Premieră în România: oraşul Roman a renunţat la serviciile firmei de apă. Cauzele deciziei
0Oraşul Roman a renunţat la serviciile firmei de apă, ceea ce este o premieră în România. Cauzele deciziei luate de consilierii locali ţin de neîndeplinirea obligaţiilor în furnizarea utilităţii, hotărârea fiind luată în ultima şedinţă a legislativului local.

La discuţiile din cadrul întrunirii de acum trei zile, viceprimarul Radu Samson a prezentat consilierilor o statistică realizată pe baza anunţurilor de întrerupere totală a furnizării sau cu presiune scăzută a apei în Roman, considerându-se că ApaServ Neamţ nu a respectat prevederile contractuale.
Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 13 voturi „pentru“, exprimate de aleşii de la PNL, USR şi IPM (Împreună Pentru Moldova), iar cinci consilieri ai PSD şi unul de la PPUSL s-au abţinut. S-a mai votat şi ieşirea oraşului din ADI Aqua Neamţ (o asociaţie a localităţilor care sunt deservite de ApaServ).
„La ieşirea din ADI Aqua Neamţ va trebui ca primăria să returneze operatorului doar contribuţia pe care acesta a avut-o la investiţii, respectiv 10%. Calitatea serviciilor operatorului scade de la o zi la alta, din cauza unui management defectuos al companiei“, a declarat viceprimarul Radu Samson.
Ca „motiv de divorţ“ între primărie şi firma nemţeană a fost întocmită şi o statistică, care-i relevantă. În acest an, timp de 1.824 de ore, romaşcanii nu au primit serviciul la parametrii prevăzuţi. În 219 zile, apa la Roman a fost livrată cu presiune scăzută, iar în alte 61 de zile a fost întreruptă în diferite zone sau în tot oraşul de la malurile Moldovei.
Primarul Leonard Achiriloaiei a iniţiat proiectul pentru încetarea contractului, arătând că, din anul 2019, ApaServ nu-şi mai îndeplineşte obligaţiile, avariile nu mai contenesc în reţelele nemodernizate, se întrerupe furnizarea totală, parţială sau cu presiune scăzută, situaţii care au impact major asupra populaţiei şi mediului economic.
„Toate acestea au costuri financiare considerabile şi întreruperea alimentării cu apă pe termene lungi şi nepredictibile. Lipsa apei afectează direct activităţile economice de orice natură, sau face imposibilă desfăşurarea activităţii în domeniul alimentaţiei publice, producţiei şi serviciilor, furnizarea apei fiind sub normalitatea ce se impune“, a argumentat primarul.
Despre această soluţie extremă, Constantin Iacoban, preşedintele CA de la ApaServ, spunea că situaţia de la Roman se datorează atât municipalităţii, dar şi vechilor şefi ai firmei, care nu au găsit fonduri, interne şi externe, pentru investiţii în reţelele de apă. Municipalitatea romaşcană va apela pentru furnizarea apei la firma ApaVital Iaşi.