Sentinţe pentru clanul interlop Capră, teroarea a trei cartiere. Ameninţări cu violarea copiilor şi incendieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Capră a mai fost condamnat penal FOTO Adevărul.ro
Vasile Capră a mai fost condamnat penal FOTO Adevărul.ro

Magistraţii s-au pronunţat definitiv în cazul membrilor unui clan interlop, care au fost inculpaţi pentru cămătărie, şantaj, violenţă şi grup infracţional organizat

Curtea de Apel Bacău a pronunţat miercuri, 27 aprilie 2022, o

sentinţă definitivă în cazul unui clan interlop, ai cărui membri au fost acuzaţi că au terorizat locuitorii din cartierele Văleni, Văleni 1 şi Speranţa, toate din Piatra Neamţ. În acest dosar au fost inculpate 15 persoane, cinci femei şi zece bărbaţi. 

Doar şase au pedepse cu executare, în timp ce opt au sentinţe cu suspendare sub supraveghere. 

Liderul grupării, Dan Capră, a fost condamnat la 9 ani de închisoare, dar cea mai mare sancţiune, de 10 ani, este pentru unul dintre „locoteneţi“, Mihai Capră, care are de executat 10 ani de închisoare. 

Vasile Capră, fratele liderului, a primit 6 ani de detenţie. Mihai Iulian Capră are de executat 3 ani şi 4 luni, Eduard Stejar 3 ani de închisoare, iar Mihai Lucian Lazăr are o pedeapsă de 3,8 ani de închisoare. 

Pentru o femeie inculpată în dosar, Maria Farmacista Lazăr, procesul a încetat deoarece în timpul judecăţii femeia a decedat. 

Instanţa a decis confiscarea a 35.300 de lei şi 12.600 de euro. 

De menţionat că în acest caz, niciuna din cele 21 de victime nu a solicitat daune de la inculpaţi, deşi parte dintre acestea au fost părţi civile. Motivul, probabil frica de cei care au fost acuzaţi de grup infracţional organizat şi aderare, camătă, tâlhărie, influenţarea declaraţiilor, lipsire de libertate, şantaj şi răzbunare pentru ajutorul dat justiţiei.

Condamnaţii au format o structură bazată pe relaţii familiale - fraţi, nepoţi, cumnaţi, la care au aderat şi alţi cunoscuţi. Percheziţii şi reţineri în acest caz au avut loc pe 19 mai 2020, opt persoane fiind atunci arestate. Gruparea a terorizat cartiere de locuinţe sociale între anii 2017 şi 2020, iar cei care nu plăteau taxe de protecţie erau bătuţi şi siliţi să părăsească locuinţele. Cămătarii dădeau şi bani cu împrumut, cu dobândă de 100% pe lună. 

Pentru a avea garanţia că sumele le sunt restituite, îi obligau pe „debitori“ să le dea actele de identitate, în baza cărora încasau alocaţiile copiilor, ajutoare sociale sau alte drepturi. În cazul în care unul dintre debitori nu achita „rata“ la data stabilită, creditorii apelau la liderul grupului infracţional, care decidea dacă este necesar să fie aplicate corecţii fizice sau doar ameninţări.

Cum acţiona unul dintre membrii grupării 

„Membrii grupării au controlat cartierele Văleni I, Văleni II şi Speranţa, zonelocuite de către asistaţi sociali (...). Persoanele care locuiesc în aceste imobile (...) au fost obligate să le achite membrilor grupului infracţional sume cuprinse între 500 - 1.000 euro lunar, pentru a le permite folosirea caselor. În cazul în care aceste sume de bani nu erau remise, membrii grupului exercitau acte de violenţă fizică şi psihică, determinîndu-i pe chiriaşi să părăsească respectivul cartier“, comunica DIICOT. 

Vasile Capră, de 39 de ani, fratele liderului grupării, era deja după gratii din ianuarie 2020, în Penitenciarul Bacău, în urma altui dosar penal de şantaj. Ancheta a stabilit că el continua să comită

infracţiuni şi din închisoare. În detenţie, a cerut de la un deţinut 400 de euro ca să-l protejeze, ameninţându-l că va fi violat de el şi de alţi arestaţi dacă nu plăteşte. 

Cercetările au stabilit că Vasile Capră le-a solicitat rudelor să aibă „grijă“ de o persoană care îl 

reclamase, pentru a-şi retrage plângerea, iar fratelui său, aflat atunci în libertate, să exercite presiuni, atât prin intermediari cât şi direct, pentru retractarea acuzaţiilor, spunându-i să apeleze la „toate mijloacele“. Solicita bani şi unor persoane ce locuiau în cartierul Văleni 1, suma fiind de 5.000 de euro, dar se mulţumea şi cu mai puţin. Pentru a fi „convingător“ ameninţa victimele că le violează copiii, iar pe femei că le obligă să se prostitueze. Din cauza presiunilor, mulţi din cei vizaţi şi-au părăsit casele. 

„Pe 26 decembrie 2019, au venit mătuşa, unchiul şi fratele din Spania să facă sărbătorile acasă. Unchiul a plecat la magazin şi acolo s-a întâlnit cu Vasile Capră, care i-a cerut 5.000 de euro. După asta, Capră a venit la uşă şi a vorbit cu ai mei. Am auzit că a cerut tot 5.000 de euro. Moşul nostru ne-a spus că i-a cerut bani, că dacă nu îi dă ne violează copiii. Avem şapte copii... Ne-a ameninţat că ne dă foc şi o să ardem precum câinii. Iar pe femeile noastre a zis că le duce la stradă“, spunea una din victimele şantajului. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Modul înfiorător în care a fost ucis un porc. Opinia publică cere măsuri împotriva proprietarului sadic

Escrocherie virtuală „la modă”. Cum operează link-ul care clonează aspectul unui site comercial

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite