Zeci de mii de apeluri abuzive la 112, în Neamţ. Doar o treime dintre apelanți au de semnalat o urgență
0Zeci de mii de apeluri false sau abuzive au fost înregistrate la numărul unic de urgenţă. În Neamţ, pe parcursul anului trecut tot felul de tâmpenii au fost reclamate la 112, diverse persoane îngreunând activitatea serviciului doar ca să aibă cu cine sta de vorbă, că de vreo situaţie limită nu era cazul.
În 2022, la Dispeceratul ISU - Ambulanţă Neamţ au fost primite 132.395 apeluri prin serviciul 112, faţă de 134.861 cu un an în urmă, ceea ce înseamnă aproximativ 363 de apeluri pe zi. Tot prin serviciul naţional menţionat, pe parcursul anului trecut au fost direcţionate către Poliţia Neamţ aproximativ 43.300 de apeluri.
După cum a declarat purtătorul de cuvânt al IJP Neamţ, mai puţin de o treime dintre cele reclamate la 112 au necesitat verificări din partea poliţiştilor de la ordine publică sau de la formaţiunile rutiere. Solicitările reale au vizat cazuri de vilenţă în familie, altercaţii şi scandaluri în locuri publice sau evenimente petrecute în trafic.
„Aproximativ 15.000 de apeluri au necesitat verificări. Diferenţa, circa două treimi din apelurile de anul trecut, au fost false sau abuzive, fiind aplicate 1.753 de sancţiuni. Sunt persoane care apelează 112 şi doar caută companie - dezvoltă subiecte ce nu intră în categoria urgenţelor“, a declarat subinspector Ramona Ciofu.
A fost dat exemplul unor persoane care erau „deranjate“ de iluminatul public şi au apelat 112 pentru ca acesta să fie oprit. Alt caz este al unui bărbat din Săvineşti, care în perioada ianuarie - septembrie 2022 a sunat la 112 de 364 de ori, toate apelurile neavând legătură cu activitatea Sistemul Naţional Unic Apeluri de Urgenţă.
El sezizat, printre altele, că ar fi primit un bilet de trimitere de la medicul de familie în care vârsta i-a fost completată greşit, că poştaşul întârzie să îi aducă cuponul de pensie sau că primăria a modificat un cuib de barză. A fost sancţionat şi avertizat cu privire la folosirea abuzivă a numărului 112, dar nu a renunţat la „îndeletnicirea“ cotidiană.
Pe 26 ianuarie 2022, straşnic de supărat fiind, un individ din Roman a sunat la 112 pentru că nu era lăsat să intre într-o sală de jocuri, deoarece n-avea acte care să ateste că nu-i infectat cu noul coronavirus. A făcut un scandal monstru, înjurând în fel şi chip şi a fost „potolit“ cu amenzi de 6.000 de lei pentru apel abuziv la 112 şi tulburarea liniştii publice.
Apelarea abuzivă la 112 se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.000 şi 2.000 de lei ori cu prestarea a 100 sau 200 de ore de muncă în folosul comunităţii. În unele cazuri, contravenţiile pot ajunge şi la 4.000 de lei. Pentru săvârşirea din nou a abaterii, într-un interval de un an de la aplicarea sancţiuni pecuniare, se aplică amenzi duble.