Soluţie inteligentă în plină criză energetică într-un oraș din Moldova. Municipiul Roman are excedent de electricitate

0
Publicat:

O soluţie inteligentă în plină criză energetică face ca municipiul Roman din Neamț, să aibă excedent de electricitate. Aceasta este folosită doar la iluminatul nocturn şi al instituţiilor publice, fără costuri.

Hidrocentrala a fost dată în funcțiune acum nouă ani FOTO Primăria Roman
Hidrocentrala a fost dată în funcțiune acum nouă ani FOTO Primăria Roman

Primăria Roman din Neamț a repus în funcţiune, la sfârşitul lunii martie 2023, cele două turbine ale microhidrocentralei de pe râul Moldova, una care a fost dată în folosinţă în 2014. Ideea construirii acestui obiectiv a aparţinut unui fost edil, Laurenţiu Leoreanu, care a dorit să scadă cheltuielile.

După ani de funcţionare, instalaţiile au necesitat revizii tehnice, iar cele două turbine au fost trimise în Franţa, la firma care le-a produs şi montat, costurile fiind de circa 75.000 de euro. Acum ele produc energie care se foloseşte doar pentru iluminatul nocturn al municipiului şi al instituţiilor publice.

„Cu energia produsă de hidrocentrală reuşim să acoperim nevoile de iluminat public şi al instituţiilor. Anul acesta, în plină criză energetică, la Roman reuşim să avem un excedent, ţinând cont şi de faptul că, în ultimii ani, iluminatul clasic a fost schimbat cu cel pe leduri, economiile realizate cifrându-se la 30%“, a declarat primarul Leonard Achiriloaiei.

Capacitatea microhidrocentralei este de 580 kilowaţi putere instalată, fiecare din cele două turbine producând 290 kilowaţi. Energia produsă se livrează în sistemul naţional, dar ea nu poate fi comercializată către terţi, fiind recumpărată de municipalitatea romaşcană, dar fără costuri şi doar pentru nevoile locale.

„Pentru a înţelege cum se realizează acest lucru, trebuie să spun că mecanismul constă în adunarea energiei produse de microhidrocentrală într-un «coş», în care reuşim ca într-un an să adunăm un număr de gigawaţi, din care se consumă, pentru nevoile publice, cam jumătate, de unde şi economia“, a mai explicat edilul.

În prezent, administraţia lucrează la întocmirea unui proiect cu finanţare europeană, pentru construirea altei microhidrocentrale pe râul Moldova. Aceasta ar rezolva aprovizionarea cu apă a municipiului. De ani de zile, din cauza secetei, debitul la staţia de captare a oraşului a scăzut, iar o acumulare ar rezolva problema cu nivelul apei din puţuri.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite