Argeșul, număr-record la recalcularea pensiilor. Dosarele în instanță sunt de ordinul miilor

0
Publicat:

Argeșul înregistrează mii de dosare în instanță împotriva Casei Județene de Pensii. Explicația este în salarizarea din industrie, unde angajații au primit stimulente care nu se iau în calcul la pensie.

Mii de dosare sunt la Curtea de Apel Pitești FOTO curtedeapelpitesti.ro
Mii de dosare sunt la Curtea de Apel Pitești FOTO curtedeapelpitesti.ro

Argeșul are un număr-record de dosare în instanță pentru recalcularea pensiei. De la 1 ianuarie 2021, peste 9.000 dosare au fost înregistrate pe rolul Curții de Apel Pitești împotriva Casei Județene de Pensii Argeș. Spre comparație, de la Vâlcea (celălalt județ arondat circumscripției sale), Curtea de Apel Pitești a primit de șase ori mai puține dosare împotriva Casa Judeţeană de Pensii Vâlcea. 

„În anul 2021, pe rolul Curţii de Apel Piteşti (Secţia I – Civilă) au fost derulate un număr de 6.544 dosare având ca obiect conflicte de asigurări sociale. Din numărul total de cauze, Casa Judeţeană de Pensii Argeş a avut calitatea de parte în 5.670 dosare, iar Casa Judeţeană de Pensii Vâlcea a avut această calitate într-un număr de 874 cauze. În primele nouă luni din acest an au fost înregistrate pe rolul Curţii în materie de asigurări sociale un număr de 3.999 cauze, în majoritatea acestora având calitate de parte Casa Judeţeană de Pensii Argeş“, a declarat pentru „Adevărul“ judecătorul Ion Rebeca, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Pitești. 

Judecătorul Ion Rebeca, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Pitești FOTO arhiva personală
Judecătorul Ion Rebeca, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Pitești FOTO arhiva personală

Principalele motive ale acestor numeroase procese au fost: recalcularea drepturilor la pensie în raport de formele de retribuire obţinute în acord global, precum și recalcularea drepturilor la pensie în raport de sporuri şi alte venituri suplimentare pe care persoanele asigurate în sistemul public le-au realizat anterior datei de 1 aprilie 2001.

De asemenea, oamenii au mai cerut recalcularea drepturilor la pensie în raport de stagiile complete de cotizare utilizate la determinarea punctajului mediu anual, pentru persoanele ale căror drepturi la pensie s-au deschis în intervalul 1 iulie 1977-31 martie 2001 şi au lucrat efectiv în grupa I de muncă cel puţin 20 de ani, iar în grupa a II-a de muncă cel puţin 30 de ani în cazul bărbaţilor şi 25 de ani în cazul femeilor.

Milioane de lei din bani publici, cheltuieli de judecată

În afară de durata proceselor, o mare problemă este reprezentată de faptul că aceste procese duc la sume uriașe cheltuite din bani publici. Anul trecut, cheltuielile de judecată achitate în urma proceselor în care Casa Județeană de Pensii Argeș a fost parte s-au ridicat la 3 milioane lei. În primele 6 luni din acest an, cheltuielile de judecată plătite de Casa Județeană de Pensii Argeș au fost de peste 2 milioane lei.

„În ceea ce privește numărul mare de procese în instanță, comparativ cu alte județe din țară, trebuie avut în vedere că Argeșul a fost un județ puternic industrializat, în care se găseau foarte multe ramuri și domenii de activitate (industria ușoară, alimentară, construcții, construcții de mașini, petrochimică, fabricare combustibil nuclear etc.), iar veniturile salariale cuprindeau foarte multe alte sume sub formă de stimulente acordate salariaților, sume ce nu făceau parte din baza de calcul asupra căreia se constituiau cotele de contribuție de asigurări sociale“, a declarat pentru „Adevărul“ Aida Enache, directoarea Casei Județene de Pensii Argeș. 

În mai 2021, cu ocazia unei vizite în Argeș, Raluca Turcan, pe atunci ministru al Muncii, s-a arătat revoltată de cazul Casei de Pensii Argeş, care cheltuie sume uriaşe în instanţă pentru asistenţa juridică, în cazul miilor de procese intentate de pensionari, procese pierdute în procent covârşitor. „Aş vrea să vă spun un detaliu neobişnuit. Casa Judeţeană de Pensii Argeş este campioană la cheltuieli cu asistenţa juridică“, declara atunci Raluca Turcan.

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite