat, cel mai des, elevii subiectele primite astăzi la ultima probă a Bacalaureatului 2016 – sesiunea iunie-iulie, profesorii fiind de acord. Fizica, în schimb, ca şi în anii trecuţi, pare să le fi dat mai mari bătăi de cap.
10 au fost disciplinele la care s-a susţinut astăzi examen în cadrul ultimei probe a Bac-ului 2016: geografie, biologie, chimie, fizică, informatică, sociologie, psihologie, economie, logică şi filozofie. Cum elevii şi-au ales disciplina, subiectele li s-au potrivit, au spus aceştia la ieşirea din sala de examen, ca o mănuşă.
„A fost simplu“, „Am făcut tot, zic eu, mă aştept la o notă între 8 şi 10“, „Foarte uşor, nu mă aşteptam“, „Subiecte frumoase, de dificultate medie“ şi alte şi alte răspunsuri, în aceeaşi notă, au dat elevii Liceului cu Program Sportiv şi cei ai Colegiului Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu“ din Slatina, cu toţii susţinând proba în corpul B al ultimului liceu menţionat.
Primii elevi au ieşit din sală la nici o oră şi jumătate de când s-au apucat de lucru. Cei mai veseli au fost candidaţii care au ales geografia. Nici nu se putea altfel, a explicat un profesor supraveghetor, scandalizat de subiecte: „Mi s-au părut banale. Dacă şi la subiectele astea, în care ţi se cere să identifici Londra pe hartă şi altele asemenea, nu iei notă mare, cum ai terminat liceul?! Şi totuşi, am văzut la mine în sală elevi care au poziţionat Danemarca în Peninsula Iberică“, a spus profesoara.

Profesorii de geografie spun, la rândul lor, că subiectele au fost „lejere“. „Eu nu pot să spun că au fost chiar banale, pentru că nivelul de percepţie este diferit, în funcţie de pregătirea fiecărui elev. Dar au fost subiecte lejere, n-au fost subiecte care să te pună în dificultate, n-a fost nimic ambiguu. Nu ştiu dacă la celelalte discipline a fost la fel, însă cei care au ales geografia clar au şansa să obţină note foarte bune, care să le mărească media generală“, a declarat prof. Adina Gruia.
Bacalaureat 2016. „La fizică le dau în cap, an de an, şi la BAC şi la admitere“

Ceva mai îngrijoraţi s-au arătat absolvenţii care au ales ca disciplină de examen fizica. S-au strâns repede în grup la ieşirea din examen şi au început să-şi confrunte răspunsurile. Şi-au sunat profesorii, care, pe alocuri, le-au mai dat şi veşti proaste... „Subiecte destul de complicate, comparativ cu matematica, de exemplu, iar asta se întâmplă de ani de zile. Sunt scandalizată de acest aspect. La fizică le dau în cap tot timpul, an de an, şi la Bac, dar şi la admitere, la facultate. La admitere se iau 400 de note de 10 la matematică şi de-abia 200 la fizică. N-au fost de nefăcut, nu extraordinar de grele, dar nici nu cred că vor fi note foarte mari, chiar dacă trei întrebări le-am făcut ieri, la ultima şedinţă de pregătire pe care am făcut-o cu ei. Şi tot au greşit, asta e culmea! Concluzia ar fi că până la nota 7 se putea junge uşor, de aici era mai mult de gândit. Chiar dacă vor da examen de admitere, 20%, cât contează media de la BAC, e destul de mult, când diferenţa se face la sutimi“, a declarat prof. Violeta Busuioceanu, de la C.N.V. „Nicolae Titulescu“.
BAC 2016. „La logică s-au obţinut în ultimii ani note destul de mari“
Subiecte în măsură să le ridice candidaţilor media la BAC au fost şi cele de la logică. „În afara de o întrebare, din partea de grilă, au fost chiar uşoare. Foarte uşor se putea obţine o notă peste 9. De regulă, în ultimii ani s-au obţinut note foarte mari, făcându-i pe elevi să aleagă acestă disciplină în locul economiei, unde au şi de rezolvat probleme, sau sociologiei, unde dacă porneşti greşit, dacă nu identifici corect conceptele, s-a dus totul“, a spus şi profesorul de ştiinţe socio-umane Cornelia Filişanu.