Parcul medieval „La Plăieşi“, în loc de legendă din Neamţ, lângă herghelia lui Ştefan

0
Publicat:

Parcul medieval „La Plăieşi“ prinde contur într-un loc de legendă din judeţul Neamţ, lângă o herghelie a lui Ştefan cel Mare, ideea fiind de a aduce în actualitate atmosfera din  vremuri trecute.

Valea Ozanei, vedere de la Cetatea Neamţ FOTO Holidayanstrips
Valea Ozanei, vedere de la Cetatea Neamţ FOTO Holidayanstrips

Unul dintre iniţiatorii proiectului este profesorul universitar și crticul literar Constantin Dram, originar din Războieni Neamţ, cei care i s-au alăturat, reprezentanţi ai autorităţilor din judeţ, spunând că „La Plăieşi“ este un proiect inovator și unic prin Europa.

Unul menit să deschidă uşile lumii medievale moldoveneşti, printr-un parc tematic de cercetare şi aventură, care va simula viaţa dintr-o epocă trecută. Au început deja demersurile pentru a obţine terenurile, întâlniri având loc Guvern şi ministere, pentru identificarea unor surse de finanţare.

„Consider acest proiect o oportunitate pe care judeţul nu trebuie să o rateze. Îmi doresc ca acest loc «rupt din timp», care va remodela turismul, să fie construit aici, la noi, în Neamţ, pentru a pune în valoare tot ce această zonă are de oferit!“, a declarat Vasile Mărculeţ, primarul comunei Timişeşti.

Parcul medieval va fi amplasat într-un loc de legendă din zona localităţii, pe platouri înconjurate de păduri, în preajma hergheliei de la Dumbrava (pomenită încă din vremea lui Ştefan cel Mare), aproape de apele Ozanei şi Moldovei, nu foarte departe de Cetatea Neamţului şi de locul bătăliei de la Războieni - Valea Albă.

Proiectul este destinat să reproducă o realitate pierdută în timp şi să trezească curiozităţi istorice, combinate cu spiritul de aventură. E conceput pentru a dezvolta turismul cultural, edificând un întreg sat medieval, cu locuinţe tip bordei, casă moldovenească tradiţională, cu bisericuţa de altădată, plus meşteşuguri, vizitatorii putând locui aici câteva zile după rigorile vieţii de altă dată.

Publicul va putea participa la jocuri tematice, scene de vânătoare, lupte, să meargă la hanuri şi să participe la evenimente specifice epocii medievale. Se intenţionează şi organizarea Festivalului Sânzâienelor, care va recrea fascinaţia pentru iele, naiade, vrăjitoare, superstiţii.

Depozitul de armăsari de la Dumbrava este administrat de Romsilva FOTO Elidia Trofin
Depozitul de armăsari de la Dumbrava este administrat de Romsilva FOTO Elidia Trofin

De la parc, turiştii pot pleca spre alte destinaţii de interes din județul Neamț: barajul şi lacul de acumulare de la Bicaz, masivul Ceahlău, Cetatea Neamţ, mănăstirile Văratec, Agapia, Secu, Sihla, Sihăstria, Durău, Cheile Bicazului etc.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite