Polițista căreia i se zice „doamna profesoară“. De 18 ani face serviciu doar pe stradă. „Omul dă valoare uniformei“

0
Publicat:

„Omul dă valoare uniformei“, spune agentul şef Marinela Ciubotaru din Neamț, sau „Doamna profesoară“, după cum i se mai zice. A fost cadru didactic în Neamţ, iar de 18 ani face serviciu doar pe stradă.

Agent șef Marinela Ciubotaru FOTO Poliția Neamț
Agent șef Marinela Ciubotaru FOTO Poliția Neamț

„Poliţiste în slujba comunităţii“ este o iniţiativă prin care Inspectoratul Neamţ le prezintă de câţiva ani pe reprezentantele sexului frumos de Ziua Internaţională a Femeii, care au ales să poarte uniformă. Este o galerie de portrete ale celor care-şi desfăşoară activitatea în prima linie a evenimentelor.

Una dintre ele este Marinela Ciubotaru, poliţist din 2005, când a promovat un concurs de recrutare din sursă externă. Anul acesta îşi va serba „majoratul“, având o carieră de 18 ani lucraţi doar în stradă, dintre care 17 ani la Ordine publică şi din 2022 la Rutieră. În CV, Marinela mai are 13 ani de experienţă la catedră, ea activând în trecut ca profesor la liceul din oraşul Roznov.

„Am avut multe intervenţii la care lumea îmi spunea «Doamna profesoară», datorită experienţei mele din perioada când am fost cadru didactic, dar şi modului de a le vorbi şi a le explica ce au greşit. Mereu mi-a plăcut să lucrez printre oameni şi pentru oameni“, a declarat agentul şef de poliţie Marinela Ciubotaru.

Cazuri la care a intervenit, alături de colegi, de când a îmbrăcat uniforma, au fost mii. Îşi aduce aminte de unul petrecut într-o lună februarie, pe la ora două din noapte. O mamă cu doi copii mici, toţi îmbrăcaţi subţire şi desculţi, fusese dată afară din casă de soţul beat.

Marinela a reuşit să intre în locuinţă, vorbind cu bărbatul pus pe scandal. Cu tact, l-a condus apoi la secţie unde a urmat o convorbire de circa trei ore. Pe măsură ce discuţia calmă avansa, acesta a început să conştientizeze şi să-şi asume greşelile.

Poliţista crede că, în anumite sitiuaţii, vorba bună face mai mult decât o intervenţie în forţă: „Oamenii au nevoie să fie ascultaţi şi de multe ori poliţistul este cel care îşi asumă rolul de ascultător“.

Agentul şef destăinuie că, pentru ea şi colegi, extrem de grele sunt cazurile în care trebuie să anunţe familiilor veşti tragice. Trebuie să fie empatici cu cei cărora le spun că cineva drag nu mai este.

Cât despre meserie, Marinela Ciobotaru spune că serviciu de noapte face din trei în trei zile, iar de 18 ani ani nu a mai avut un revelion în tihnă.

„De obicei, din trei în trei nopţi am un serviciu de noapte. Soţul meu lucrează la ISU, iar de 18 ani nu am reuşit să facem un revelion împreună, în tihnă, dar nu aş schimba meseria. Fiecare zi îmi aduce noi provocări şi noi satisfacţii. În meseria de poliţist, omul dă valoare uniformei. Le urez femeilor să se gândească mai mult la ele şi să îşi pună în valoare felul lor de a fi, pentru că este unic!“, transmite „doamna profesoară“ din Poliția Neamț.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite