O zi de poveste în Ţinutul Zimbrului. Loc fabulos, legende, delicii gastronomice, zimbri, lupte medievale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O manifestare a avut ca scop promovarea artei culinare tradiţionale, culturii, tradiţiilor locale, producătorilor din această zonă a Neamţului şi a Moldovei, în general.

Parcul Natural Vânători Neamţ, un areal care atrage de la an la an tot mai mulţi turişti, deoarece aici, dincolo de pitorescul codrilor din Munţii Stânişoarei, pot fi văzuţi zimbri în captivitate, semilibertate şi în sălbăticie, a găzduit, recent, un eveniment de marcă şi în premieră. 

La finele lui august s-a ţinut un de Eco Brunch în Ţinutul Zimbrului, ca loc de desfăşurare fiind aleasă incinta Administraţiei Parcului Natural, scopul manifestării fiind de a promova gastronomia, cultura, tradiţiile locale, producătorii din această zonă a Neamţului şi nu numai. 

Totul spre încântarea celor care şi-au făcut rezervări din timp pentru a fi prezenţi, dar mai ales a oaspeţilor ocazionali, care aleseseră să se relaxeze în natură, preţ de câteva ore. Iar cele ce le-au pregătit organizatorii a fost peste aşteptări. 

Asta pentru că ideea de eco brunch nu înseamnă doar o simplă socializare la degustare de bucate tradiţionale, ci implicarea participanţilor la tot felul de alte activităţi - drumeţii şi plimbări în natură, ateliere practice în diverse meşteşuguri, spectacole folclorice, lupte cu arme medievale etc. 

Cât despre meniu, unul specific zonei Neamţ şi Moldovei, simpla lui înşiruire stârneşte instant poftele citorilor acestor rânduri. Au fost produse din carne, brânzeturi, legume, zacuscă de fasole, fasole bătută (iahnie), borşuri ţărăneşti cu legume sau afumătură, sărmăluţe cu urdă, tocăniţă de legume, lapte acru, murături, tocană cu mămăligă şi câte alte delicatese. 

După aşa festin, au urmat plăcinte moldoveneşti, celebrele poale-n brâu, prăjituri cu fructe de pădure, putându-se cumpăra siropuri şi dulceţuri naturale, suc de cătină, afinată şi alte fructe proaspete, toate naturale făcute după vreo reţetâ de-a locului.

Pe urmele zimbrilor...

Iar de alt aspect, unul esenţial câteodată, evenimentului i s-a alăturat un producător celebru de vinuri din zona Cotnari. După ce participanţii s-au răsfăţat culinar, au putut să se „odihnească“ în hamace sau pe iarbă, au fost în drumeţie prin pădurile din zonă, o potecă ducând la Cetatea Neamţ sau au urmat traseul educaţional „Pe urmele zimbrilor“ până la Grădina Zoologică Dragoş Vodă unde au văzut zimbri, alte animale şi păsări. 

Organizatorii au mai pus la cale  momente folclorice, lupte medievale, iar copiii şi chiar adulţii au învăţat să modeleze figurine de lut de la meşterul Ionela Lungu, de loc din Humuleşti. Seara a venit cu ascultatul unor poveşti şi legende de prin zonă şi s-au stabilit câte ceva din detaliile ediţiilor viitoare. 

Imagine indisponibilă

După festin, relaxare în incinta Administraţiei Parcului Vânători FOTO Andrei Ştefan

Şi trebuie spus că oaspeţii au fost de prin judeţele Moldovei, Neamţ, Iaşi, Suceava sau Bacău, dar şi din alte zone geografice ala României, de pe la Cluj, Sibiu şi Bucureşti. 

„Ne-am bucurat de varietatea de specialităţi locale şi gusturi de sezon întâlnite în Neamţ. Consider că dintre regiunile României, cultura gastronomică din Moldova, este una foarte aparte, legată organic de

oameni şi teritoriu. Aş cita un cunoscut hashtag care aici se potriveşte de minune: WeAreGastronomy („suntem ceea ce mâncăm“, în traducere liberă - notă editor). Bravo, este un start super fain dintr-o lungă serie de evenimente ce vor urma şi vor aduce împreună pasionaţii de gusturi şi arome locale“, a detaliat pe marginea evenimentului Cristian Cismaru, de la Asociaţia My Transylvania. 

Manifestarea se vrea a deveni tradiţie, mai ales că s-au astfel pus bazele promovării a şapte destinaţii ecoturistice din România. Despre eco branch a vorbit şi Viorela Chiper, managerul Asociaţiei Ţinutul Zimbrului. 

Câştiguri şi pentru comunităţile locale, şi pentru turişti

„Ne bucurăm că am dat startul evenimentelor de tip brunch în Ţinutul Zimbrului, primul de acest tip pe care îl organizăm în destinaţie. Considerăm oportună colaborarea la nivel naţional, nu doar pentru experienţa cu care vine fiecare partener, dar şi pentru vizibilitatea în România şi pe plan internaţional. Avem în plan să organizăm şi alte evenimente gastronomice şi de promovare locală.

Dorim ca uşor, uşor să implicăm cât mai mulţi producători şi furnizori de servicii locale, oamenii locului şi să promovăm locurile frumoase de pe tot teritoriul destinaţiei de ecoturism. Astfel încât întreaga comunitate să aibă de câştigat, nu doar turiştii care ajung în zonă“, a menţionat Viorela Chiper. 

Imagine indisponibilă

Produsele din fructe de pădure au fost la mare căutare FOTO Andrei Ştefan

Evenimentul Eco Brunch a fost organizat de către Asociaţia Ţinutul Zimbrului, Romsilva - Parcul Natural Vânători Neamţ, Asociaţia My Transylvania, Asociaţia de Ecoturism din România (AER), Fundaţia Româno-Americană, Fundaţia pentru Parteneriat, Destinaţia de ecoturism Ţara Dornelor, cărora li s-au adăgat pensiuni şi producători. 

În urmă cu ceva timp, colaborarea dintre mai multe organizaţii s-a materializat în crearea a şapte ecodestinaţii din România, scopul fiind acelaşi - promovarea lor pe plan naţional şi internaţional ca destinaţii turistice majore. Ele sunt Ţinutul Zimbrului, Băile Tuşnad şi împrejurimile, Colinele Transilvaniei, Eco Maramureş, Pădurea Craiului, Ţara Dornelor, Ţara Haţegului - Retezat.

Destinaţii de poveste, promovate pe Youtube

Iar pentru ţelul menţionat, în noiembie anul trecut, destinaţiilor de poveste li s-a făcut „publicitate“ pe Youtube, pelicule fiind difuzate în cadrul proiectului „Săptămânile ecoturistice ale României: 7 filme, în 7 săptămâni“.

„Ţinutul Zimbrului este o zonă care adăposteşte o moştenire spirituală şi naturală fără preţ, meleaguri pline de har divin, aflate la graniţa dintre realitate şi basm. Reapariţia zimbrului în libertate, după ani de eforturi, este chiar ca o poveste întrupată. Specificul zonei este dat de împletirea frumuseţilor naturale cu valorile culturale şi spirituale. Comunitatea monahală prezentă aici este a doua ca mărime din Europa (după cea de la Muntele Athos), satele monastice, Văratec, Agapia, Neamţ, cu modul lor deosebit de organizare, reprezintă un unicat European“. 

Imagine indisponibilă

Prin codrii Neamţului pot fi întâlniţi zimbri în libertate FOTO Parcul Vânători

Aşa sună descrierea făcută de cei care au pus la cale proiectul de promovare a Ţinutului Zimbrului, în fapt arealul Parcului Natural Vânători Neamţ. Iar motive pentru care turiştii ar trebui să-l includă printre destinaţiile de vacanţă sunt nenumărate. 

Parcul înseamnă mult mai mult decât locul unde trăiesc zimbrii României, e o suprafaă de circa 31.000 de hectare, din care peste 26 de mii numai pădure, în partea nordică a Neamţului, adăpostind o diversitate de valori culturale, istorice şi naturale. 

Pot fi văzute specii rare, cum ar fi ursul brun, râsul, vidra, pisica sălbatică, cerbul carpatin sau căpriorul. Pe teritoriul său se află renumite comunităţi monahale, mănăstirile Agapia, Văratec, Neamţ, Secu, Sihăstria sau Sihla, staţiunile Bălţăteşti şi Oglinzi, alături de patru arii protejate Pădurea de Argint, Codrii de Aramă, Rezervaţia de stejari Dumbrava şi Rezervaţia de zimbri Dragoş Vodă.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Chef Sorin Bontea, experienţă gastronomică unică sub Ceahlău. Ce a mâncat de spune că i-a plouat în gură

   

O călătorie spre inima Ceahlăului. Muntele sfânt al dacilor, încărcat de spiritualitate şi învăluit în mister

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite