Spital din România obligat să achite daune de 200.000 de euro unui pacient. Ce boală a contractat în timpul internării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Spitalul Judeţean Neamţ probleme apar mereu FOTO Dan Sofronia
La Spitalul Judeţean Neamţ probleme apar mereu FOTO Dan Sofronia

Un pacient, care a contractat o infecţie nosocomială în timp ce era internat, a câştigat procesul cu spitalul, obţinând daune de 200.000 de euro.

Sintagma potrivit căreia dacă te internezi într-un spital din ţară cu anumite boli, la externare vei avea alta sau altele, pare să se adeverească în cazul unui pacient din Neamţ. 

Pentru calvarul îndurat, acesta a dat în judecată o unitate sanitară, instanţa de judecată dându-i dreptate, stabilind daune în valoare de 200.000 de euro. 

În culpă este Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ, care şi aşa avea destule probleme ce ţin de management, într-un an fiind schimbaţi pe criterii politice vreo zece directori, de lipsa dotărilor sau de cadre medicale. 

La toate acestea s-a adăugat incendiul catastrofal din seara de 14 noiembrie 2021, când zece pacienţi au ars de vii în Secţia ATI, o anchetă fiind coordonată de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie. 

În cazul pacientului de 36 de ani, M.G.V., care a primit despăgubiri, conform www.newsmoldova.ro, completul de la Tribunalul Neamţ a considerat că acţiunea în justiţie este întemeiată, contactând o infecţie nosocomială în sputalul unde ajunsese, în decembrie 2015, după un accident rutier, cu o mână şi un picior rupte, afectându-se cu stafilococ auriu în timpul spitalizării. La unitatea sanitară din Piatra Neamţ, bărbatul a suferit două operaţii pentru tratarea leziunilor suferite în timp ce se deplasa cu un moped. 

În timpul spitalizării, analizele au arătat că era infectat cu Staphylococcus aureus, fiind externat fără să fi fost vindecat de infecţie, fără să i se fi prescris un tratament adecvat. După un an şi jumătate, reclamantul s-a internat la Clinica de Ortopedie şi Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, alte investigaţii medicale confirmând prezenţa Staphylococcus aureus MRSA, medicii reuşind să înlăture infecţia. 

Argumentele care i-au adus câştig de cauză 

De menţionat că nemţeanul a mai fost internat de două ori la spitalul din oraşul ardelean. De la medicii mureşeni a mai aflat că „tratamentul care-i fusese administrat la unitatea sanitară din Piatra Neamţ nu fusese tocmai adecvat, folosindu-se un antibiotic mediu, ceea ce nu era recomandabil, pentru că a determinat reacţia bacilului care a devenit mai rezistent şi nu putea fi combătut fără tratament perfuzabil în spital de specialitate“. 

Cu aceste argumente, fostul pacient a dat în judecată Spitalul Judeţean Neamţ şi a cerut daune morale de 800.000 de euro şi materiale de 10.000 lei, dar i s-a acordat doar un sfert din suma în euro pretinsă. Sentinţa Tribunalului Neamţ nu este definitivă şi nu a fost pe placul niciuneia dintre părţi, fiind contestată şi de unitatea sanitară, şi de reclamant. 

În instanţă, reprezentanţii pârâtei au detaliat procedurile medicale la care a fost supus pacientul. S-a argumentat că susţinerile acestuia erau eronate „pe motiv că stafilococul auriu este o bacterie care se întâlneşte în mod normal în organismul uman, fiind prezent la aproximativ o treime din populaţie“ şi că el ar fi venit la spital având deja contactată infecţia nosocomială. 

Un raport medico-legal realizat de IML Iaşi a contrazis această posibilitate: „Este probabil ca infecţia nosocomială depistată în decembrie 2015 (Stafilococ auriu MRSA) să fie dobândită pe perioadele de spitalizare ca urmare a caracteristicilor de rezistenţă a germenului identificat şi ca urmare a condiţiilor de risc pe care le a prezentat pacientul (intervenţii multiple cu protezare cu proteza metalică, aplicarea de grefon, dilacerări de ţesuturi)“. 

Instanţa a concluzionat că pacientul a avut de suferit din cauza infecţiei din spital „cu certe consecinţe negative asupra modului său de viaţă“. „Durerile fizice şi intervenţiile medicale pentru înlăturarea consecinţelor lor generează, de asemenea, suferinţe psihice. Toate aceste împrejurări au rezonanţă negativă în plan psihic şi afectiv“, a conchis judecătorul. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Infractor periculos, căutat de autorităţile din Anglia. A primit o sentinţă ridicolă pentru viol şi crimă

Bătrâni suferinzi, uitaţi de copii şi rude, mor cu zile în propriile locuinţe. Statistici sumbre

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite