Tetraevanghelul, parte din tezaurul confiscat de sovietici, s-a întors la Piatra Neamţ, după câteva secole FOTO
0O comoară de cărturărie, Tetraevanghelul, parte din tezaurul confiscat de sovietici, s-a întors la Piatra Neamţ, după câteva secole. Cartea a fost realizată din porunca voievodului Ştefan cel Mare.

Vineri, 23 iunie 2023, Complexul Muzeal Naţional Neamţ a organizat vernisajul expoziţiei „Biserica Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. 525 de ani de istorie“, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României, Serviciul Arhivelor Naţionale şi colecţionarul Viorel Nicolau, însoţită de apariţia unui album foto-documentar cu acelaşi titlu.
Proiectul expoziţional şi editorial se datorează iniţiativei paroholui Ovidiu Cojan pentru a marca aniversarea a cinci secole şi un sfert de la ctitorirea (1497-1498) lăcaşului de cult de către Ştefan cel Mare. De altfel, în perioada 22 - 25 iunie 2023, au loc Zilele Oraşului Piatra Neamţ, fiind programate nenumărate evenimente.
Piesa de interes maxim a expoziţiei de la Muzeul de Artă, care-i situat chiar pe platoul Curţii Domneşti, lângă biserica pomenită şi Turnul lui Ştefan, este reprezentată de Tetraevanghelul comandat de voievod în anul 1502, care a fost caligrafiat şi miniat (ilustrat cu miniaturi), pe pergament de ieromonahul Spiridon, de la Mănăstirea Putna.
Cartea, care are o valoare inestimabilă, a fost donată de domnitorul moldovean ctitoriei sale de la Piatra Neamţ. Se pare că a stat în această biserică mai bine de un secol, pentru ca în 1615 să ajungă în Cameniţa, Podolia (acum în Ucraina), luată de trupele polone. Pe la 1868, manuscrisul a fost răscumpărat, ajungând la Biserica Sfântul Nicolae Domnesc din Iaşi.

„Tetraevanghelul Spiridon a făcut parte din inventarul tezaurului istoric al României, care a luat drumul Rusiei ţariste în 1917, de unde s-a întors, în perioada comunistă (1956), împreună cu o parte din valorile istorice şi arheologice, restituite de Moscova“, arată organizatorii expoziţiei.
Acum este în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie şi poate fi văzut, timp de o lună, la Piatra Neamţ.
În ceea ce priveşte Zilele Oraşului Piatra Neamț, manifestările au început de pe 22 iunie 2023, cu Gala Generaţiilor, fiind premiate, cu 750 de lei, cuplurile care în acest an sărbătorit 50 de ani de la căsătorie. Evidenţiaţi au fost 109 elevi, care s-au remarcat la olimpiade şi concursuri, dar şi cei 50 de profesori îndrumători, sumele acordate fiind între 300 şi 3.000 de lei, funcţie de performanţă.

Vineri, 23 iunie 2023, de interes maxim a fost procesiunea prin oraş cu moaştele Sfântul Martir Voievod Constantin Brâncoveanu.
Ultimele două zile ale săptămânii sunt dedicate concertelor.
Sâmbătă, 24 iunie 2023, de la ora 18.00, vor evolua Clubul Viva Allegria, Ansamblul Floare de Colţ şi Ansamblul Comorile Neamţului - spectacol de Sânziene, apoi Andia şi Direcţia 5.
Duminică, 25 iunie 2023, spectacole vor fi susţinute de trupa Lotus, Nicu Alifantis şi Voltaj.