Oraşul în care se vede noaptea ca ziua. Milioane de euro pentru iluminat stradal inteligent FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Strada Mihai Viteazul, vedere nocturnă FOTO Primăria Piatra Neamţ
Strada Mihai Viteazul, vedere nocturnă FOTO Primăria Piatra Neamţ

Graţie tehnologiilor inteligente, proiecte de câteva milioane de euro pentru iluminatul stradal au făcut ca într-un oraş să se vadă noaptea ca ziua.

Sistemul de iluminat public din municipiul Piatra Neamţ este

modernizat şi extins graţie implementării a două proiecte cu

finanţări europene nerambursabile, a căror valoare este de peste 2 milioane de euro. Lucrările deja au demarat la unul dintre ele, astfel că se poate spune că pe unele artere intens circulate, atât pietonal, cât şi rutier, se vede noaptea ca ziua.

 „Au început lucrările în cadrul proiectului Extinderea şi modernizarea sistemului de iluminat public în municipiul Piatra Neamţ pe străzile Cetatea Neamţului, 1 Decembrie 1918, Mihai Viteazu, Mihai Eminescu, Orhei, piaţa Ştefan cel Mare, bulevardul Republicii şi zona Văleni“, se arată într-un comunicat emis astăzi, 27 iulie 2021, de administraţia municipiului străjuit de culmile împădurite Pietricica şi Cozla. 

Investiţia are o valoare de 5.184.548 de lei, inclusiv TVA şi vizează extinderea iluminatului public în zone în care nu a existat până în prezent şi înlocuirea corpurilor vechi cu tehnologie LED, pentru a asigura un sistem modern şi eficient energetic.

 Noua tehnologie va permite sesizarea în timp real a defecţiunilor şi remedierea rapidă a acestora. Acest proiect mai vizează extinderea iluminatului public nocturn şi în zone mărginaşe ale oraşului Piatra Neamţ (străzile Humăriei, Bujorului, Vărăriei, Constantin Brâncoveanu şi cartierul Speranţa), dar lucrările vor începe la jumătatea lunii septembrie a acestui an.

Beneficiile investiţiei constau în creşterea calităţii iluminatului public, îmbunătăţirea gestionării sistemului şi a defecţiunilor datorită monitorizării inteligente, reducerea consumului de energie, scăderea emisiilor de CO2, la care se adaugă creşterea siguranţei şi confortului cetăţenilor pe timp de noapte.

ilmnpiatra1

Sistemul a fost pus la punct pe bulevardul Decebal FOTO ZiarPiatraNeamţ.ro

Primăria Piatra Neamţ a mai anunţat că, pe 21 iulie 2021, a fost semnat un contract cu Administraţia Fondului pentru Mediu, care prevede alt proiect de modernizare a iluminatului public. Sunt vizate alte străzi, pe care vor fi montate 621 de corpuri tip LED şi un sistemul de telegestiune, suma aprobată la finanţare fiind de 996.432 de lei. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Poveste de iubire, cutremurător mesaj de adio. „Sunt supărată! Să mă ţineţi minte frumos. Bucuraţi-vă de viaţă!“

 

Tineretul fără viitor al României. Elevii care intră în liceu cu medii de 1,98 sau 2,21 obţinute la Capacitate

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite