Piatra Neamţ: Mitul „femeile, pericol în trafic", contrazis de realitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşi şoferiţele sunt desconsiderate de colegii din trafic, statisticile arată că sunt mai prudente la volan decât bărbaţii
Deşi şoferiţele sunt desconsiderate de colegii din trafic, statisticile arată că sunt mai prudente la volan decât bărbaţii

De la 1 ianuarie şi până la 1 octombrie 2010, pe raza judeţului Neamţ au avut loc 468 de accidente rutiere, 384 dintre acestea fiind comise de bărbaţi şi numai 84 de femei.

Campanie pentru un trafic civilizat:

Motocicliştii, puşi la zid de şoferi şi pietoni

Microbuzele arhipline, reclamate de pietreni

Taximetriştii se cred regii şoselelor"

Şoferii, stăpâni pe străzile din Piatra

Realitatea vieţii de zi cu zi contrazice prejudecata conform căreia femeile conduc mai prost decât bărbaţii. Instinctul de conservare şi intuirea pericolului le transformă pe şoferiţe în cea mai prudentă categorie de participanţi la trafic. „Marea majoritate a accidentelor rutiere din Neamţ sunt produse de bărbaţi, nu de femei. Cred că sunt cu mult mai prudente în trafic decât colegii lor de sexul opus pentru că se gândesc mai mult la propria siguranţă şi la familie", a declarat inspector principal Cătălina Bădeanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Neamţ.

Deşi este bărbat, instructorul auto Petru Botez acordă mai mult credit femeilor şofer decât bărbaţilor de la volan. „Două treimi dintre elevii pe care-i am sunt femei. Sunt mai ambiţioase, au mai mult bun simţ şi au orgoliul de şofer. Sunt cu mult mai puţine femeile care se înscriu la testare pentru reducerea suspendării decât bărbaţii. Totodată, prea rar vezi şoferiţe care să fie teribiliste", crede Petru Botez.

Şoferii, în schimb, au păreri împărţite atunci când vine vorba de colegele din trafic. „Sunt şoferi şi şoferi. Ştiu şi femei care conduc foarte bine, dar am văzut şi catastrofe la volan. E adevărat că nici cu unii bărbaţi nu mi-e ruşine, dar parcă mai multe sunt doamnele care n-ar trebui să conducă", este de părere taximetristul Lucian Neagu.

Până şi reprezentantele sexului frumos spun c-au văzut şi şoferiţe care lasă de dorit la capitolul talent în trafic. „Am o cunoştinţă care merge cu «Doamne ajută» de fiecare dată. Nu semnalizează, nu se asigură şi speră să scape cu bine de fiecare dată. Până acum a avut noroc, dar eu nu am curaj să mă urc la ea în maşină", povesteşte secretara Oana Enea.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite