Spitalele din România: la Neamţ şpaga e interzisă prin ordin, dar e penurie de medici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Judeţean Neamţ FOTO arhiva Adevărul
Spitalul Judeţean Neamţ FOTO arhiva Adevărul

Şefii Spitalului Judeţean de Urgenţă au cerut şefilor de secţii să nu permită binecunoscuta practică de stimulare cu bani a cadrelor medicale.

Problema şpăgilor date de pacienţi medicilor, asistentelor sau infirmierelor a trecut în acest an în plan secund la Spitalul Judeţean Neamţ, deşi nimeni nu poate garanta că practica este total eliminată.

La finele anului 2012, noua conducere a unităţii a decis ca în fiecare secţie a Spitalului Judeţean de Urgenţă doctorii să fie atenţionaţi să nu condiţioneze în nici un fel actul medical, nici să nu primească bunuri ori bani, chiar dacă sunt oferite drept mulţumire de către pacienţi. Doctorii au trebuit să semneze că au luat la cunostinţă şi să facă instructaje similare subalternilor.

Măsura nu a fost receptată pozitiv de toţi medicii, unii considerându-se lezaţi că sunt priviţi cu suspiciune.

„Faptul că se tot repetă aceste instruiri şi ne pun să semnăm şi ni se atrage atenţia în mod repetat că primirea unor bunuri sau bani este faptă penală, mi se pare jignitoare. Evident că există şi uscături printre noi, dar nu trebuie aruncată anatema asupra întregii tagme din cauza câtorva cazuri izolate“, a spus un medic din cadrul SJU Neamţ.
 

Spitalul Judeţean neatractiv pentru medici  

Conform unei situaţii transmise Ministerului Sănătăţii, pentru a acoperi toate nevoile, unitatea ar trebui să angajeze în următorii ani 34 de medici specialişti, din toate domeniile. Este nevoie de oftalmologi, alergologi, chirurgi şi neurochirugi, dar şi de medic de medicină sportivă ori de specialişti în medicină de urgenţă.

Mulţi dintre doctorii care lucrează la Spitalul Judeţean Neamţ sunt trecuţi de prima tinereţe, sau chiar se află în prag de pensie. O situaţie dificilă este la Cardiologie unde lucrează 6 medici, deşi organigrama prevede 13. În această situaţie Spitalul Judeţean Neamţ este nevoit să continue colaborarea cu doi doctori pensionari.

„Cardiologii nu se ocupă doar de pacienţii internaţi, ci oferă şi consultaţii în ambulatoriu în limita timpului, dar fac şi consulturile intersecţii, ceea ce înseamnă zilnic 20-30 de consultaţii. Medicii pe care îi avem fac faţă cu mare dificultate abundenţei de pacienţi dar, din păcate, nu vedem în viitorul foarte apropiat o rezolvare a situaţiei“, a declarat medicul Ioan Lazăr, managerul SJU Neamţ.

Puţini tinerii absolvenţi de Medicină aleg judeţul Neamţ. Anul acesta sunt disponibile 22 de locuri pentru rezidenţi, pentru care s-au înscris de cinci ori mai puţini candidaţi. Rezidenţii preferă însă oraşele mari, sau să nu aleagă un anumit post, pentru ca la finalul specializării să poată pleca eventual în străinătate unde salariile sunt substanţiale. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite