Premoniţia de la Mănăstirea Neamț despre Marea Unire a episcopului Nicodim: „Aceste blăstămate hotare vor cădea“

0
Publicat:

„Aceste blăstămate hotare vor cădea“, sunt câteva dintre cuvintele episcopului Nicodim Munteanu, rostite la Mănăstirea Neamţ ca o premoniţie înainte cu câteva luni de Marea Unire din 1918.

Nicodim Munteanu, patriarh al României FOTO Ziarul Lumina
Nicodim Munteanu, patriarh al României FOTO Ziarul Lumina

„1 Decembrie 1918. Ziua Mântuirii şi a Unirii întregului Neam Românesc“ este titlul unei consemnări din rubrica „Dreptul la neuitare“, pe care preotul cercetător Florin Ţuşcanu, fost protopop al Romanului, o susţine cotidian pe pagina de Facebook. În recenta postare, aminteşte despre cele spuse acum mai bine de un secol de un înalt ierarh.

Prezent la hramul Mănăstirii Neamţ, de Înălţarea Domnului, în anul 1918, episcopul Huşilor, Nicodim Munteanu, viitorul patriarh al României, a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură, cu vibrante accente de patriotism. Auditoriul era format de credincioşi din ţinutul Neamţului şi Moldova, dar erau foarte mulţi ardeleni şi bucovineni.

Episcopul i-a recunoscut după straiele specifice zonei de unde veneau, ei trecând munţii an de an să se închine la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț, secularul aşezământ de cult din Munţii Stânişoarei. Şi, ca un adevărat vizionar, cel ce avea să conducă Biserica Ordodoxă Română le-a spus, printre altele:

„De sute de ani veniţi la această mănăstire ca să vă întăriţi în credinţa străbună şi în dragostea de neam. Dar ca să pătrundeţi până aici, acei veniţi din provinciile subjugate, a trebuit să treceţi graniţele cu multă frică şi multe greutăţi. Ţineţi minte însă un lucru!

Nu va mai trece mult şi aceste blăstămate hotare, care ne frâng trupul nostru naţional vor cădea şi atunci vom alcătui o apă şi un pământ. Duceţi vestea aceasta în părţile voastre şi vestiţi tuturor că se apropie Ziua Mântuirii şi a Unirii întregului Neam Românesc“, a scris preot doctor Florin Ţuşcanu, citându-l pe episcopul pomenit.

Iar premoniţia acestuia avea să fie certificată la 1 decembrie 1918. Nicodim Munteanu s-a născut pe 6 decembrie 1864, la Pipirig, în Neamţ şi a decedat pe 27 februarie 1948. A fost al doilea patriarh al României (1939-1948), călugăr şi membru al Academiei Române. S-a remarcat prin susţinerea Familiei Regale şi ca opozant al comuniştilor.

De Sfântul Nicolae, preotul Ţuşcanu a scris în rubrica „Dreptul la neuitare“: „Sărbătorile acestea sunt un prilej de bucurie pentru noi toţi, de a fi mai buni, mai generoşi, de a oferi celor de lângă noi mici daruri. (...); Este o vorbă la români: «Cine dă, lui îşi dă! Este adevărat! Când primeşti un dar, ţi se umple mâna, când tu dăruieşti ţi se umple inima!»“.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite