Terapia Intensivă de la Spitalul Neamţ intră în reabilitare. Acolo, zece pacienţi au ars de vii în 2020

0
Publicat:

După trei ani de la incendiul devastator de la Secţia ATI a Spitalului Județean Neamţ, au început lucrările de reabilitare a saloanelor unde zece pacienţi au ars de vii în 2020. Conducerea face un apel la solidaritate.

Toți pacienții dintr-un salon au decedat FOTO Exploziv TV Neamț
Toți pacienții dintr-un salon au decedat FOTO Exploziv TV Neamț

„Avem o veste importantă şi îmbucurătoare! A început reabilitarea secţiei ATI care, din păcate, a fost afectată de un incendiu în 2020. În loc să aşteptăm luni întregi pentru proiecte, hotărâri de consiliu şi licitaţii, un ONG dedicat, Fundaţia pentru Copii Alex Zamfir, a luat iniţiativa de a strânge fonduri pentru a accelera procesul de reabilitare“.

Acesta este o parte dintr-un comunicat al conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, care a fost emis la finalul lui noiembrie. Se mai menţionează că orice contribuţie, fie ea mare sau mică, va conta enorm, organizaţia non-guvermanentală reuşind deja să strângă o parte din fondurile necesare, dar mai trebuie.

Donaţii se pot face la Fundaţia pentru Copii Alex Zamfir, Cont Iban RO59BREL0002004086750100, deschis la Libra Internet Bank Piatra Neamţ.

Reabilitarea secţiei este esenţială pentru funcţionarea optimă a spitalului, pentru că va permite relocarea unor compartimente de la cea mai mare unitate sanitară din Neamţ.

„Acum, mai mult ca oricând, e momentul să fim uniţi şi să acţionăm cu sufletul pentru a asigura condiţii optime de tratament pentru toţi pacienţii noştri. Să lăsăm deoparte orice diferenţe şi să ne concentrăm asupra binelui comun. Vă mulţumim pentru susţinerea voastră şi pentru contribuţia la refacerea acestei secţii“, se mai arată în comunicat.

În cazul tragediei de la Spitalul Neamţ, care s-a petrecut pe data de 14 noiembrie 2020, a fost deschisă o anchetă de către Parchetul Înaltei Curţi, dar nu este finalizată. Într-un salon al Secţiei ATI au decedat şapte bărbaţi şi trei femei, care erau imobilizaţi la pat, din cauza stării critice. Arsuri pe 40% din suprafaţa corpului  a suferit şi dr. Cătălin Denciu, medic de gardă.

Procurorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anunţau că au fost puşi sub acuzare şase foşti manageri ai unităţii, doi medici şi două asistente. Anchetatorii considerau că reprezentanţii spitalului nu au realizat o revizuire a riscurilor, urmare a schimbării condiţiilor de muncă care s-a produs după nominalizarea ca unitate COVID -19 şi adoptarea unei terapii care presupune creşterea cantităţii de oxigen.

În aceste noi condiţii, nu ar fi stabilit măsuri de prevenire care să asigure sănătatea şi securitatea personalului medical şi a pacienţilor de la Secţia ATI.

Cele două asistente sunt cercetate pentru ucidere din culpă, vătămare din culpă şi distrugere din culpă. Incendiul ar fi fost provocat de o lumânare aprinsă aflată lângă patul unui pacient, consecinţele fiind deosebit de grave.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite