Risc maxim pe Ceahlau, pe tronsonul cu lanţuri Cascada Duruitoarea - Crucea Aviatorului. Sfaturile salvamontiştilor

0
Publicat:

Sfaturile salvamontiştilor nu ar trebui ignorate de către turiştii care vor să urce pe Ceahlău în sezonul de vară. Tronsonul cu lanţuri Cascada Duruitoarea - Crucea Aviatorului prezintă risc maxim.

Traseul pe la cascada Duruitoare este foar, foarte, dificil FOTO Salvamont Neamț
Traseul pe la cascada Duruitoare este foar, foarte, dificil FOTO Salvamont Neamț

În vederea prevenirii eventualelor accidente pe o porţiune de traseu turistic, care pleacă de la cascadă către cabana Dochia, salvatorii îi roagă pe montaniarzi să respecte regulile stabilite de ei pentru acest sector, unul extrem de periculos. În acest sens a fost transmisă o avertizare pe pagina de Facebook Salvamont Neamţ.

De asemenea, au fost montate plăcuţe avertizoare pe poteca amintită, ele conţinând şapte sfaturi din Regulamentul de folosire a tronsonului cu lanţuri. Prima „spune“ că proritatea este pe sensul de urcare a turiştilor, capacitatea maximă este de trei persoane, pe toată lungimea tronsonului, este a doua, iar a treia e atenţie, nu dislocaţi fragmente de rocă!. Iată-le şi pe celelalte:

„4. Accesul pe tronsonul cu lanţuri nu este recomandat persoanelor care suferă de afecţiuni cardiace, epilepsie sau alte afecţiuni neuromotorii; 5. Parcurgerea tronsonului se face pe proprie răspundere; 6. Orice defecţiune a structurii trebuie semnalizată la Dispeceratul Salvamont Neamţ, telefon 0372/780.106; 7. În caz de accident montan sau în situaţiile în care viaţa vă este periclitată, apelaţi 112 sau Salvamont“.

Cât despre tronsonul cu lanţuri, el reprezintă o porţiune cu risc maxim de pe poteca alpină, cei care o trăbat ajutându-se de lanţurile montate de salvamontişti, pentru că nu au putut fi realizate „mâini curente“ din lemn sau structuri metalice, din cauza reliefului. De altfel, în nenumărate rânduri, Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ, a recomandat evitarea acestui traseu.

De pe 27 mai 2023, toate potecile care duc spre crestele masivului Ceahlău sunt deschise. „Cel mai dificil este traseul Cascada Duruitoarea - Cabana Dochia şi pe anumite sectoare trebuie parcurs cu atenţie. Recomandăm parcurgerea lui la urcare, majoritatea accidentelor înregistrate de noi in ultimii ani fiind pe coborâre“, declara Papalicef.

Din cele opt trasee puse la dispoziţia montaniarzilor care vin pe muntele ce străjuie juteţul Neamţ, câteva sunt cele mai frecvent folosite de turişti. Din staţiunea Durău, cea mai uşoară potecă este cea spre Cabana Fântânele - Cuşma Dorobanţului - Piatra Lată - Panaghia, scările de la Toaca - Cabana Dochia. Trebuie urmat marcajul „bandă roşie“, lungimea este 7,3 km, iar timpul necesar cam cinci ore.

Din satul Izvorul Muntelui, care-i situat în apropierea orașului Bicaz, pleacă alte  trasee, dar cel mai accesibil este Lutu Roşu - Poliţa cu Crini - Piatra cu Apă - Detunate - Cabana Dochia. Marcajul este „bandă albastră“, poteca are o lungime de aproximativ 5,3 km, iar timpul necesar pentru urcare de vreo patru ore.

Salvamontiștii sunt prezenți non-stop pe munte FOTO Salvamont Neamț
Salvamontiștii sunt prezenți non-stop pe munte FOTO Salvamont Neamț

Ultima intervenţia a salvamontiştilor din Neamţ a avut loc pe 22 iunie 2023, la cota 1.800. În jurul orei 11.00, un bărbat a anunţat dispeceratul Salvamont că se aruncă în aer, folosind o încărcătură explozivă, dacă nu este scos de pe munte. Pentru acest lucru solicita să fie trimis un elicopter. Turistul în cauză a apelat apoi şi 112, exprimându-şi aceeaşi doleanţă.

Mai preciza că este în zona heliportului amenajat pentru cazuri medicale grave în apropierea cabanei Dochia. A mai revenit cu câteva telefoane, susţinând şi faptul că fusese muşcat de o viperă. Când echipa de salvare a ajuns la locul indicat, apelantul nu mai era acolo. A fost descoperit pe un traseu şi transportat în staţiunea Durău. Se pare că are probleme psihice.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite