Pericol maxim în azilele din Neamț: bătrânii din centrele de ocrotire pot oricând arde vii. Nereguli constate de ISU

0
Publicat:

Cadrele de ISU Neamţ au efectuat controale la unităţi de îngrijire şi cazare a copiilor instituţionalizaţi, bătrânilor şi persoanelor cu dizabilităţi, iar concluziile nu sunt deloc îmbucurătoare.

Anul trecut, câteva azile de bătrâni au fost închise FOTO Prefectura Neamț
Anul trecut, câteva azile de bătrâni au fost închise FOTO Prefectura Neamț

Verificările au fost efectuate în martie 2024, iar la zece astfel de centre s-a constat că, deşi anul trecut au fost ample acţiuni şi-n Neamţ după descoperirea „Azilelor groazei“ din Ilfov, nereguli sunt multe în ceea ce priveşte securitatea la incendiu. În aceste condiţii, cadrele de la Inspectoratul „Petrodava“ a recomandat suspendarea licenţei de funcţionare.

„Ca urmare a controalelor desfăşurate în luna martie 2024, ISU Neamţ a comunicat în scris Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Neamţ recomandarea de suspendare a licenţierii serviciului social. Vor continua şi în perioada următoare controale la instituţii şi operatori economici care prestează servicii sociale“, se arată într-un comunicat.

Practic, suspendarea licenţei înseamnă închiderea acestor stabilimente, până la remedierea deficienţelor, în această situaţie fiind zece centre din oraşele Bicaz, Piatra Neamţ şi Roznov, la care se daugă altele din comunele Dumbrava Roşie, Gârcina, Agapia, Alexandru cel Bun, Pângaraţi. Dacă acestea vor fi închise, urmează a se stabili în următoarele zile.

Specialiştii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ au descoperit la cele zece unitaţi de ocrotire a persoanelor vulnerabile că imobilele nu sunt echipate cu instalaţii de stingere a incendiilor - hidranţi interiori, clădirile nu au echipamante de detectare, semnalizare şi alarmare la incendiu, iar alte construcţii nu au hidranţi exteriori.

Din acest an, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă pot recomanda suspendarea licenţierii serviciilor sociale dacă se depăşeşte cu mai mult de 10% numărul de utilizatori, desfiinţarea unei căi de evacuare, desfiinţarea instalaţiilor şi sistemelor de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare şi alarmare la incendiu sau a celor de iluminat de securitate pentru evacuare.

Anul trecut, controalele efectuate de reprezentanţii unor instituţii la centrele de ocrotire a bătrânilor, copiilor şi persoanelor cu dizabilităţi din judeţul Neamţ, 69 la număr, s-au soldat cu aplicarea a 55 de amenzi în cuantum total de 1.163.000 de lei (aproximativ 232.600 de euro), câteva au fost închise până la remedierea deficienţelor şi au fost întocmite dosare penale.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite