Pădurarii, ţinta agresiunilor în timpul serviciului. Un silvicultor susţine că a fost atacat şi i s-au furat arma şi încărcătorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii anchetează cazul unui angajat al Direcţiei Silvice Neamţ care a reclamat că a fost deposedat de armă şi muniţie. Pe de altă parte, aresorii susţin că ei au fost, de fapt, ameninţaţi.

Un maistru de vănătoare din Neamţ a rămas fără arma de serviciu şi fără încărcător după un conflict cu trei indivizi din judeţul Suceava. Incidentul s-a petrecut în seara de 15 septembrie, pe un drum forestier de pe raza Ocolului Silvic Borca, însă, din declaraţiile celor implicaţi sunt două versiuni ale derulării faptelor. 

„Mihai B., maistru de vânătoare la Ocolul Silvic Borca din cadrul Direcţiei Silvice Neamţ, a fost victima unei agresiuni duminică, 15 septembrie a.c., în timpul unei acţiuni de observare a faunei şi de verificare a punctelor de monitorizare pe raza Fondului cinegetic 23 Sabasa“, se arată într-un comunicat emis de conducerea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva.

După ce a rămas fără armă, silvicultorul a fugit şi s-a adăpostit într-o zonă împădurită, de unde a reuşit să sune la 112. 

La numărul unic de urgenţă apelaseră însă şi cei trei suceveni, unul dintre ei declarând că ar fi fost lovit cu patul armei de către pădurar. 

„În jurul orei 21.00, cei în cauză ar fi sesizat prin SNUAU 112 faptul că unul dintre ei ar fi fost lovit cu patul armei de către bărbatul din Borca, armă ce ar fi fost abandonată, aceştia dorind să o predea poliţiştilor. Cei trei au fost depistaţi şi identificaţi de poliţişti pe raza judeţului Suceava, arma în cauză fiind predată la sediul Poliţiei oraşului Frasin. Cercetările sunt continuate de poliţiştii Serviciului Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.P.J. Neamţ”, se arată intr-un comunicat IPJ Neamţ.

„Este al doilea caz de agresiune asupra unui angajat al Romsilva în doar câteva zile. Îi vom oferi colegului nostru tot sprijinul şi îi dorim să se recupereze cât mai repede”, se arată într-un comunicat de presă semnat de Gheorghe Mihăilescu, directorul general al RNP Romsilva.

Şeful Romsilva şi-a exprimat îngrijorarea faţă de acest fenomen, după ce zilele trecute, un pădurar în cadrul Ocolului Silvic Paşcani, a fost ucis de trei persoane surprinse în timp ce tăiau ilegal arbori. 

„Săptămâna trecută am pierdut un coleg de la Direcţia Silvică Iaşi, care a fost ucis în timp ce asigura paza pădurii. Vă asigur că în aceste momente dificile, tot corpul silvic este unit şi vom asigura integritatea fondului forestier cu acelaşi profesionalism“, se precizează în comunicatul Romsilva.  

Reprezentanţii RNP susţin că în ultimii cinci ani şi jumătate, la nivelul Regiei s-au înregistrat 178 de cazuri de agresiune la adresa personalului silvic, mai ales ca urmare a întăririi măsurilor de prevenire şi combatere a tăierilor ilegale, precum şi a procesului de preluare în pază a unor păduri care nu aveau asigurate servicii silvice.  

„Atacurile permanente asupra întregului personal silvic făcut de unele organizaţii cu alte interese au condus la un val de violenţe asupra profesioniştilor care au apărat, apără şi vor apăra pădurea românească“, se mai menţionează în comunicat. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite