Primar, despre urşii-franzelari: „Sunt prea mulţi şi o să dispară căprioarele, cerbii şi mistreţii“

0
Publicat:

Aşa cum era de aşteptat, odată cu încălzirea vremii, urşii au început să cutreiere, la fel ca anul trecut, localităţile din zona montană a judeţului Neamţ. Ei au creat deja pagube, sporind teama sătenilor.

Urșii au început să coboare în sate FOTO Salvamont Neamț
Urșii au început să coboare în sate FOTO Salvamont Neamț

În ţinutul străjuit de masivul Ceahlău, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a transmis în luna aprilie 2024 primele trei mesaje Ro-Alert în care anunţau despre apariţia urşilor în zonele locuite.

Primul a fost pe 9 aprilie 2024, la ora 03.12, la Sanatoriul Bisericani, iar celelalte au fost date vineri, 12 aprilie, la ora 01.19, în comuna Tarcău, respectiv satul Ivaneş, comuna Bicaz Chei, la ora 02.51.

Primarul din Bicaz Chei, Gheorghe Oniga, a spus că ursul doar s-a plimbat prin sat. Necazuri au fost acum trei zile, când au fost omorâte două vaci la Aţa, un cătun locuit doar în perioada caldă, unde-şi cresc oamenii animalele.

Edilul are şi o teorie, afirmând că exemplarele care fac probleme ar fi fost aduse în zonă, numindu-i „urşi-franzelari“, referindu-se la cei care-s hrăniţi cu pâine şi alte alimente pe unele şosele din ţară. 

„Nu am o dovadă certă că urşii au fost relocaţi la noi, dar oamenii ştiu că cei din pădurile zonei nu coboară în localităţi. Acum însă, «urşii-franzelari» vin în sate, cotrobăind prin pubele, coşuri de gunoi şi merg pe stradă. Le-o fi plăcând comunitatea (râde). Problema e alta. Urşii sunt prea mulţi în păduri şi o să dispară alte sălbăticiuni: căprioare, cerbi şi mistreţi. Oricum, bine nu va fi!“, conchide primarul.

Luna trecută, şi salvamontiştii din Ceahlău trăgeau un sermnal de alarmă: „Atenţie! În această perioadă, urşii ieşiţi din hibernare sunt flămânzi şi posibilităţile de procurare a hranei reduse, ceea ce le creşte agresivitatea. În ultimele zile, s-a semnalat prezenţa unui număr din ce în ce mai mare de exemplare atât în proximitatea zonelor montane de intravilan, cât şi a potecilor turistice“.

Sfaturile transmise erau să se circule în grup şi nu după lăsarea serii, să nu fie parăsite potecile turistice sau apropierea de ele, pentru a fi fotografiate sau filmate. Se mai recomandă ca uşile caselor şi a exploatatiilor gospodăreşti (grajduri, saivane, depozite de furaje) să fie închise noaptea şi să nu fie lăsate alimente sau dulciuri în autovehicule parcate.

În 2023, ISU Neamţ a transmis 145 de mesaje Ro-Alert, faţă de numai 46 în anul precedent. De remarcat este faptul că, din totalul de anul trecut, 137 de avertizări au fost pentru alarmarea populaţiei din diverse localităţi (mai ales cele din zona de munte), semnalându-se prezenţa animalelor sălbatice, în speţă urşi.

În anul 2023, au fost înregistrate şi trei atacuri la om.

Pe 3 iulie 2023, la Gârcina, un sătean a fost rănit în timp ce culegea ciuperci.

Pe 5 august 2023, la Poiana Teiului, un urs a rămas captiv într-un gard. După ce a fost tranchizilat, acesta s-a trezit când un vânător taia sârmele, atacând. Un coleg al celui aflat în primejdie a tras şi a ucis ursul.

Ultimul caz a fost la Dămuc, pe 8 septembrie 2023, când un sătean a fost rănit.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite